odsyłacze
odsyłacze
chcę na swojej stronie zrobić odsyłacze podobne jak na tej stroniehttp://muzyka.onet.pl/artysci.html. Po naciśnięciu odsyłacza ma zmieniać on swój kolor na taki jak tło, a po nacisnięciu innego wracał do starego koloru.
Proszę żeby ktoś mnie ukierunkował mnie jak to zrobić, jestem początkujący ale wiem jak wstawiać arkusze stylów i js. Pozdrawiam
Proszę żeby ktoś mnie ukierunkował mnie jak to zrobić, jestem początkujący ale wiem jak wstawiać arkusze stylów i js. Pozdrawiam
Re: odsyłacze
w CSS:
w HTML:
Gdzie:
#952d10 i #665544 to kolory, które musisz samemu dobrać.
Kod: Zaznacz cały
#menu a {
color : #665544;
}
#menu a:hover {
color : #952d10;
}
<div id="menu">
<a href="adres_odnośnika">Pierwszy link</a>
<a href=adres_odnośnika">Drugi link</a>
</div>
#952d10 i #665544 to kolory, które musisz samemu dobrać.
Nie o to mi chodziło
To ma być odsyłacz obrazkowy. Jak pisałem o zmianie koloru to chodziło mi o zmnianę obrazka
Może dam lepszy przykład https://kokos.pl/chce_pozyczyc.php?strona=jak_to_dziala Pobaw się tym menu u góry to zobaczysz o co mi chodzi 
Skoro masz adres strony z interesującym Cię przykładem to sam pobaw się jej źródłem.Rudolfff pisze:Pobaw się tym menu u góry to zobaczysz o co mi chodzi
Ok, spoko już tak zrobiłem
ale w kodzie tej strony jest wszystko bardzo rozbudowane, liczyłem że można to łatwiej zrobić... pozdro
Rozbudowane ? Kod Marka jest jak najbardziej poprawny, po prostu jak chcesz żeby zmieniał się obrazek, robisz to w ten sposób:
Sam link w kodzie HTML będzie wyglądał w ten sposób:
no i wszystko co Ci trzeba to 2 obrazki, przyciskOFF.jpg który wygląda jak normalny przycisk a i przyciskON.jpg czyli wygląd przycisku jaki ma przybrać po najechaniu myszą.
#menu a{
width: 200px;
height: 20px;
background: url('przyciskOFF.jpg');
display: block;
}
#menu a:hover{
width: 200px;
height: 20px;
background: url('przyciskON.jpg');
display: block;
}Kod: Zaznacz cały
<a href="index.html id="menu">Strona Główna</a>Re: odsyłacze
Ok, działa, ale wysypały się kolejne problemy
. Mianowicie, to co napsałeś
zmienia obrazek ale tylko w trakcie najechania na odsyłacz, a ja chce żeby on pozostawał cały czas w zmienionym kolorze. Ps. gorylek, kod sektor.b nie był dla mnie zbyt rozbudowany, tylko tej strony co dałem za przykładową
zmienia obrazek ale tylko w trakcie najechania na odsyłacz, a ja chce żeby on pozostawał cały czas w zmienionym kolorze. Ps. gorylek, kod sektor.b nie był dla mnie zbyt rozbudowany, tylko tej strony co dałem za przykładową
No to tak:
1. CSS pozwala na ustawianie właściwości linków w 4 stanach:
3. Jeżeli chodzi o to że ma byc podświetlony i pozostać tak po zabraniu myszy to można to w prosty sposób zrobić za pomocą JavaScript.
4. Jeżeli chcesz żeby podświetlony był link pod którym się aktualnie znajdujesz to już masz do dyspozycji PHP lub JavaScript. Osobiście do takich drobiazgów polecam JS bo fakt faktem nawet jak ktoś ma wyłączoną js, krzywda mu się nie stanie.
Sprawdzasz aktualny url i jeżeli jeden z linków reprezentuje taki adres, zwyczajnie nadajesz mu odpowiedni styl.
Żebyś nie musiał długo grzebać w manualu, w PHP wystarczy sprawdzić tablice $_SERVER a dokładnie $_SERVER['PHP_SELF'] żeby dostać plik pod którym się aktualnie znajdujesz. (nazwa pliku będzie poprzedzona / czyli jak będziesz pod www.strona.pl/index.php to wartość zwrócona będzie /index.php).
1. CSS pozwala na ustawianie właściwości linków w 4 stanach:
2. Sprecyzuj czy wystarczy Ci to że ktoś najechał myszą na link i ten się podświetlił i taki pozostał czy podświetlony jest ten link pod którym się aktualnie znajdujesz.a:link - nieodwiedzony;
a:visited - odwiedzony;
a:hover - mysz ponad;
a:active - wybrany (posiadający zaznaczenie).
3. Jeżeli chodzi o to że ma byc podświetlony i pozostać tak po zabraniu myszy to można to w prosty sposób zrobić za pomocą JavaScript.
4. Jeżeli chcesz żeby podświetlony był link pod którym się aktualnie znajdujesz to już masz do dyspozycji PHP lub JavaScript. Osobiście do takich drobiazgów polecam JS bo fakt faktem nawet jak ktoś ma wyłączoną js, krzywda mu się nie stanie.
Sprawdzasz aktualny url i jeżeli jeden z linków reprezentuje taki adres, zwyczajnie nadajesz mu odpowiedni styl.
Żebyś nie musiał długo grzebać w manualu, w PHP wystarczy sprawdzić tablice $_SERVER a dokładnie $_SERVER['PHP_SELF'] żeby dostać plik pod którym się aktualnie znajdujesz. (nazwa pliku będzie poprzedzona / czyli jak będziesz pod www.strona.pl/index.php to wartość zwrócona będzie /index.php).
Wszystko już działa
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale powiedz mi jeszcze taką rzecz - czy do stylów umiesczonych w nagłówku mozna przekazywać parametry? Tzn czy mozna zrobić tak że mam liste odsyłaczy i przekazuje w nich adresy obrazków do stylu w nagłówku? Oszczędziło by mi to sporo kodu