non-www contra www

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
yeetti
Nowy
Nowy

non-www contra www

Post autor: yeetti »

czesc,
poszukuje oswiecenia, mam strone - zawsze robie po swojemu i jak chce a w rezultacie po 3-4mcach strona ukryta w podkatalogu (http://hostdomena/costam/index.html) jest na od 1szej do 10pozycji w praktycznie wszystkich wyszukiwarkach - wymusilem indexowanie strony francuskiej jako dwujezycznej w obszarze anglojezycznym takze - pierwsza nota PageRank=4 ...

tyle mej dumy i chwaly...bo nie jest idealnie - Google chcialoby deklaracji domeny jako www.hostdomena.com lub tylko hostdomena.com - strona jest zdecydowanie non-www i nie jest dynamiczna, tylko zwykly xhtml, redirect 301 nie nadaje sie chyba, podobnie htacces ?
Znam redirect przez meta, ale jakos mi nie wchodzi co i z czym i po co...
Nie wiem jak i co mam zrobic, kompletnie nie rozumiem jak i co mam blokowac w robots.txt - czy moglby mi ktos pomoc zrozumiec i podpowiedziec jakie kroki po kolei mam wykonac?

pozdrawiam
yeti
Lexy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: non-www contra www

Post autor: Lexy »

Wykorzystaj do tego .htaccess i przekieruj wszystko na jedną wersję, albo z albo bez www.
yeetti
Nowy
Nowy

Post autor: yeetti »

Lexy pisze:Wykorzystaj do tego .htaccess i przekieruj wszystko na jedną wersję, albo z albo bez www.
to byloby za proste - server apache mojego dostawcy nie pozwala uzyc htacces - tzn plik mozna oczywiscie przeslac przez ftp, ale nie dziala ani tutu...

META lub JavaScript sa bez sensu do tego celu, pozostaje header php - a tego ja nie chce z kolei, za duzo roboty...i nie chce sobie bagnic php tylko celem prostego redirectu...

w rezultacie nie ma prostego rozwiazania (tzn byloby to o ktorym mowisz - htacces, ale niestety nie da sie tego uzyc)...zapytalem ostatnio bezposrednio mojego dostawcy jakiej metody uzyc - pozostalo bez odpowiedzi ;)

pozdrawiam
Maxximilian

Post autor: Maxximilian »

Mógłbyś to zrobić w javascript - ale każda metoda poza przekierowaniem 301 wpłynie negatywnie na pozycję.

Najprościej założyć konto google - w webmaster tools jest opcja wyboru - wyniki wyszukiwania są przekierowywane na jedną z wersji - lepiej wybrać bez www (mniej liet w nazwie domeny).
Lexy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lexy »

lepiej wybrać bez www
Możesz napisać więcej na ten temat? Osoby początkujące w temacie komputerów i internetu kojarzą wszystkie adresy stron z "www" i właśnie w taki sposób je wpisują. Poza tym, jeśli ustawisz przekierowanie i wpiszesz adres bez "www", przekieruje Cię na ten z "www", więc nie wiem co ma do rzeczy mniejsza ilość znaków.
ODPOWIEDZ