Preloader do galerii - jest w IE6 i tylko w nim.

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Preloader do galerii - jest w IE6 i tylko w nim.

Post autor: Marcin Kalisz »

Witam.

Postanowiłem się osobiście pobawić, a efekty znajdują się tutaj: www.a3-design.pl/klienci/mediaart/

Na głównej pojawiają się WYBRANE PROJEKTY, a ich naciśnięcie powoduje, że Loader (komponent wybrany z dostępnych we FLASH 8) załadowuje oddzielne pliki .swf

Każdy z tych plików .swf posiada preloader - identyczny jak ten wczytujący stronę, ale.... sam preloader pojawia się jedynie w IE6, oraz IE5.5. We wszystkich pozostałych przeglądarkach jakimi dysponuję (Opera, FF, IE7), preloader się nie wyświetla, choć pliki swf nadal się wczytują by po wczytaniu normalnie dalej funkcjonować.

Kod preloadera w klatce pierwszej:

Kod: Zaznacz cały

bytes_loaded = Math.round(this.getBytesLoaded());
bytes_total = Math.round(this.getBytesTotal());
getPercent = bytes_loaded/bytes_total;
this.loadBar._width = getPercent*100;
this.loadText = Math.round(getPercent*100)+"%";
if (bytes_loaded == bytes_total) {
	this.gotoAndPlay(25);
}
Oraz w drugiej:

Kod: Zaznacz cały

this.gotoAndPlay(1);
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Co może być przyczyną, skoro AS to nie CSS żeby nie działać np. w IE7 :?

PS. Wersje wtyczek w przeglądarkach te same (9).
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Preloader do galerii - jest w IE6 i tylko w nim.

Post autor: Marek_bf »

Może używasz komponentu Loader? Jeśli tak to zmień to. Nie wiem czy to bug czy ja się w dokumentacji nie mogę doszukać ale właśnie Loader jest mocno nieprzewidywalny.

Najlepszą moim zdaniem metodą na ładowanie klipów jest klasaMovoieClipLoader.
Ostatnio zmieniony czw lis 08, 2007 12:34 pm przez Marek_bf, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Re: Preloader do galerii - jest w IE6 i tylko w nim.

Post autor: Marcin Kalisz »

Tak, używam komponentu Loader. W takim razie spróbuje rozwiązania z MovieClipLoader.

Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ