[Pytanie] Program do edycji HTML

Dyskusje o aplikacjach przydatnych developerom na drodze tworzenia stron WWW.
tanith

[Pytanie] Program do edycji HTML

Post autor: tanith »

Witam, szukam programu do edycji HTML z funkcją, która umożliwia przypisanie do jakiegoś skrótu klawiaturowego znacznika HTML, z tym że ma to wyglądać tak w ten sposób, że zaznaczam dany kawałek tekstu i naciskam np. Ctrl+Shift+T i program otacza mi zaznaczony tekst wcześniej zdefiniowanym znacznikiem, np.

<p class='akapit'>zaznaczony tekst</p>

Najlepiej gdyby program był w wersji polskiej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
hanziri

własny skrót

Post autor: hanziri »

ja mogę polecić KED freeware i PL. Używam go od roku i jest dobry. Można pobrać ze strony www.freezone.fc.pl
Jak już będziesz miał to w menu można ustawić swój znacznik. Po kolei:
Opcje>>Ustawienia programu.. zakładka "skróty klawiaturowe" i z listy wybierasz "znaczniki". Tam ustawiasz np. Ctrl+shift+T i zapisz. W czasie edycji jak użyjesz tego skrótu program spyta o znacznik jaki ma tam przypisać.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [Pytanie] Program do edycji HTML

Post autor: koziolek »

http://aptana.com/

Zintegrowane środowisko o dużych możliwościach. Podpowiadanie składni wraz z zaznaczeniem gdzie działa (ważne dla css i JS). Bardzo dobre i darmowe :D
adik1989

Post autor: adik1989 »

Ja korzystam z MiniPada, lub FrontPaga ! I wystarcza mi do wszystkiego.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

A próbował z was ktoś połączenie Krasnala z EdHTML ? Krasnal pozwala mi na uruchomienie na komputerze lokalnego serwera php, mySQL i co sobie jezszcze ktoś życzy (Pearl, Java itp itd).

W EdHTML można skonfigurować absolutnie wszystko, jest szybki, wygodny, sam zamyka znaczniki a jak komuś to przeszkadza to można to wyłączyć tak jak i wiele innych opcji. Nie mówie już o kolorowaniu składni itp itd. Można go zintegrować z Krasnalem lub jakimkolwiek serwerem w którym mamy dostęp do php.exe dzięki czemu tworząc strone możemy odpalać skrypty bezpośrednio u siebie. Do tego pisząc strony z wykorzystaniem mySQL można swobodnie zarządzać bazą poprzez edytor.
Jak wam mało, edytor ma prosty kreator który od razu stworzy nam potrzebne znaczniki meta, doctype itp itd.
Strony zapisujemy w projekty tak że otwierając jeden plik stworzony przez EdHTML, otwierane są w zakładkach wszystkie pliki nad jakimi pracujemy.

Dlugo moge wymieniać zalety tego programu i szczerze go polecam każdemu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ