Pytanie do doświadczonych webmasterów

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Pytanie do doświadczonych webmasterów

Post autor: Allen »

Do PM jeszcze mi daleko, wiec idę się dokształcać... ;)

Mariner, kiedykolwiek potrzebujesz - w miarę rozsądku oczywiście, bo między 1 a 2 i 5 a 7 rano jestem nie do życia. Pomiędzy jak najbardziej ;)

Angielski jak najbardziej się przydaje, tymbardziej, że za granicą już teraz zwraca się na bardzo różnorodne aspekty informatyka, są np. specjaliści tylko od Architektury Informacji, tylko od API (szerzej pojętym niż w Polsce).

Dobrym znakiem jest, że wiele firm zaczęło szukać osób zajmujących się małomedialnymi do tej pory dziedzinami, jak np. Użyteczność (tudzież używalność), dostępnosć witryn internetowych, czy chociażby SEO/SEM.

Email Marketing chyba ciągle jest w powijakach, a szkoda.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: koziolek »

A ja co do angielskiego się wypowiem.
Znajomość jest potrzebna o tyle że musisz dość dużo czytać w tym języku, manuale, dokumentacja itp. Jako programista będziesz miał mniejszy kontakt z klientem od tego jest PM ( :) ) lub handlowiec. W sytuacjach awaryjnych 90% spraw załatwia się via mail/jabber/msi więc na początek przedewszystkim dobrze opanowany angielski pisany się przyda :)
Mariner

Post autor: Mariner »

Angielski ale do czytania manuali danych języków programowania , znaczy techniczny ?
Słuchaj Allen jeżeli nie przeszkadzało by ci to że czasem zwróciłbym się do ciebie z jakimś nierozwiązywalnym problemem to zostaw proszę namiar na siebie a ja postaram się nie nadużywać twojej cierpliwości .
Zapraszam do tematu inne osoby chcące doradzić żółtodziobowi .
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Mariner pisze:Angielski ale do czytania manuali danych języków programowania , znaczy techniczny ?
Niekoniecznie techniczny, bo wiele pojęć jest bezpośrednio wrzuconych do języka polskiego i są nie tłumaczone. Generalnie warto rozumieć tekst, jego sens. Zazwyczaj język dokumentacji jest obliczony na użytkowników "prostodusznych" (czytaj idiotów ze słabą znajomością języka). Czysto techniczny język częściej pojawia się w specyfikacjach sprzętu niż w dokumentacji softu.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Mariner pisze:Słuchaj Allen jeżeli nie przeszkadzało by ci to że czasem zwróciłbym się do ciebie z jakimś nierozwiązywalnym problemem to zostaw proszę namiar na siebie a ja postaram się nie nadużywać twojej cierpliwości.
Poszło na PW ;)
Mariner pisze:Zapraszam do tematu inne osoby chcące doradzić żółtodziobowi .
Właśnie, coś krucho z Developerami, którzy chcieliby się podzielić swoimi doświadczeniami, wiedzą. Mam nadzieję, że Dawid (jeżeli mogę się tak zwracać) pracuje nad przyciągnięciem użytkowników ;)

koziolek pisze:
Mariner pisze:Angielski ale do czytania manuali danych języków programowania , znaczy techniczny ?
(...) Czysto techniczny język częściej pojawia się w specyfikacjach sprzętu niż w dokumentacji softu.
Warto też dodać, iż w dokumentacji coraz częściej zaczyna byc stosowany język opisu UML (obecnie rozwijany w wersji 2.0) i coraz częściej pojawia się on w wymaganiach dla potencjalnych kandydatów na stanowisko pracy, np. programista, projektant.

Generalnie wystarczy znajomość angielskiego na średniozaawansowanym poziomie (dobry intermediate/Upper-Intermediate) ze wskazaniem na specjalizację (IT, eBiznes, gospodarka, ekonomia). Przeważnie tworzy się projekty związane z gospodarką, prowadzeniem danego przedsiębiorstwa, np. projekt systemu zarządzającego księgarnią, sklepy internetowe, system B2B w firmie, itd.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Allen co do UMLa święta racja ale to jest język obrazkowy :)

Co do Podzielenia się wiedza to sądzę iż wiele doświadczonych osób po prostu myśli że ma jakąś "tajną i wspaniałą" wiedzę. Jest to po prostu nieprawda. Oczywiście są tajne technologie firmowe o których nie mówi się otwarcie :) jednak to jest już inna para kaloszy
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

koziolek pisze:Allen co do UMLa święta racja ale to jest język obrazkowy :)
Faktycznie może nie za bardzo uściśliłem pojęcie "opisu", bo moża przecież opisać słownie.

W każdym razie wiadomo o co chodzi, zainteresowani mogą poszukać na Google po dokładniejsze dane, niż tylko - opis graficzny projektu systemu, który ma zostać stworzony/zdefiniowany w kodzie/zaimplementowany.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Tia... obecnie należy poznać dość dużo technologii wspomagających. UML jest jedną z nich. Do innych należy JUnit lub odpowiednik phpowy do testów jednostkowych softu. Jeszcze inna to CVS/SVN czy podstawy RT :)

Jest tego trochę.
Mariner

Koziołek masz rację :
iż wiele doświadczonych osób po prostu myśli że ma jakąś "tajną i wspaniałą" wiedzę
i dosyć niechętnie wita w branży "nowych" ,niektórzy dają to odczuć (oczywiście nie mówię o was ).
Ale pewnie dlatego że obawiają się jak to się mówi małolatów z tanimi ofertami , psującymi rynek , chociaż ja bym się zastanawiał na tym czy taki przykładowy małolat może stworzyć faktyczną konkurencję w stosunku do profesjonalnych ofert , no chyba że są po prostu słabe , albo po prostu bardzo tanie , wtedy jest to faktycznie konkurencja .
Nie chodzi mi o to żeby mnie ktoś prowadził za rączkę krok po kroku bo nikt nie ma na to czasu po prostu , ale o to żeby wskazać kierunek , więc tak :
Powiedzmy podstawy html mam , z css-esem sobie poradzę , aktualnie ćwiczę się w php5 .
Z tego co się orientuję php jest "językiem internetu" i należało by znać go na wylot w całości , więc uczę się go , zaczynam etap rozdzielania php od html
, czyli porządkowanie kodu i tutaj pojawia się problem , nie wiem jak wykorzystać uzyskaną wiedzę , do robienia zwykłych stron wystarczy ale kompletnie nie wiem jak zbudowana jest bardziej zaawansowana aplikacja , coś z kontami użytkownika logowaniem i tak dalej , nie wiem jak to ma być zbudowane , więc tutaj jest pytanie do was o jakieś publikacje , gdzie omówiona będzie budowa przykładowego portalu/aplikacji/strony , czy po prostu na razie ten temat powinienem sobie odpuścić i dalej zgłębiać php aż do baz danych , wyrażeń regularnych , szablonów smarty , nauczyć się je stosować , może wiedza o budowie zaawansowanych portali przyjdzie w raz z nauką ?
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Na chwilę obecną naucz się zasad działania SQLa, tego jak on "działa" w php. Jeśli chodzi o publikacje...
Php i MySQL Vademecum Profesjonalisty - dobre na początek ale niestety później niewiele daje
Core Php i MySQL - fajne.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: 123456 »

może wiedza o budowie zaawansowanych portali przyjdzie w raz z nauką ?
Tak wlasnie jest.
Nie widzialem zadnych tutoriali jak napisac super CMS albo serwis www. Kiedy uczysz sie po kolei wszystkich podstaw to po czasie zobaczysz, ze kiedy to wszystko połaczysz masz cos na prawde zaawansowanego.
dosyć niechętnie wita w branży "nowych" ,niektórzy dają to odczuć
Pomysl o tym od drugiej strony (Pisze o ogolnej tendencji newbie. Niech nikt nie bierze tego tylko do siebie!). Gdybys mial sporą wiedze, ktora zdobyles samemu przez spedzenie wielu godzin na czytaniu ksiazek, manuali, pytaniu Google i samodzienych probach napisania kodu bez pytania sie nikogo o to jak cos zrobic, to tez niechetnie odpowiadalbys na pytania osob ktore ida na łatwizne i z kazdym pytaniem zwracaja sie do innych. Mnie osobiscie bardzo denerwuja osoby, ktore bez zadnego wysilku w poszukaniu odpowiedzi, zadaja banalne pytania. Trzeba pamietac, ze jesli Google nie zna odpowiedzi na nasze pytanie tzn, ze takiej odpowiedzi nie ma :). Na kazde pytanie zamieszczone na tym forum znalazlem odpowiedz w Google. Trzeba tylko umiec odpowiednio zadac pytanie a nie od razu zwracac sie do innych ;). Odpowiedz znaleziona samemu i czas poswiecony na jej znalezienie, mają wieksza wartosc niz podana przez kogos innego.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

123456 i tu się z Tobą zgadzam :) Oczywiście co innego jeżeli taka osoba zapyta mnie o coś i np. pracujemy razem nad projektem. Szybka odpowiedź jest wtedy przeliczalna na kasę, a kasa na premię więc podpowiem.

Niestety jest też coraz większa grupa ludzi którzy nie dzielą się wiedzą "w imię zasad". Jest to złe i najzwyczajniej chamskie. Ograniczenie nowych w branży jest chyba najgorszym co może być. W pewnym momencie zaczyna brakować rąk do pracy, a potencjalni kandydaci prezentują poziom "Żaden albo jeszcze niżej".

Sama "goła" wiedza nie doprowadziła jeszcze nikogo do sukcesu. Praktyka w informatyce jest bardzo istotna i w związku z tym przekazywanie samej wiedzy nie jest szkodliwe.
Oczywiście trzeba mieć jakiś ogranicznik. Nie powiem "młodziakowi" jak działa zapytanie SQL do JasperReports nad którym spędziłem tydzień ma ze 30 linijek i zawiera w sobie warunki i jest sparametryzowane. "Wała" a nie podzielę się wiedzą. Podobnie jest z pewnymi rozwiązaniami dla pewnych problemów. Ja wiem i jest to mój autorski patent. Jednocześnie mogę go nakierować czy też wytłumaczyć jakie są ogólne założenia, a kod niech sam klepie. Nauczy się czegoś ;)
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

123456 pisze:
może wiedza o budowie zaawansowanych portali przyjdzie w raz z nauką ?
Tak wlasnie jest.
Nie widzialem zadnych tutoriali jak napisac super CMS albo serwis www. Kiedy uczysz sie po kolei wszystkich podstaw to po czasie zobaczysz, ze kiedy to wszystko połaczysz masz cos na prawde zaawansowanego.
Przez praktykę najłatwiej.

Sam również nie znalazłem manuala do tworzenia CMS'ów, ale lektura do tworzenia sklepów internetowych istnieje. Zawsze to coś.
koziolek pisze:Jednocześnie mogę go nakierować czy też wytłumaczyć jakie są ogólne założenia, a kod niech sam klepie. Nauczy się czegoś ;)
Metoda "za rączkę" przeważnie tworzy ogromne luki w myśleniu, dlatego jestem jak najbardziej za tym co napisałeś.

Nakierowywanie, podpowiadanie, podsuwanie wskazówek, co powinniśmy urzyć, itd. - to jest właściwa droga postępowania.

Dając gotowe rozwiązanie - człowiek niczego się nie uczy, robi Kopiuj-Wklej i przechodzi do następnego punktu, problem? -> pytanie 0> czeka na gotowe rozwiązanie. I to wszystko leci w pętli.

Jeszcze chcę się odnieść do kwestii dzielenia się wiedzą. Jasnym, jest, że patentów własnych, i/lub takich, nad którymi pracowaliśmy ładne kilka/-naście godzin/dni z dużym oporem będziemy udostępniać (tymbardziej, jeżeli przynoszą nam korzyści materialne), jednakże nakierowanie na rozwiązanie to odpowiednia metoda (uczenie przez myślenie).

Niestety różnica w dzieleniu się wiedzą pomiędzy tym, co obserwuję w kraju a na forach zagranicznych jest łatwo zauważalna. Użytkownicy na zagranicznych forach mają jakieś takie większe zaufanie do innych, łatwiej dzielą się wiedzą, nie są tak samolubni, że gdy odkryją coś co przynosi 2-3 razy większe dochody to skrywają to tylko i wyłącznie dla siebie (oczywiście poza metodami, które faktycznie są przełomowe, unikalne, genialne w swojej prostocie - chociaż tutaj również występuje "dawanie wskazówek"). Szczególnie jest to widoczne u osób, które raczej hobbistycznie prowadzą jakieś działania w sferze serwisów internetowych. Osoby, które zajmują się tym na serio, raczej rzadziej dzielą się wiedzą, szczególnie tą najbardziej "dochodową".

Sądzę, że istnieje coś w mentalności Polaka, co nie pozwala mu na swobodne dzielenie się swoją wiedzą.

Mnie bardzo irytuje, gdy ktoś pisze ogłoszenie typu "mam świetny pomysł, miliony do zarobienia, piszcie..." i na koniec stwierdzenie "O co chodzi podam tylko prywatnie, wiecie, nie chcę, aby ktoś podp... zabrał mi pomysł". Ehh.

Z jednej strony rozumiem to postępowanie, ale z drugiej trzeba wiedzieć gdzie leży granica w utrzymywaniu tajemnicy.
Mariner

Dobra panowie na jakiś czas zamilknę bo biorę się za SQL , tak jak radzi koziołek . Cieszę bo pomogliście mi w problemie co dalej robić w końcu mam jakąś jasność w temacie a na razie życzę wam powodzenia , dzięki za poświęcony czas , jeszcze się do was odezwę .
ODPOWIEDZ