[PHP]Jak stworzyć wieczny skrypt
[PHP]Jak stworzyć wieczny skrypt
Jak stworzyć wieczny skrypt? Chodzi mi o skrypt, który po uruchomieniu będzie śmigał przez cały cały czas. JEst mi to potrzebne do obsługi GGBota, który musi reagować na wiadomości w każdej chwili. Stworzyłem skrypt, któremu udało się podziałąć przez kilka godzin i się wyłączył
[php]<?php
set_time_limit(0);
$continue = true
while ($continue) {
//tu reszta instrukcji, w tym instrukcja wyłączająca ($continue = false) po otrzymaniu konkretnej wiadomości
}
?>[/php]
admin domeny.pl wyłączył mi safe_mode na koncie, niestety skrypt wykrzaczył się po kilku godzinach i nie wiem dlaczego.
[php]<?php
set_time_limit(0);
$continue = true
while ($continue) {
//tu reszta instrukcji, w tym instrukcja wyłączająca ($continue = false) po otrzymaniu konkretnej wiadomości
}
?>[/php]
admin domeny.pl wyłączył mi safe_mode na koncie, niestety skrypt wykrzaczył się po kilku godzinach i nie wiem dlaczego.
Re: [PHP]Jak stworzyć wieczny skrypt
Bo zjadłeś przez swoja nieskończoną pętlę zasoby serwera, ciesz się że nie dostałeś od admina kicka za taki skrypt. 
czemu? powiedziałem ,że mi wieczny skrypt nie działa, nie moge dać set_time_limit(0) bo ma msafe mode to mi safe mode wyłączył ;]jak postawić takiego bota bez nieskończonej pętli? a ten przepis znalazłem na forum poświęconym phplibgadu i ponoć powszechnie jest używany, niestety tamtejsie forumowicze się nie odzywają....
A może po prostu spróbować:
[php]
<?php
for ($i=1; $i>0; $i++){ //Pętla for skończy się wtedy gdy zmienna $i będzie mniejsza od 0 - czyli nigdy
echo $i.'<br />'; //Wyświetlana jest zawartość - może być dowolna funkcja/instrukcja
}
?>
[/php]
[php]
<?php
for ($i=1; $i>0; $i++){ //Pętla for skończy się wtedy gdy zmienna $i będzie mniejsza od 0 - czyli nigdy
echo $i.'<br />'; //Wyświetlana jest zawartość - może być dowolna funkcja/instrukcja
}
?>
[/php]
nie, klękni ez tych samych powodów co powyżej. while(1) odpada etc etc. pewnie skrypt jest wyłączany przez serwer
No to może zrobić iframe do skryptu oraz odświeżać co 2-3 sekundy tego właśnie iframe. Lub też użyć do tego celu AJAX`a.
też odpada, jakbym mógł używać do tego celu przeglądarki....
to musi chodzić samodzielnie raz odpalone, aż do przewidzianej w skrypcie sytuacji, w której ma się pożegnać i wyłączyć
-
htmlowiecii
- Nowy

może napisz 2 prawie identyczne skrypty
1. odpalasz i nasłuchuje i po określonym czasie uruchamia 2. po czym się wyłącza a drugi robi to samo
1. odpalasz i nasłuchuje i po określonym czasie uruchamia 2. po czym się wyłącza a drugi robi to samo
Kombinujecie jak koń pod górkę. Od takich rzeczy jest CRON.
Nie tyle cron co uruchomienie takiego skryptu jako daemona na serwerze. Cron spowoduje, że skrypt wywoływany będzie co jakis czas więc będzie np co kilka minut logował się i wylogowywał z sieci GG. Ciężko jest uruchomić skrypt działający jako demon z poziomu WWW, aczkolwiek można próbować jeszcze z funkcjami ignore_user_abort(true) i set_time_limit(0), ale za konsekwencje nie odpowiadam 
pzdr.
pzdr.
Jeżeli użyjesz sesje to możesz podtrzymać połączenie a częstotliwość działania skryptu można dokładnie określić. Fakt że cudów z tym nie narobisz.