3 kolumnowy layout

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
@rtur

3 kolumnowy layout

Post autor: @rtur »

Potrzebuje pomocy przy stworzeniu 3 kolumnowego layoutu opartego tylko na divach.
Layout musi miec szerokosc 100%, druga (srodkowa) kolumna musi miec 760px; i byc wysrodkowana na stonie w poziomie, niezaleznie od rozdzialki montora.

Dopiero w tym srodkowym layoucie bedzie zawartosc tj tresc naglowek stopka, roznej masci menu, itp. Ale z tym juz sobie poradze nie wiem tylko jak zrobic ten lay 3 kolumnowy glowny.

moze mi ktos pomoc i napisac taki kod i do tego css?

dzieki z gory.
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: 3 kolumnowy layout

Post autor: atom »

A od czego masz googla? Zobacz na wyniki wyszukania. Przykładów jest wiele, na pewno coś Ci będzie odpowiadało (po drobnych przeróbkach), zobacz np. to.
@rtur

Wszystko fajnie tylko ze wszystkie te layouty maja na sztywno ustawione szerokosci bocznych koumn a mnie chodzi o ustawienie na sztywno szerokosci srodkowej kolumny tak zeby zawsze byla na srodku, a w tych przykladach zmienia sie wlasnie szerokosc tylko srodkowej kolumny :)

No chyba ze znacie inny sposob na to zeby dac inny background-image po lewej i prawej stronie, z tym ze background-image 1,2,3 kolumny tworzy jedna calosc, tzn layout 2 kolumny powinien sie ladnie laczyc z tym z 1 i 3 kolumny.

Ktos ma pomysl jak to wykonac?
sztacho
Nowy
Nowy

Post autor: sztacho »

A nie możesz walnąć całego obrazka, bez podziału na 3? Np. cały obrazek w tle i dopiero tak jakby na nim tworzone kolumny... a właściwie chyba tylko jedna kolumna z marginesami (skoro cała zawartość strony ma być w środkowej kolumnie). Chyba trochę zamotałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałe :) Pozdr.
@rtur

jest tak zrobione ale człowiek twierdzi ze sie strona wolno otwiera. choc obrazek ma only 51 kilo :) cała grafika ~350 kilo, ze tez sie grafikowi tło wymarzyło na 1280x1024 :) 'Uwielbiam' takie twory z tapetami kolorowymi na cały ekran ogladac
sztacho
Nowy
Nowy

Post autor: sztacho »

No to jak tak jest zrobione to ok. Co to za różnica czy będzie ładować jeden plik czy 3. Nawet mi się wydaje, że 1 będzie ciut szybciej. Spróbuj może go skompresować trochę, czasami nie widać różnicy a zaoszczędza się 30%.
A tak na marginesie... w sumie jest mało grafików, którzy potrafią projektować strony internetowe. On sobie doda parę pikseli w jednym miejscu, a w kodzie jest to kilka dodatkowych znaczników i strata w czasie ładowania sajta. :)
ODPOWIEDZ