Różne odstępy dla menu w FFOX i IE dla mojej strony:(

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
luumanio

Różne odstępy dla menu w FFOX i IE dla mojej strony:(

Post autor: luumanio »

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak i co mam zmienić, aby moja strona wyświetlana była poprawnie zarówno w FFOX jak i IE, chodzi o to że na stronie jest menu nawigacyjne po lewej stronie, niestety w przeglądarce IE te menu posiada za duże odstępy między poszczególnymi przyciskami, natomiast w FFOX menu wyświetlane jest poprawnie tzn tak jak chcę:)
Proszę sprawdzić ten link: http://virtual.inter-media.pl/~maniek/zaika/

Dziękuję wszystkim za konkretne odpowiedzi:)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)
tominnen
Nowy
Nowy

Re: Różne odstępy dla menu w FFOX i IE dla mojej strony:(

Post autor: tominnen »

Jeśli odpowiednie ustawienie marginesów nie pomoże, wtedy sięgnij po hack.
Miałem ten sam problem u siebie z odstępami między obrazkami a menu, problem rozwiązałem przy użyciu mało skomplikowanego hacka do IE:

Kod: Zaznacz cały

.img_tab {
	height: 90px;
	width: 120px;
	margin: 5px auto !important; /* hack ten sprawi, że będzie on widoczny w 
                                                            nowoczesnych przeglądarkach i zostanie użyty  
                                                            zamiast tego poniżej */
	margin:5px auto 3px;              /* ustawienie marginesów dla IE */
	}
Proponuję abyś próbował metodą prób i błędów dobrać odpowiednie odstępy dla IE... u mnie to działa i jestem bardzo zadowolony.
luumanio

Nie działa...

Post autor: luumanio »

Przykład kodu, który mi przedstawiłeś nie działa w moim wypadku, nie wiem dlaczego, nawet jeśli ustawię marginesy na 0, dla każdej poszczególnej komórki, w której znajduje się odpowiedni przycisk menu, wciąż nie działa:( czy ma ktoś inny pomysł na mój problem, dodam tylko, że odstępy między poszczególnymi przyciskami menu powiększają się wraz z większą ilością tekstu wyświetlanego po prawej stronie...

Pozdrawiam wszystkich, którzy zabrali głos w tej dyskusji:)
Luumanio:)
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Różne odstępy dla menu w FFOX i IE dla mojej strony:(

Post autor: azamo »

Warto byłoby przerobić to na divy lub chociażby menu zrobić za pomocą <ul> - unordered list...
Jeśli chcesz to zostawić tak, jak jest, to zamiast kilkunastu wierszy tabeli <tr>
zostaw tylko 4:
1. ten z flashem, colspan="2"
2. wiersz z dwiema komórkami: w lewej menu (bądź jako nowa tabelka, bądź jako <ul>), w prawej treść
3. i 4. stopka i ten obrazek nad nią

Myślę że to powinno pomóc, w tej chwili masz to dość dziwnie rozwiązane; menu i treść jest w kilku wierszach tej samej tabelki... Zainstaluj rozszerzenie do Firefoxa Firebug i zobacz, jak to jest tworzone przez przeglądarkę.

Nie miałem dawno styczności tabelkami, ale w listach dla IE pomaga zapis

<ul>
  <li>aaaaa</li
  ><li>bbbb</li
  ><li>cccc</li>
</ul>
Może coś da zmiana tego co masz na zapis bez przerw między komórkami we fragmencie </td><td>:

<table>
  <tr
    ><td>
        aaaa
    </td><td>
        bbbb
    </td
  ></tr>
</table>
ODPOWIEDZ