Layout- rozdzielczość i wstawianie tekstu

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Chris
Nowy
Nowy

Layout- rozdzielczość i wstawianie tekstu

Post autor: Chris »

Witam! :)
Mam kolejne lamerskie pytanka i myślę, ż e na pewno mi pomożecie...
:lol:
W jakiej rozdzielczości powinno się robić layouty ? Jaka jest standardowa rozdzielczość ? Chodzi mi tutaj o program Photoshop. Jakie jeszcze inne programy polecacie ?
I drugie zagadnienie: Wykonałem layout. Jak teraz wstawić tam tekst w htmlu? W czym to się wycina/wstawia... ? Pomooooocy ! :cry: :lol:
Peryvivo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Layout- rozdzielczość i wstawianie tekstu

Post autor: Peryvivo »

W jakiej rozdzielczości powinno się robić layouty ?
Ja robię szerokość 750px, wydaje mi się to najwłaściwsze, jeżeli o to chodzi. Wysokość zależy od strony.
I drugie zagadnienie: Wykonałem layout. Jak teraz wstawić tam tekst w htmlu? W czym to się wycina/wstawia... ?
Trzeba layout pociąć na małe kawałki (np. zaznaczasz na obrazku kawałek, wklejasz do nowego i zapisujesz lub ściągasz jakiś programik z webinside.pl)i powstawiać je do dokumentu w tabeli lub - właściwiej - w warstwach. Wtedy problem znika :) .
slabywielblad

Post autor: slabywielblad »

W jakiej rozdzielczości powinno się robić layouty ?
72 dpi
Chris
Nowy
Nowy

Post autor: Chris »

Dzięky za pomoc. Pociąłem layout i faktycznie działa. Skorzystałem z programu PictureClip, chociaż muszę powiedzieć, że jakoś dziwnie wstawił z boku i na górze białe puste, dobrze że małe obszary.
Im dalej w las tym więcej butelek... :lol: :wink:
I następny problem. To cięcie gięcie tylko w poziomach i pionach ? :lol: :cry: Szkoda...
A Photoshopem tego się nie da ?
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Photoshop to jeden z lepszych programów do cięcia. A to wszystko dzięki 'slices' i save as for web.

Naprawdę PS znakomicie się sprawdza webdesignu - jesli chodzi o grafike.
ODPOWIEDZ