Potrzebuje pomocy przy stworzeniu 3 kolumnowego layoutu opartego tylko na divach.
Layout musi miec szerokosc 100%, druga (srodkowa) kolumna musi miec 760px; i byc wysrodkowana na stonie w poziomie, niezaleznie od rozdzialki montora.
Dopiero w tym srodkowym layoucie bedzie zawartosc tj tresc naglowek stopka, roznej masci menu, itp. Ale z tym juz sobie poradze nie wiem tylko jak zrobic ten lay 3 kolumnowy glowny.
moze mi ktos pomoc i napisac taki kod i do tego css?
dzieki z gory.
3 kolumnowy layout
Re: 3 kolumnowy layout
A od czego masz googla? Zobacz na wyniki wyszukania. Przykładów jest wiele, na pewno coś Ci będzie odpowiadało (po drobnych przeróbkach), zobacz np. to.
Wszystko fajnie tylko ze wszystkie te layouty maja na sztywno ustawione szerokosci bocznych koumn a mnie chodzi o ustawienie na sztywno szerokosci srodkowej kolumny tak zeby zawsze byla na srodku, a w tych przykladach zmienia sie wlasnie szerokosc tylko srodkowej kolumny 
No chyba ze znacie inny sposob na to zeby dac inny background-image po lewej i prawej stronie, z tym ze background-image 1,2,3 kolumny tworzy jedna calosc, tzn layout 2 kolumny powinien sie ladnie laczyc z tym z 1 i 3 kolumny.
Ktos ma pomysl jak to wykonac?
No chyba ze znacie inny sposob na to zeby dac inny background-image po lewej i prawej stronie, z tym ze background-image 1,2,3 kolumny tworzy jedna calosc, tzn layout 2 kolumny powinien sie ladnie laczyc z tym z 1 i 3 kolumny.
Ktos ma pomysl jak to wykonac?
A nie możesz walnąć całego obrazka, bez podziału na 3? Np. cały obrazek w tle i dopiero tak jakby na nim tworzone kolumny... a właściwie chyba tylko jedna kolumna z marginesami (skoro cała zawartość strony ma być w środkowej kolumnie). Chyba trochę zamotałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałe
Pozdr.
jest tak zrobione ale człowiek twierdzi ze sie strona wolno otwiera. choc obrazek ma only 51 kilo
cała grafika ~350 kilo, ze tez sie grafikowi tło wymarzyło na 1280x1024
'Uwielbiam' takie twory z tapetami kolorowymi na cały ekran ogladac
No to jak tak jest zrobione to ok. Co to za różnica czy będzie ładować jeden plik czy 3. Nawet mi się wydaje, że 1 będzie ciut szybciej. Spróbuj może go skompresować trochę, czasami nie widać różnicy a zaoszczędza się 30%.
A tak na marginesie... w sumie jest mało grafików, którzy potrafią projektować strony internetowe. On sobie doda parę pikseli w jednym miejscu, a w kodzie jest to kilka dodatkowych znaczników i strata w czasie ładowania sajta.
A tak na marginesie... w sumie jest mało grafików, którzy potrafią projektować strony internetowe. On sobie doda parę pikseli w jednym miejscu, a w kodzie jest to kilka dodatkowych znaczników i strata w czasie ładowania sajta.