Każdy znawca przeglądarek wie o zaletach firefoxa i opery.
Jednak IE wciaż ma pewną specyficzną zaletę
Chodzi o
1)Szybkość uruchamiania się
Nie znam się na systemie operacyjnym i od czego zależy szobkość uruchamiania się programów ale fakty są takie że nawet na procku 3 Ghz firefox uruchamia się po kilku sekundach(opera jeszcze dłużej)
IE prawdopodobnie ma uruchomione jakieś bibliteki które wspierają IE przy każdej próbie jego uruchomienia.Czy naprawdę nie da sie z tym coś zrobić w nowych przegladarkach?
2)Szybkość nawigacji na stronie.Również sa opóźnienia,np takie menu kontekstowe,czy okienka ,zawsze giną te cenne milisekundy.
3)Standardowe ustawienia są trudne do zmiany,trzeba grzebać w opcjach.Dlaczego nie istnieją gotowe pliki konfiguracyjne,aby np wygląd(i ustawienia) były podobny do IE aby wybrać jakiś inny prosty interface?
Osobiście częściej używam IE właśnie z wyżej wymienionych powodów.Firefoxa używam natomiast tylko gdy muszę wączyć jakąś podejrzaną stronę lub zamierzam ją zapisać na dysku.Również w przypadku złego wyświetlania się niektórych stron pod IE.
Alternatywne przeglądarki a IE
Re: Alternatywne przeglądarki a IE
Szybkość otwierania na moim kompie:
Opera: natychmiast (mniej niż 1 sek)
IE: natychmiast (mniej niż 1 sek)
Firefox: wolniej (2 - 3 sekundy)
Wszystkie trzy testy przeprowadzone po restarcie systemu, przy pierwszych uruchomieniach poszczególnych przeglądarek.
Zużycie pamięci przy otwartych 10, tych samych dla każdej przeglądarki, podstronach naraz:
IE: 60MB
FF: 45MB
OP: 40MB
IE jest nadal popularne tylko z jednego względu, jest ona instalowana razem z Windows. Większość użytkowników Internetu nie zdaje sobie sprawy z szeregu wad IE i to często wad zbagatelizowanych przez Twórców przeglądarki, a takie podejście oznacza całkowitą ignorancję w stosunku do wygody i bezpieczeństwa użytkowników IE. Ale kto by się tym w Microsofcie martwił, tak jak pisałem ogromna większość użytkowników to nie webmasterzy czy informatycy, ale zwykli ludzie nie mający o komputerach i ich działaniu większego pojęcia. I tak po przyniesieniu kompa ze sklepu z wgranym Windowsem mają ustawione IE jako domyślną przeglądarkę WWW a Outlook jak domyślnego klienta poczty. Wszystko działa i cieszą się, że widzą Internet i mogą się kontaktować z innymi Internatami. Owszem, przeglądarka działa ale nie tylko im lecz również twórcom trojanów itp.
Opera: natychmiast (mniej niż 1 sek)
IE: natychmiast (mniej niż 1 sek)
Firefox: wolniej (2 - 3 sekundy)
Wszystkie trzy testy przeprowadzone po restarcie systemu, przy pierwszych uruchomieniach poszczególnych przeglądarek.
Zużycie pamięci przy otwartych 10, tych samych dla każdej przeglądarki, podstronach naraz:
IE: 60MB
FF: 45MB
OP: 40MB
IE jest nadal popularne tylko z jednego względu, jest ona instalowana razem z Windows. Większość użytkowników Internetu nie zdaje sobie sprawy z szeregu wad IE i to często wad zbagatelizowanych przez Twórców przeglądarki, a takie podejście oznacza całkowitą ignorancję w stosunku do wygody i bezpieczeństwa użytkowników IE. Ale kto by się tym w Microsofcie martwił, tak jak pisałem ogromna większość użytkowników to nie webmasterzy czy informatycy, ale zwykli ludzie nie mający o komputerach i ich działaniu większego pojęcia. I tak po przyniesieniu kompa ze sklepu z wgranym Windowsem mają ustawione IE jako domyślną przeglądarkę WWW a Outlook jak domyślnego klienta poczty. Wszystko działa i cieszą się, że widzą Internet i mogą się kontaktować z innymi Internatami. Owszem, przeglądarka działa ale nie tylko im lecz również twórcom trojanów itp.
Szybkość otwierania się przeglądarek zależy od bardzo wielu czynników, chociażby brak wystarczającej ilości wolnej pamięci RAM czy obciążenie procesora. Jednak co do kilku sekund Fx'a i Opery nie bierzesz pod uwagę pewnie, że Fx sprawdza przy uruchamianiu czy nie nastąpiły jakieś zmiany a Opera przywraca otwarte ostatnio okna.
Popatrz na ciekawe statystyki. Opera tak naprawdę jest najszybszą przeglądarką pod system win. Co do Fx można zawsze about:config i wycisnąć z niego te kilka cennych milisekund na których tak bardzo Ci zależy w IE.
Z IE można zrobić wszystko. Interface tego programu można doprowadzić do takiego stanu, że strony będziesz przeglądać w obszarze 1x1cm. Można też podszyć się pod IE aby połączyć się z Internetem i ściągnąć dowolne oprogramowanie. Poza tym przeglądarka ta jest koszmarem koderów. Uzyskanie identycznego wyglądu strony w przeglądarce stosującej się do standardów sieciowych i IE to czasem prawdziwa walka.
Nie muszę chyba wspominać, że nie przepadam za IE...
Popatrz na ciekawe statystyki. Opera tak naprawdę jest najszybszą przeglądarką pod system win. Co do Fx można zawsze about:config i wycisnąć z niego te kilka cennych milisekund na których tak bardzo Ci zależy w IE.
Z IE można zrobić wszystko. Interface tego programu można doprowadzić do takiego stanu, że strony będziesz przeglądać w obszarze 1x1cm. Można też podszyć się pod IE aby połączyć się z Internetem i ściągnąć dowolne oprogramowanie. Poza tym przeglądarka ta jest koszmarem koderów. Uzyskanie identycznego wyglądu strony w przeglądarce stosującej się do standardów sieciowych i IE to czasem prawdziwa walka.
Nie muszę chyba wspominać, że nie przepadam za IE...
IE uruchamia się szybciej bo jest w pewien sposób zintegrowany z systemem, natomiast inne przeglądarki to "oddzielne" programy.
Zajrzyjcie tu: http://forum.dzikie.net/index.php?actio ... t&id=10454
pzdr.
ps. nie chce mi się teraz regulaminu czytać, mam nadzieję że dawanie linków do innych for nie jest wykroczeniem bo już się z tym spotkałem, ale to w słusznej sprawie
pzdr.
ps. nie chce mi się teraz regulaminu czytać, mam nadzieję że dawanie linków do innych for nie jest wykroczeniem bo już się z tym spotkałem, ale to w słusznej sprawie
-
egzemplarz
- Nowy

IE służy do przeglądania internetu z naszego komputera i do przeglądania naszego komputera przez hackerów
. Poza tym nie obsługuje standardów ( a Micrososft należy do W3C - plama na całej lini), wg. mnie jest o wiele wolniejsza od Opery (o ułamki sekundy chodzi oczywiście), jest przekleństwem webmasterów, wtyczek chyba też brak, albo niewiele.
Po prostu jest to jedno wielkie badzIEwie.
Skończyłem.
Po prostu jest to jedno wielkie badzIEwie.
Skończyłem.