[plagiat] Przerabianie pliku swf na fla

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Wojtekzakopane
Nowy
Nowy

[plagiat] Przerabianie pliku swf na fla

Post autor: Wojtekzakopane »

Witam,
Jeśli można przedstawię wstęp mojej małej historii.
Jakis czas temu z wspolpracownikiem grafikiem dostalismy zlecenie na wykonanie konkretnego projektu. Projekt zostal wykonany na czas i zatwierdzony. Oczekiwalismy jeszcze na informacje, w ktore mielismy ten projekt ubrac - te informacje niestety do nas nie dotarly (uzgodnionych pieniedzy nie widzielismy jeszcze na oczy), natomiast kilka dni temu dowiedzialem sie z radia o starcie imprezy, na ktora nasz projekt mial byc wykonany. Ja z ciekawosci wszedlem na podana w radio strone, a tu co?
Okazalo sie, ze ktos perfidnie bez pozwolenia zapodal w swoim banerze reklamowym czesci skladowe z naszego projektu. Pomyslalem - w jaki sposób? Przecież projekt byl umieszczony na mojej stronie w pliku "swf" (dodam, że na spodzie strony jest copyright). Po dokładnym przanalizowaniu sprawy (dopytaniu się znajomych), okazało się, że jest możliwość zaimportowania pliku "swf" do "fla" - tylko nikt z moich znajomych nie wie jak to zrobic??? Czy mozecie mi pomoc? Musze ten plik zaimportowac, dla pewnosci i udowodnienia, że klatki ktore zostaly wykorzystane przez tą osobę należą do mnie. Jeśli można to proszę również o info na temat instytucji zajmujacych sie rozwiazywaniem tego typu problemow.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: [plagiat] Przerabianie pliku swf na fla

Post autor: Marek_bf »

Można zdekompilować. Jak, nie napiszę gdyż nie mam podstaw, by wierzyć w tę historię.

Lepiej by to wyglądało gdybyś podał link do swojej pracy i pracy plagiatu.

Zresztą nigdy nie podam sposobów na dekompilację będę również kasował posty tych, którzy takie sposoby podają. I zanim zaczniesz narzekać to wiedz, że na innych szanujących się Forach jest tak samo.

Skoro jesteś autorem projektu lub jego części zapewne masz pliki źródłowe projektu, zapisy z maili czy komunikatorów świadczące o uzgadnianiu/zamawianiu aplikacji. Ewentualnie umowę pisemną. Jeżeli ktoś się nie zdecydował na zapłatę a używa projektu lub jego części to dopuszcza się kradzieży naruszając majątkowe i osobiste prawa autorskie.

Możesz go podać do sądu, choć nie jest to opłacalne przy małych sumach. Możesz napisać na

http://www.bowi.org.pl/forum/
http://www.bowi.org.pl/

Możesz też cała sytuację opisywać na dużych Forach internetowych, tylko w każdym przypadku musisz podać fakty, czyli linki do prac, pamiętaj też, aby nie udostępniać korespondencji gdyż naruszona zostanie jej tajemnica.

Webmasterzy będą zadowoleni mając informacje o nieuczciwym kliencie, który potencjalnie może stać się również ich klientem.

Linki do takich tematów dobrze jest przesłać nieuczciwemu klientowi, aby widział, że traci twarz.
Ostatnio zmieniony sob lip 21, 2007 12:52 pm przez Marek_bf, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekzakopane
Nowy
Nowy

Dzięki bardzo - na razie myślę, że musimy problem rozwiązać polubownie, jeśli to nic nie da - sprawę trzeba będzie skierować na drogę sądową (w sumie jest o co walczyć - 2-8 tys.zł).

Pozdrawiam
Wojtek
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

2.800 czy od 2000 do 8000 tys? Bo w takie widełki cenowe nie uwierzę, szczególnie, że projekt został podobno ukończony, nawet przy wstępnej wycenie 2000 - 8000 tys jest dziwną rozpiętością cenową.

Mam nadzieję, że zanim przystąpiłeś do pracy miałeś w ręku podpisane umowy, przy takich sumach na gębę się nic nie robi i nie zaczyna się pracy przed podpisaniem umów. Dodatkowo przy takich sumach powinno się żądać zaliczki lub umówić się na zapłatę sukcesywna w miarę tworzenia projektu i jego widocznych efektów.

Dlaczego nie podasz linków do oryginału i plagiatu? Może ktoś by pomógł Ci stwierdzić i dowieść prawdziwości tezy o kradzieży. Lub tezę obaić…
Wojtekzakopane
Nowy
Nowy

Ta kwota 2-8 oznacza 2000 zł - 8000 zł (przy dobrej obronie w Sadzie). Między moim wspólnikiem a osobą podejrzewaną przeze mnie o plagiat była umowa ustna na wykonanie całości projektu (suma, której wysokości nie znam), natomiast ja umowilem sie z wspolnikiem na 1000 zl. Wspolnik nie mial dostepu do pliku fla, poniewaz ja tworzylem projekt w oryginale Macromedia 8.
Napisałem 2000 zł - 8000 zł, dlatego że teraz, a dokładniej w poniedziełek wybieram się osobiście to tej osoby razem z wspólnikiem i polubownie zaproponuje mu 2000 zl, jeśli ta osoba się nie zgodzi na wypłacenie takiej kwoty w ustalonym terminie, złoże odpowiedni wniosek do Sądu.
Na dzień dzisiejszy nie chcę aby sprawa ktos sie zajmowal, poniewaz jest jeszcze wspolnik (dobry kolega), ktory rowniez ma w tej sprawie cos do powiedzenia.
Moze byc tez tak, ze dojdziemy do porozumienia z osoba, ktora popelnila plagiat i na tym zamkniemy cala sprawe, dlatego żeby przedwcześnie tej osoby nie osądzać poczekamy do ostatecznego rozwiazania tej sprawy.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Masz tutaj trochę o umowie ustnej: http://www.artserwis.pl/index.php?f=1&f ... =umowa#f39
Wojtekzakopane
Nowy
Nowy

Ok dzięki.
Wojtekzakopane
Nowy
Nowy

Witam, jeśli jest możliwość to proszę o maila, na którego wyślę wiadomość dotyczącą tej sprawy, jak narazie nie chcę aby ta sprawa była nagłaśniana.
ODPOWIEDZ