Bmdoc - prosba o opinie

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

Co sądzisz o bmdoc?

bije wszystkie inne produkty tego typu na głowę :)
0
Brak głosów
całkiem ciekawy
1
33%
widziałem lepsze
0
Brak głosów
beznadzieja
2
67%

Liczba głosów: 3

justbemore.pl
Kontakt:

Bmdoc - prosba o opinie

Post autor: justbemore.pl »

Witam serdecznie,

uruchomiliśmy właśnie nowy produkt internetowy - http://bmdoc.pl. Jest to aplikacja webowa umożliwiająca tworzenie, zarządzanie, kategoryzowanie, publikowanie, eksportowanie do formatu PDF, itp wszelkiego rodzaju dokumentów... przy użyciu przeglądarki internetowej 24/7.

Nie powiemy, że jesteśmy najlepsi, a nasz produkt bije konkurencje na głowę, bo tak nie jest... aczkolwiek kto wie - może kiedyś... Póki co jednak - gdyby ktoś znalazł chwilę czasu i chęci by wejść, poklikać, przyjrzeć się naszemu web dokumentatorowi - będziemy wdzięczni. Wszelkie uwagi - czy to mailowe, czy to na forum - mile widziane.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Bmdoc - prosba o opinie

Post autor: Marek_bf »

justbemore.pl pisze:uruchomiliśmy właśnie nowy produkt internetowy
My to kto? Bo nawet kontakt jest jedynie przez formularz.

Ja mam takie zdanie na podobne aplikacje. Nigdy i nigdzie ich nie używaj, dlatego, że w posiadanie treści Twoich dokumentów mogą wejść osoby niepowołane, czyli np. administratorzy powyższego serwisu. Bez urazy, ale taka jest prawda. I jeśli są ludzi, którzy korzystają z tego rodzaju aplikacji to świadczy to tylko o nieświadomości tychże.

Odradzam i przestrzegam.

A jeśli Ty masz akurat szczere intencje to powinieneś umieścić super widoczne ostrzeżenie na ten temat.

„Administracja strony ostrzega, że dane, którymi tutaj operujesz nie są w żaden sposób zabezpieczone przed dostępem osób trzecich. Mogą zostać przechwycone przez osoby do tego niepowołane”

P.S. Wydaje mi się też, że to tego typu działalności powinno się mieć Certyfikat Narodowego Urzędu Bezpieczeństwa dotyczące zarządzania danymi niejawnymi, które siła rzeczy mogą, trafić do Waszych skryptów.
justbemore.pl
Kontakt:

Post autor: justbemore.pl »

My, czyli firma Justbemore - http://justbemore.pl. W nagłówku strony, jak też i w stopce Bmdoc można znaleźć link do strony twórcy. Na stronie o polityce prywatności - również tego typu informacje - wydaję mi się - dość łatwo znaleźć.

Zaś odnośnie posiadania treści dokumentów - dane przechowywane w naszej bazie są zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych, zaś jeśli chodzi o nas - w kilku miejscach staraliśmy się zaznaczyć fakt, iż nie będziemy kopiować, sprzedawać, rozpowszechniać, czy choćby przeglądać dokumentów innych użytkowników. Informacja o tym znajduje się zarówno na stronie głównej produktu, jak też i w 'polityce prywatności'. Firmy na całym świecie korzystają z różnego rodzaju hostingów, zewnętrznych serwerów, czy baz danych. Każda z tych firm 'narażona jest' na to, iż informacje te wpadną w niepowołane ręce. Od tego są umowy, klauzule... polityki prywatności. Myślę, że zaufanie tego typu firm do wszelkiego rodzaju zewnętrznych 'przechowalni' nie wynika z ich niewiedzy. Z outsourcingu i wszelkich pokrewnych 'tematów' korzystają ludzie i firmy z całego świata. W Polsce co prawda jeszcze ten temat powoli raczkuje... aczkolwiek kto wie, być może niedługo coś i w tym temacie się zmieni.

Poza tym... nikt przecież nie każe trzymać na zewnętrznym serwerze (w tym przypadku - naszym) danych, czy też dokumentów tajnych lub poufnych. Jest to kwestia zaufania do firmy/marki. Jesteśmy stosunkowo młodą firmą, jak też i nasz system istnieje od niedawna. Na zaufanie klientów dopiero pracujemy. Mogę jednakże z całą pewnością stwierdzić, iż dokładamy wszelkich starań, by dane przechowywane w naszym systemie były odpowiednio zabezpieczone i nie wpadły w niepowołane ręce.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

justbemore.pl pisze:My, czyli firma Justbemore - http://justbemore.pl.
No wybacz, ale ja się naprawdę nie doszukałem, które pozwoliłoby przedsięwzięcia nazwać firma. Gdzie8u dane teleadresowe, gdzie regon?
justbemore.pl pisze:Zaś odnośnie posiadania treści dokumentów - dane przechowywane w naszej bazie są zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych, zaś jeśli chodzi o nas
Przed Wami też są zabezpieczone? Czy macie pozwolenie na zarządzanie poufnymi danymi? Wątpię i w jedno i w drugie. Przecież To właśnie Wy jesteście najsłabszym ogniwem tego systemu i nie dajecie żadnej gwarancji, że dane nie wyciekną, nie wierze też ze nie będziecie kontrolowali treści danych, ot taka ludzka ciekawość. ;)
justbemore.pl pisze:Firmy na całym świecie korzystają z różnego rodzaju hostingów, zewnętrznych serwerów, czy baz danych. Każda z tych firm 'narażona jest' na to, iż informacje te wpadną w niepowołane ręce. Od tego są umowy, klauzule... polityki prywatności.
Nie lej wody, wiesz dobrze ze jest różnica pomiędzy oczywistym zamieszczeniem tresci na serwerze i robi się to świadomie a pomiędzy tym systemem, którego technicznego sposobu działania nie zna zwykły użytkownik, i może pomysleć, że wszystko dzieje się na jego komputerze. A polityka prywatności… Tak, ale nie taka, która jest na Waszej stronie. Ogólnikowo o mgliście opisująca cos, czego zwykły użytkownik nie zrozumie.
justbemore.pl pisze:Poza tym... nikt przecież nie każe trzymać na zewnętrznym serwerze (w tym przypadku - naszym) danych, czy też dokumentów tajnych lub poufnych.
Znowu lejesz wodę, żeby np. eksportować do PDF trzeba wysłać dane do skryptu serwerowego, kto nie ma z tym do czynienia nie wie, że oznacza to zupełny koniec panowania nad własnymi danymi. Skrypt może zrobić z treścią, co zechce.

Nie przekonałeś mnie, może nawet wprost przeciwnie. Wydaje mi się, iż moje uwagi byłyby do pełnej akceptacji dla kogoś, kto ma czyste intencje, Ty jednak zacząłeś je negować. Nie zapytam, dlaczego…

Odradzam używanie takich systemów.
ODPOWIEDZ