W czy robić w php czy html?
Re: W czy robić w php czy html?
Aha a korzystajac z przyokazji to znacie jakeis gotowe strony zeby je poprzerabiac albo co ?? /jakies fajne bajery do stronki ?? Szukalem w googlach no ale strasznie malo jest ych aszblonow a jesli juz sporo do do D***
dość szybką metodą jest użycie zapytania "html templates" a nie "szablony www". Nic nie ujmując rodakom, ale grafików webowych w tym kraju mamy raczej średnich 
Część jest płatna, część nie Google wyrzuciły 122000000 stron... pewno coś się znajdzie
Część jest płatna, część nie Google wyrzuciły 122000000 stron... pewno coś się znajdzie
heheh dzięki 
Tak jeszcze jedno... nie kopiuj layoutu tylko na podstawie jakiegoś który Ci się spodoba stwórz od podstaw własny. Nie przejmuj się że coś nie wychodzi tylko pytaj. To forum do tego służy. W ten sposób nauczysz się znacznie więcej niż sądzisz 
i wypijesz znacznie więcej kawy po nocach ;D
i wypijesz znacznie więcej kawy po nocach ;D
okej dzieki za rady 
A jeszcze mam pytanie jak i w czym zrobić Banner ?
Marek_bf wybacz, że nazwałem html językiem programowania. Jakoś tak wyszło... Nie rozpisywałem się zbytnio w pierwszym poście, więc tak to ująłem.
Grzegorz Komsta po samym temacie można wywnioskować, że qmaczo stawia pierwsze kroki w tworzeniu stron internetowych,
dlatego też podałem linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Html
http://pl.wikipedia.org/wiki/PHP
Od czegoś trzeba zacząć
Co do banera qmaczo to polecam Adobe Photoshop 7.0, ale wydaje mi się, że Paint też będzie dobry
Pozdrawiam
Grzegorz Komsta po samym temacie można wywnioskować, że qmaczo stawia pierwsze kroki w tworzeniu stron internetowych,
dlatego też podałem linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Html
http://pl.wikipedia.org/wiki/PHP
Od czegoś trzeba zacząć
Co do banera qmaczo to polecam Adobe Photoshop 7.0, ale wydaje mi się, że Paint też będzie dobry
Pozdrawiam
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
Jeśli chodzi o darmowe szablony to na poniższych stronach znajdziesz wiele interesujących, które możesz wykorzystać na początek, zanim stworzysz własny.
http://www.openwebdesign.org/
http://www.oswd.org/
http://www.freecsstemplates.org/
http://www.openwebdesign.org/
http://www.oswd.org/
http://www.freecsstemplates.org/
niewadno już zrobilem strone ktora mam w podpisie,
ale to co zrobilem to najprostrze co moglo by bc , oczekuje od siebie czegos wiecej, tylko mam mały detal potrzebuje zeby strona miala jak największa oglądaloność i niemam jakiś konkretnych teamtów. Mozę wy mi coś podpowiecie. myslalem zeby zrobic zbior forum roznego rodzaju ale to zabardzo nie bedzie mialo wplywu na moja ogladalnosc. Czekam na wasze wypowiedzi.
ale to co zrobilem to najprostrze co moglo by bc , oczekuje od siebie czegos wiecej, tylko mam mały detal potrzebuje zeby strona miala jak największa oglądaloność i niemam jakiś konkretnych teamtów. Mozę wy mi coś podpowiecie. myslalem zeby zrobic zbior forum roznego rodzaju ale to zabardzo nie bedzie mialo wplywu na moja ogladalnosc. Czekam na wasze wypowiedzi.
Nie masz pomysłów, nie wiesz, co robić? Nie rób nic, rozwijaj umiejętności, myśl dalej. Internet już jest pełen bezwartościowych stron ludzi, którzy nie mieli pomysłów a jedynie chęć posiadania własnej strony WWW.qmaczo pisze:...niemam jakiś konkretnych teamtów. Mozę wy mi coś podpowiecie. myslalem zeby zrobic zbior forum roznego rodzaju ale to zabardzo nie bedzie mialo wplywu na moja ogladalnosc. Czekam na wasze wypowiedzi.
koziolek jedno, co Ci trzeba przyznać to upór trwania w błędzie, pomimo, iż całe otoczenie wskazuje na ten błąd.
Pooglądaj wizytówki kancelarii adwokackich. Popatrz, jaki procent jest w czystym HTML. Popatrz, kiedy zostały one zrobione i kto był ich autorem. Jeżeli chodzi o gospodarstwa agroturystyczne to sprawa jest bliższa Twojej prawdy, ale tylko z tego powodu, iż najczęściej są to nie zarejestrowane działalności (patrz kontakt), jeżeli nawet nie, to prowadzone przez ludzi, którzy ledwie wiążą koniec z końcem i albo sami sobie strony robili albo robił je syn znajomej wujka mający ofertę stron po 15zł. Dzisiaj strona o agroturystyce szanującego się gospodarstwa podaje zajętość pokoi, ceny wynajmu różniące się od pory roku i „jakości” pogody w danym sezonie, przewidywane atrakcje, przykładowe menu itp. Nie patrz, co jest w Internecie, patrz jakie jest faktyczne zapotrzebowanie i możliwości. I gdy klient zamawia stronę o takim gospodarstwie, nie mówisz, że ciachniesz w HTML, ciachasz, zgarniasz 50zł, i lecisz je wydać na lody. Rozwijasz przed klientem wizję jego strony WWW. Formularze zamówień, kalkulatory obliczające koszty wczasów itp. Zapis statystyk klientów w bazie dla późniejszej analizy biznesowej. Księga rekomendacji z możliwością opiniowania ośrodka przez gości. Wizję tego, co zyska posiadając taka stronę WWW. Zgarniasz 2000 – 3000 tysiące i lecisz na Majorkę. Kumasz?
Umiesz też doskonale sam sobie przeczyć.
koziolek pisze: Jeżeli chcesz stworzyć np. wizytówkę internetową firmy to php jest wyciąganiem B52 przeciwko muchom...
To potrzebne, czy nie potrzebne jest PHP?koziolek pisze: Poza tym skrypt taki zazwyczaj można po prostu ściągnąć i nic nie trzeba pisać samemu.
To, że ktoś zastosował czysty, HTML do zrobienia strony nie oznacza ze PHP jest nie potrzebne. Jak pisałem wcześniej. Popatrz na autorów tych stron. Popatrz, kiedy były robione. Dzisiaj tylko firma nie mająca zielonego pojęcia o Internecie zamówi stronę czy wizytówkę o statycznej treści. Tak samo jest z webmasterem. Dzisiaj nie liczy się z sama znajomością HTML i CSS. Popatrz na ogłoszenia. Nawet zagraniczne. Znajomość HTML i CSS to standard, dodatek to umiejętności - graficznych lub programistycznych, bez których nie ma mowy o sukcesie.
qmaczo żeby cokolwiek robić musisz znać HTML i CSS. Przynajmniej średnim stopniu. Rozwiązania bardziej złożonych problemów znajdziesz w necie. Nie musisz znać wszystkiego na pamięć. Musisz tylko wiedzieć gdzie i jak znaleźć rozwiązanie.
.
Jeżeli za umiejętność programowania w php uważasz umiejętność podpięcia skryptu poprzez przepisanie kilku linijek z instrukcji to rzeczywiście php jest wymagane.
95% gotowych skryptów wymaga zrobienia dwóch rzeczy. Edycji pliku z konfiguracją (zazwyczaj dokładnie opisane w manualu ) i napisania jednej, dwóch linijek w pliku docelowym:
[php]<?php
include('MyScript.php');
$myScript = new MyScript();
?>[/php]
Jeżeli to wymaga umiejętności to chyba jest coś nie tak.
co do dodatków które opisałeś to znaczną część można złożyć z cegiełek. Sądzę iż na początek nie należy brnąć w poznawanie technologii jeżeli nie masz podstaw. Może to doprowadzić do kilku poważnych problemów z których najgorsze to niedotrzymanie terminów i popełnienie poważnego błędu w logice działania aplikacji.
Podstawa obecnie to HTML+css i to nie na zasadzie "znajdę w manualu", bo żeby szukać to trzeba wiedzieć co się szuka. Na tym etapie warto mieć pojęcie CZYM jest php/asp/Java i JAK podpiąć gotowca. Przyznam szczerze iż wszystkie moje początkowe projekty polegały na podpinaniu różnych wyszukanych w sieci skryptów. Dopiero potem jak zbierzemy doświadczenia związane z "gotowcami" i wiemy czego nam w nich brakowało należy spróbować napisać własny skrypt.
Co do "roztaczania wizji" to niestety w tym kraju jest tak że masz budżet i nie możesz go przekroczyć, a wiele firm chce jak najniższymi kosztem zyskać jak najwięcej. W ten sposób można się w pędzić w stawkę 1zł/h. Co też niestety mam na swoim koncie. Jeżeli więc powiesz klientowi że będzie miał super system to on i tak nie zapłaci więcej niż ma budżet...
95% gotowych skryptów wymaga zrobienia dwóch rzeczy. Edycji pliku z konfiguracją (zazwyczaj dokładnie opisane w manualu ) i napisania jednej, dwóch linijek w pliku docelowym:
[php]<?php
include('MyScript.php');
$myScript = new MyScript();
?>[/php]
Jeżeli to wymaga umiejętności to chyba jest coś nie tak.
co do dodatków które opisałeś to znaczną część można złożyć z cegiełek. Sądzę iż na początek nie należy brnąć w poznawanie technologii jeżeli nie masz podstaw. Może to doprowadzić do kilku poważnych problemów z których najgorsze to niedotrzymanie terminów i popełnienie poważnego błędu w logice działania aplikacji.
Podstawa obecnie to HTML+css i to nie na zasadzie "znajdę w manualu", bo żeby szukać to trzeba wiedzieć co się szuka. Na tym etapie warto mieć pojęcie CZYM jest php/asp/Java i JAK podpiąć gotowca. Przyznam szczerze iż wszystkie moje początkowe projekty polegały na podpinaniu różnych wyszukanych w sieci skryptów. Dopiero potem jak zbierzemy doświadczenia związane z "gotowcami" i wiemy czego nam w nich brakowało należy spróbować napisać własny skrypt.
wiem o co chodzi i wiem iż chęć "zgarnięcia" kasy może osobę niedoświadczoną wpędzić w poważne kłopoty, a nie dotrzymanie terminów to najmniejszy z nich. Jestem wrogiem takiej marzycielskiej postawy ponieważ nie życzę nikomu źle.Marek_bf pisze: Zgarniasz 2000 – 3000 tysiące i lecisz na Majorkę. Kumasz?
Co do "roztaczania wizji" to niestety w tym kraju jest tak że masz budżet i nie możesz go przekroczyć, a wiele firm chce jak najniższymi kosztem zyskać jak najwięcej. W ten sposób można się w pędzić w stawkę 1zł/h. Co też niestety mam na swoim koncie. Jeżeli więc powiesz klientowi że będzie miał super system to on i tak nie zapłaci więcej niż ma budżet...
Proszę, nie brnij. Napisałeś to, co napisałeś i Twoje słowa w zależności od potrzeb wypowiedzi sobie przeczą. Zaczynasz w wypowiedziach przypominać Panów z pewnej partii rządzącej. Szukasz alternatywy dla sprzecznych wypowiedzi (wybrnięcia ze ślepej uliczki). A te sprzeczne to pewnie były skróty myślowe?koziolek pisze:Jeżeli za umiejętność programowania w php uważasz umiejętność podpięcia skryptu poprzez przepisanie kilku linijek z instrukcji to rzeczywiście php jest wymagane.
Nie wiem, po co pokazujesz dyrektywę include i wywołanie klasy, skoro zwyczajny user nie będzie umiał tej klasy zastosować w projekcie. Jeżeli już mamy gotowce, w których trzeba samemu inicjować klasy to nie są one skierowane do ludzi słabo znających temat.
Z cegiełek to możesz złożyć stronę stryjkowi, który przyjmie wszystko tak jak jest, aby nie robić Ci przykrości. Zrozumiesz zasadę PODEJMUJĘ SIĘ ZLECENIA – GDY, UMIEM JE ZREALIZOWAĆ. Wtedy, gdy przyjdzie Ci pracować dla kogoś, kto płaci, wymaga, surowo ocenia to; za co płaci, a także, czego praktycznie nie da się uniknąć, zmienia w trakcie realizacji lub przy odbieraniu projektu jego koncepcję. Może być to dodatkowy rekord w bazie, może to być inny typ sortowania itp. Ktoś, kto składa strony z cegiełek a ma takie zlecenie (i oczywiście swoją ofertę zwaną szumnie profesjonalnymi usługami), zaczyna wypłakiwać się na Forum, jak zrobić to jak zrobić tamto, pilne nie mam już czasu itp. Zlecenie przecieka przez palce, rozwiązania nie widać, jak wyjść z Twarzą? Jeszcze raz PODEJMUJĘ SIĘ ZLECENIA – GDY, UMIEM JE ZREALIZOWAĆ. Sam w dziale Flash widzę sporo błagań o pomoc, nieraz widzę pliki daje mi to obraz, iż pomagam „profesjonaliście” w realizacji zlecenia, którego się podjął a nie potrafi doprowadzić do końca. Zazwyczaj jestem wtedy bezlitosny. Nie odpowiadam.
Wracając do składania z cegiełek. Jak sobie poradzi taki człowiek w momencie, gdy includuje dwie „cegiełki” posiadające te same nazwy funkcji, zmiennych, obiektów? Z pełnym przekonaniem, jeszcze raz napiszę, tak pracować można dla pana Wacka, sąsiada i to też, jeśli jest skąpy, ciemny i mało wymagający.
Czytasz to, co napisałem?koziolek pisze:Podstawa obecnie to HTML+css i to nie na zasadzie "znajdę w manualu", bo żeby szukać to trzeba wiedzieć co się szuka.
Jeżeli masz wiedzę w stopniu średnim i nie jesteś ograniczony umysłowo to wiesz, czego szukasz. Jeżeli nie wiesz to znaczy, że nie przerobiłeś materiału i tyle.Marek_bf pisze:qmaczo żeby cokolwiek robić musisz znać HTML i CSS. Przynajmniej średnim stopniu. Rozwiązania bardziej złożonych problemów znajdziesz w necie. Nie musisz znać wszystkiego na pamięć. Musisz tylko wiedzieć gdzie i jak znaleźć rozwiązanie.
A ja poinformuję, iż jest to najgorszy i najbardziej długotrwały sposób nauki, często powodujący nabranie złych manier programistycznych ciężkich do odzwyczajenia. Gwarantuje Ci, że ludzie, którzy zaczęli uczyć się od podstaw z kursów, książek rozwiązując zadawane tam ćwiczenia samemu stawiając sobie progresywne cele do zrealizowania, nauczą się języka lepiej i w krótszym czasie, nauczą się tez optymalizacji projektów i optymalizacji czasu pracy, choćby poprzez przyzwyczajenie do papierowego konceptu przed rozpoczęciem pisania aplikacji. Dowiedzą się wielu rzeczy, których nigdy nie poznają grzebiąc w cudzych rozwiązaniach. Będą wiedzieli, dlaczego coś działa albo nie działa. Długa droga żeby się tego nauczyć poprzez składanie „cegiełek”.koziolek pisze: Przyznam szczerze iż wszystkie moje początkowe projekty polegały na podpinaniu różnych wyszukanych w sieci skryptów. Dopiero potem jak zbierzemy doświadczenia związane z "gotowcami" i wiemy czego nam w nich brakowało należy spróbować napisać własny skrypt.
koziolek pisze:wiem o co chodzi i wiem iż chęć "zgarnięcia" kasy może osobę niedoświadczoną wpędzić w poważne kłopoty, a nie dotrzymanie terminów to najmniejszy z nich. Jestem wrogiem takiej marzycielskiej postawy ponieważ nie życzę nikomu źle.
Nie chodzi tutaj o zgarnięcie kasy, ale o godziwy zarobek za dobrze wykonaną pracę. Niedoświadczone osoby powinny stosować się, do PODEJMUJĘ SIĘ ZLECENIA – GDY, UMIEM JE ZREALIZOWAĆ.
Jeżeli ktoś zainwestuje w swoją wiedzę i będzie z pasją dążył do celu to zarobienie kilku tysięcy złotych miesięcznie jest jak najbardziej możliwe i marzenia można śmiało przenieść na wyższe kwoty, faktycznie trudne do uzyskania z racji tego, że samemu nie przerobi się dowolnej ilości zleceń.
W tym kraju jest tak, dlatego że co drugi dzieciak mający Neostradę czy inne połączenie internetowe chce byle, czym zarobić, nie płaci za Neostrade bo robią to rodzice, nie płacił za komputer zrobili to rodzice, nie płacił za soft, bo, od czego eMule, nie płacił za wiedzę i jej nie ma, więc układa z cegiełek albo je oferuje: http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=10699koziolek pisze:Co do "roztaczania wizji" to niestety w tym kraju jest tak że masz budżet i nie możesz go przekroczyć, a wiele firm chce jak najniższymi kosztem zyskać jak najwięcej. W ten sposób można się w pędzić w stawkę 1zł/h. Co też niestety mam na swoim koncie. Jeżeli więc powiesz klientowi, że będzie miał super system to on i tak nie zapłaci więcej niż ma budżet...
Jakie ma koszty własne? Zerowe.
Czytałem tego posta. Śmiech na sali.
ps: wydaje mi się, że za bardzo odbiegliśmy od tematu
ps: wydaje mi się, że za bardzo odbiegliśmy od tematu
hehehe
Ma kolejne pytanie:
Skrypt
[xml]
<tr>
<td><table width="90%" border="0" align="right" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td><font size="1"><strong>Jaka jest strona ?<br>
<br>
<input type="radio" name="radiobutton" value="radiobutton">
</strong> Wypasiona<br>
<strong>
</strong> Super<br>
<strong>
</strong> Niezła<br>
<strong>
</strong> Może być<br>
<strong>
</strong> Brzydka <br>
<br>
<input type="submit" name="Submit" value="Klik">
</font></td>
</tr>
</table></td>
</tr>[/xml]
Tak wygląda: http://img66.imageshack.us/img66/988/kamilekst2.jpg
A mój problem polega że po np. wcisnięciu slowo niezla a następnie klik, nie wyskakuje żadne okienko ze statystykami ? W czym tkwi problem?
Dodam ze to znajduje sie już na mojej stronie.
Ma kolejne pytanie:
Skrypt
[xml]
<tr>
<td><table width="90%" border="0" align="right" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td><font size="1"><strong>Jaka jest strona ?<br>
<br>
</strong> Wypasiona<br>
<strong>
</strong> Super<br>
<strong>
</strong> Niezła<br>
<strong>
</strong> Może być<br>
<strong>
</strong> Brzydka <br>
<br>
<input type="submit" name="Submit" value="Klik">
</font></td>
</tr>
</table></td>
</tr>[/xml]
Tak wygląda: http://img66.imageshack.us/img66/988/kamilekst2.jpg
A mój problem polega że po np. wcisnięciu slowo niezla a następnie klik, nie wyskakuje żadne okienko ze statystykami ? W czym tkwi problem?
Dodam ze to znajduje sie już na mojej stronie.
Marek_bf twój przykład to właśnie osoba, która po przeczytaniu kilku książek myśli że coś umie. Niestety przejedzie się i ona i klienci.
Co korzystania z cudzego kodu i instalacji skryptów to programowanie za pomocą gotowych bibliotek i powtórne wykorzystanie kodu to chyba dobry pomysł. Osoba początkująca powinna, moim zdaniem, pisać pierwsze większe programy właśnie w ten sposób. Pozwoli to jej skupić się na np. zależnościach biznesowych aplikacji niż na grzebaniu "pod maską". Koniec końców i tak napisze kiedyś własne narzędzie do obsługi np. wysyłki maili. Jednak na początku gotowce pozwolą pisać kod bezpieczny, bo moduły są zazwyczaj przetestowane i można założyć iż nie zawierają poważnych błędów.
ps. rzeczywiście zrobił się offtop, ale to chyba cecha wielu takich ogólnych dyskusji.
Co korzystania z cudzego kodu i instalacji skryptów to programowanie za pomocą gotowych bibliotek i powtórne wykorzystanie kodu to chyba dobry pomysł. Osoba początkująca powinna, moim zdaniem, pisać pierwsze większe programy właśnie w ten sposób. Pozwoli to jej skupić się na np. zależnościach biznesowych aplikacji niż na grzebaniu "pod maską". Koniec końców i tak napisze kiedyś własne narzędzie do obsługi np. wysyłki maili. Jednak na początku gotowce pozwolą pisać kod bezpieczny, bo moduły są zazwyczaj przetestowane i można założyć iż nie zawierają poważnych błędów.
ps. rzeczywiście zrobił się offtop, ale to chyba cecha wielu takich ogólnych dyskusji.