Publikacja strony z własnego serwera???

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
umpapa

Publikacja strony z własnego serwera???

Post autor: umpapa »

Witam,
Jestem tutaj nowy.
Mam taki problem i licze na Was ponieważ czytając wasze wypowiedzi na forum widać, że jesteście fachowcami. Stworzyłem stronkę. Wykupiłem domenę w nazwa.pl. Zainstalowałem Apache, php itd. Na localhoscie stronka mi sie otwiera. Mam stałe IP. I teraz chciałbym moją stronkę umieścić w internecie i nie wiem jak. Kombinowałem z Totalcommanderem i nic. Chodzi mi o to , że do serwera chce używać swojego komputera na którym mam zainstalowane ww oprogramowanie. Jak przekierowć moją stronę aby była widoczna w necie.
Może to jest błachostka ale ja niestety potrzebuję Waszej pomocy.
Dzięki Raffi
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Re: Publikacja strony z własnego serwera???

Post autor: Salfunglandyare »

Stałe != publiczne. Jeśli masz IP 192.168.xxx.xxx albo inne nieroutowalne, to nic z tym nie zrobisz (ew błaganie do admina i prośba o przekierowanie portu). Jeśli masz jednak publiczne IP, powinieneś dostać się na stronę właśnie przez nie. Np. jeśli masz ip 123.45.67.89, to dostaniesz się przez http://123.45.67.89/
Jeśli nie, to znaczy, że musisz odpowiednio skonfigurować apache'a. Jeśli nie jesteś pewien, czy masz routowalne (publiczne) IP, podaj dwie pierwsze jego cyfry.

pzdr.
umpapa

MAm routowane IP :)
umpapa

To może inaczej.... Zacznę od początku.....MAm INTERNET DSL z Dialogu z publicznym IP.Następnie mam router i rozdzielam sygnał na kilka kompów w bloku. Dlatego IP mojego kompa też jest z puli 192.168 itd., itd. Apacha mam skonfigurowanego dobrze. Stronkę otwieram po localhoscie. I teraz mam pytanie? Co mam zrobić aby ta moja stronka widoczna była w sieci, gdzie serwerem bedzie własnie mój komp z Apachem? Mam domene wykupioną w NAZWA.PL Proszę pomóżcie:)
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

To oznacza, że na serwerze NIE MASZ routowalnego adresu IP. Powinieneś przekierować na routerze port 80 do swojego serwera, wtedy będziesz mógł dostać się na www przez routowalny adres przypisany w tej chwili routerowi. Jeśli chodzi o domenę w nazwie, powinieneś przekierować ją na swój serwer w panelu administratora (wszystko jest tam opisane).

pzdr.
umpapa

:)

W chwili obecnej sprawa wygląda tak. W routerze ustawiłem wirtualny serwer i przekierowałem go na moje IP czyli na 192.168.0.6. I w tej chwili wpisująć w przeglądarkę PUBLICZNE IP czyli 84.40.XXX.XXX pokazuje mi się zawartość mojego serwera(moa strona na kompie itp.). W ustawieniak panelu klienta w www.nazwa.pl przekierowałem moją nazwę domeny na ww IP czyli 84.40.XXX.XXX i sprawa wygląda tak. Wpisując to IP wszystko gra, ale wpisująć nazwę domeny nic się nie dzieje. Otwiera ale nie znajduje. GDzie tkwi teraz problem?? Proszę o pomoc :)
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Problem tkwi w... czasie. Domena potrzebuje od 4 do 72 godzin na rozpropagowanie się. Do tego czasu Twoje DNSy nie będą wiedziały, że domena wskazuje na dany adres IP.

pzdr.
umpapa

HUH WIELKIE DZIĘKI...MInął dzionek i domena została wyszukana. DZIEKI Salfunglandyar :)
ODPOWIEDZ