kiedy odswiezany jest pagerank?

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
mwozdoba

kiedy odswiezany jest pagerank?

Post autor: mwozdoba »

witam mam pytanko kiedy bedzie najblizsze odsiwezanie pagerank?>
czy to schematyczne (co roku tak samo), czy kiedy sie trafi - losowo?
bo caly czas mam zero a promuja mnie linki pr7 pr6 pr5 to powienienem miec moze z 4 a tu zero...
www.ewynajem.com
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: kiedy odswiezany jest pagerank?

Post autor: Piotr Zając »

Google robi to losowo...

Poza tym nie wydaje mi się, żebyś od razu dostał 4 - odnośniki ze stron z wysokim PR to nie wszytko i z pewnością nie jest to obliczane na podstawie średniej... ale przy indeksacji i gdy Ci się pojawi PR, to podaj go w tym poście i będziemy bogatsi o jakieś doświadczenie...

Pozdrawiam
neeon
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: neeon »

Piotr Zając pisze:Google robi to losowo...

Poza tym nie wydaje mi się, żebyś od razu dostał 4 - odnośniki ze stron z wysokim PR to nie wszytko i z pewnością nie jest to obliczane na podstawie średniej... ale przy indeksacji i gdy Ci się pojawi PR, to podaj go w tym poście i będziemy bogatsi o jakieś doświadczenie...

Pozdrawiam
oj bzdura .. PR jest odświeżany raz na kwartał wiadomo z kilku dniowym poślizgiem .. także można się spodziewać jakiś ruchów w najbliższym czasie . .co to Real PR to ze się nie wyświetla na pasku .. nie oznacza ze strona nie jest przeliczana na bieżąco .. tz. pomimo że masz PR zero Real PR może być o wiele wyższy . skok możesz zanotować z PR0 – do PR5 ja taki zanotowałem najwyższy ale wiadomo różnie to bywa

to ze masz link z PR7 nic nie znaczy .. liczy sie także ilość linków wychodzących z danej strony .. w skrócie wygląda to tak

PR3 dzielona przez 10 linków wychodzących = moc 0,3
PR7 dzielona prze 100 linków wychodzących = moc 0,07
to jest oczywiście dość duży skrót myślowy .. :)

i jeszcze jedna spraw zdobywanie dużego PR nie równa się wysoka pozycja w google na daną frazę :P to są dwie różne rzeczy
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

Dodam jedynie, że w środowisku pozycjonerów i fachowców od SEO coraz częściej wspomina się o błędach PR. Nowe strony (pamiętam tak było też z moją) mogą dostać "awans" na PR4 bez wielkich powodów, a przy następnym PR update zostanie to skorygowane w dół.

Warto pamiętać, że Google nie jest wyrocznią i swoje byki popełnia :)

Do sprawdzenia czy zaczęły się aktualizacje PR polecam narzędzie do sprawdzania na różnych Data Centers: http://www.seologs.com/pr-check/pagerank-dc.html

Data Center to w uproszczeniu serwer/baza danych podpięta pod główną stronę Google (np. google.pl). DC nie są aktualizowane wszystkie na raz, tak więc warto sprawdzić czy na niektórych Twój PR nie zmienił się. Google zmienia DC kilka razy dziennie - stąd rotacje w pozycjach strony w czasie dnia itp.
azotox_o
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: azotox_o »

kiedyś z PIO jedna z osób pisała że PR jest "rozdawane" losowo, równie dobrze strona z 3 miesięcznym stażem może dostać PR=4 ;)
neeon
Nowy
Nowy
Kontakt:

co do losowości to się nie zgodzę google to nie święty mikołaj i PR za darmo nie rozdaje .. chodzi tu ewidentnie o błąd w przeliczeniu wartości strony .. który może być skorygowany przy następnym update to jest raczej normalne nikt nie jest doskonały nawet nasza piękna pani .. a jak sie dobrze wstrzelisz to i wyższy PR można uzyskać po np. 2-3 tygodniach ..
versus
Kontakt:

Post autor: versus »

Ja sprawdzałem w różnego rodzaju programach (tych na www tez) swój PR i w każdym przypadku wskazują mi, że duże znaczenie ma katalog www.dmoz.org/

Niestety aby dodać swoja stronę do tego otwartego katalogu graniczy z cudem. Wszędzie brakuje redaktorów.
Może ma ktoś pomysł jak zmusić redaktorów do szybszego rozpatrywania zgłoszeń?
versus
Kontakt:

Post autor: versus »

W końcu doczekałem się. PR wskoczył od razu na 2!
:-D
neeon
Nowy
Nowy
Kontakt:

versus pisze:W końcu doczekałem się. PR wskoczył od razu na 2!
:-D
gratulacje w takim razie
ODPOWIEDZ