Na razie nie mogę pisać dłużej, ale fraza to - presell pages.
//edit:
Chodzi o to, że doszło do zmian w algorytmie Google, który chce obniżyć wartość linków w katalogach a stawia na jakość i na linki w treści. Wpłynęło to na wyzerowanie PR naprawdę wielu katalogów - nawet tych z PR=5. Zmniejszyła się również liczba ich zaindeksowanych podstron, dlatego jeśli już robisz katalog, musi on być naprawdę wartościowy z unikalną treścią, ale o tym napiszę dalej. Dużo mniej jest wart link umieszczony wśród kilku czy kilkunastu linków w stopce niż link, który otoczysz treścią w artykule. Link w artykule wygląda naturalnie, tak jakbyś pisał powiedzmy o samochodach i uważał, że w tym miejscu warto wspomnieć o pewnej stronie. Link ma oczywiście największą wartość, jeśli nie dość, że jest otoczony treścią, to znajduje się na stronie powiązanej tematycznie z pozycjonowaną przez Ciebie stroną, strona linkująca ma spory link popularity i ma wysokie pozycje w Google na frazy, na które pozycjonujesz swoje strony, strona linkująca znajduje się w innej domenie na innym IP, domena ta ma już spory staż, np. kilka lat i parę innych czynników. Szczegółów dowiesz się z książek, blogów (np. ten z mojego podpisu, bo już pisałam na ten temat) i for, np. forum PiO -
www.forum.optymalizacja.com na którym ten temat był poruszany.
Dlatego właśnie nie warto zakładać nowych katalogów, chyba że ma to być skrypt autorski, katalog będzie moderowany, kategorie będą zawierały unikalne opisy (np. w każdej kategorii dasz krótki wstęp zawierający słowa kluczowe), dasz unikalne mety, będzie się on ładnie prezentował od strony wizualnej, będzie wartościowy dla użytkowników i parę innych czynników.