kolorowy tekst w textarea
kolorowy tekst w textarea
Czy jest możliwość aby w polu textarea tekst miał różne kolory? Moja sytuacja wygląda następująco: Do pola tekstowego wczytywana jest obecna zawartość newsów z kodem html. Chciał bym aby tekst zawarty między znacznikami <div id="tytul"></div> był wyróżniony kolorem itp. Czy jest to możliwe?
Re: kolorowy tekst w textarea
Nie jest to możliwe. Możesz jednak spróbować użyć do wyświetlania FCKEditora lub TinyMCE. Są to edytory typu RichText z kolorowaniem składni i tego typu magią.
Ja mam nieco inne pytanie, ale też związane z textarea: słyszałem, że w tym polu można maksymalnie wpisać 1024 znaki? Jak to jest naprawdę?
Spójrz na ten post. Być może problem występował w starszych przeglądarkach, ale ja się z tym jeszcze nie spotkałem a niejedno textarea (w które np. użytkownicy kopiowali treść maila, jako komentarz do sprawy) już użyłem 
Taką informację widziałem w starych kursach do HTML'a. Prawda jest taka, że w specyfikacji HTML 4 nie ma nic o ograniczeniu pola textarea i działa bez problemu.słyszałem, że w tym polu można maksymalnie wpisać 1024 znaki? Jak to jest naprawdę?
W htmlu nie ma, ale w http jest ograniczenie na ilość danych przesyłanych GETem do 4kb. czyli 4bajty na znak * 1024znaki
Chyba rozchodzi sie o POST.na ilość danych przesyłanych GETem
tak, chodziło o POST
pozatym sprawdziłem generatorem znaków, wkleiłem taki dokument powiększony o kilkanaście znaków, wysłałem na pocztę i otrzymałem go kompletnego.