[dyskusja] reklama bannerowa
[dyskusja] reklama bannerowa
w poprzedniej wersji forum mielismy dyspute na temat bannerow - ktore sa skuteczne, jakie sie nam podobaja, co klikamy.
mysle ze warto by powrocic do tego tematu jako ze sporo od tamtego czasu sie zmienilo. ja co do klikania mam zboczenie, jesli reklama jest dobra graficznie i technicznie klikam zeby zobaczyc serwis "a nuz bedzie tak dobry jak reklama".
z wlasnych obserwacji widze ze najlepsza klikalnosc maja jednak reklamy ktore sa najmniej lubiane np: top leyery. ciekawe czemu skoro wszyscy glosza ze takie formy ich denerwuja i albo zamykaja strone albo reklame?
mysle ze warto by powrocic do tego tematu jako ze sporo od tamtego czasu sie zmienilo. ja co do klikania mam zboczenie, jesli reklama jest dobra graficznie i technicznie klikam zeby zobaczyc serwis "a nuz bedzie tak dobry jak reklama".
z wlasnych obserwacji widze ze najlepsza klikalnosc maja jednak reklamy ktore sa najmniej lubiane np: top leyery. ciekawe czemu skoro wszyscy glosza ze takie formy ich denerwuja i albo zamykaja strone albo reklame?
Re: [dyskusja] reklama bannerowa
Systemy wymiany banerów są słabe... chyba że wymiana zachodzi pomiędzy stronami o podobnej tematyce 
Najlepsze banery to:
- "nie klikaj"
- szybko i wrednie zmieniające kolory - od razu się "je widzi"
- zawierające przyciski windowsa i paski przesówania (podobno dobre)
Najlepsze banery to:
- "nie klikaj"
- szybko i wrednie zmieniające kolory - od razu się "je widzi"
- zawierające przyciski windowsa i paski przesówania (podobno dobre)
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
ja z kolei zauwazyłem, że CTR (choć jest tak niski, ze w ogóle w bannery raczej inwestować nie warto, i to w każdym przypadku) jest większy, gdy wpuścimy na banner panienkę i damy jakiś mocno zachęcający tekst. I to sie sprawda, np. "chcesz mnie? wprost na twoją skrzynkę e-mail" itp, a odnośnik idzie do newslwttera, który żeby nie było - na newslwttera idze
Większych różnic nie zauwazyłem, czy banner ładnieszy czy nie, może jeszcze, gdzie są zawate słowa: za darmo, free, super promocja... ale to w małym stopniu. Choć jednak byłbym za zdaniem misza - im efektowniejszy i ładniej wykoany banner - tym większa możliwość kliku. Oczywiście stawiam tutaj na FLash, są bardzo ciekawe bannery -np. interaktywne gry jako banner i to jest chyba jakiś pomysł.
Niemniej jednak chciałem zatrzymać się na jednej sprawie. Gdzies, na jakiejś szanującej się stronie przeczytałem jedo sformułowanie, że banner prócz faktycznego przyrostu widzów są po prostu by promować markę i są składnikiem e-bandingu. To jest ciekawa sprawa.
Niemniej jednak chciałem zatrzymać się na jednej sprawie. Gdzies, na jakiejś szanującej się stronie przeczytałem jedo sformułowanie, że banner prócz faktycznego przyrostu widzów są po prostu by promować markę i są składnikiem e-bandingu. To jest ciekawa sprawa.
Najwyższe CTR dla top layerow jest moim zdaniem złudne. O ile dla "firmy" zamieszczającej tego typu baner CTR jest wskaźnikiem najważniejszym to dla reklamodawcy ważniejszy będzie stosunek wejść z tego banera do ilości dokonanych zakupów, rejestracji, prenumerat itp.
Co z tego, że kliknę na baner, którego nie da się "ominąć" skoro zaprowadzi mnie do strony, z której natychmiast wyjdę. Wejście będzie nieświadome.
Problemem jest moim zdaniem trochę inne podejście do reklamy przez reklamodaece i właściciela powierchni reklamowej. Ale tego niestety raczej się nie uniknie.
Co z tego, że kliknę na baner, którego nie da się "ominąć" skoro zaprowadzi mnie do strony, z której natychmiast wyjdę. Wejście będzie nieświadome.
Problemem jest moim zdaniem trochę inne podejście do reklamy przez reklamodaece i właściciela powierchni reklamowej. Ale tego niestety raczej się nie uniknie.
-
Michał Fikus
- Przelotem

Wydaje mi się, że Miszowi chodziło raczej o nasze subiektywne odczucia odnośnie bannerów, no ale może się mylę.
Więc jeśli chodzi o mnie, to musi zostać spełniony przynajmniej jeden z poniższych warunków bym kliknął (zakładając, że jest to w jakimś nieznanym mi serwisie):
1) zainteresuje mnie treść - to musi nastąpić szybko, gdyż wiele czasu bannerom nie poświęcam
2) spodoba mi się forma graficzna - naprawdę będzie dobrej roboty i z pomysłem - nie mówię tu o większości bannerów np. onet.pl, które bywają dobrze wykonane, lecz już czuję jednak komercję całego portalu i jego styl a raczej nie tego szukam
3) zaskoczy mnie jakimś innowacyjnym pomysłem
4) akurat będę poszukiwał wiedzy z danego zakresu a dotychczas próby odnaleznienia tego zaończyły się fiaskiem.
To by było na tyle. Co do kwestii którą poruszył Dawid, to jest to wykorzystywane przez większość specjalistów od reklam - w badaniach udowodniono, iż reklamy wykorzystujące elementy o nacechowaniu erotycznym lub humorystycnym są lepiej spostrzegane przez odbiorców, a co za tym idzie odnoszą w przypadku bannerów lepsze CTR.
Więc jeśli chodzi o mnie, to musi zostać spełniony przynajmniej jeden z poniższych warunków bym kliknął (zakładając, że jest to w jakimś nieznanym mi serwisie):
1) zainteresuje mnie treść - to musi nastąpić szybko, gdyż wiele czasu bannerom nie poświęcam
2) spodoba mi się forma graficzna - naprawdę będzie dobrej roboty i z pomysłem - nie mówię tu o większości bannerów np. onet.pl, które bywają dobrze wykonane, lecz już czuję jednak komercję całego portalu i jego styl a raczej nie tego szukam
3) zaskoczy mnie jakimś innowacyjnym pomysłem
4) akurat będę poszukiwał wiedzy z danego zakresu a dotychczas próby odnaleznienia tego zaończyły się fiaskiem.
To by było na tyle. Co do kwestii którą poruszył Dawid, to jest to wykorzystywane przez większość specjalistów od reklam - w badaniach udowodniono, iż reklamy wykorzystujące elementy o nacechowaniu erotycznym lub humorystycnym są lepiej spostrzegane przez odbiorców, a co za tym idzie odnoszą w przypadku bannerów lepsze CTR.
-
K.Gontarek
- Kontakt:
a co powiecie na bannery bez grafiki, tylko z tekstem w miare dokladnie opisujacym oferte: konkretny produkt, usluge, serwis. Z moich doswiadczen wynika, ze ich skutecznosc jest dwukrotnie wieksza niz z typowych graficznych wodotryskow.
Ja staram się robić takie bannery np.:K.Gontarek pisze:a co powiecie na bannery bez grafiki, tylko z tekstem w miare dokladnie opisujacym oferte: konkretny produkt, usluge, serwis. Z moich doswiadczen wynika, ze ich skutecznosc jest dwukrotnie wieksza niz z typowych graficznych wodotryskow.
http://kompz.org/images/kompz/400x50.gif - dzisiaj go jeszcze troszkę zmienię.
W/g mnie czowiek chętniej kliknie na banner któy posiada "szybkie" slogany niż na taki na którym są same obrazki i po 10 sekundach napis z nazwą www
-
K.Gontarek
- Kontakt:
nie chodzilo mi o banery z haslami lub sloganami, tylko o bannery "nasladujace" tresc strony poprzez tekst, np.:
http://di.com.pl/ban_rek/bn21.gif
http://di.com.pl/ban_rek/tekst234.gif
http://di.com.pl/ban_rek/simple-test.gif
http://di.com.pl/ban_rek/bn21.gif
http://di.com.pl/ban_rek/tekst234.gif
http://di.com.pl/ban_rek/simple-test.gif