[opinie] wortale gonią portale

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[opinie] wortale gonią portale

Post autor: misz »

dva.pl w niezależnym rankingu serwisu Alexa.com w ciągu ostatniego miesiąca notowany jest na równi z tak znanymi serwisami / portalami jak: tenbit.pl, hoga.pl, chip.pl, idg.pl, gery.pl czy panoramafirm.pl.

Wortal Nowych Technologii | dva.pl (http://dva.pl) wraz ze swoimi serwisami tematycznymi starając się obniżyć wakacyjny spadek oglądalności rozpoczął nietypową kampanię reklamową. Celem kampanii było zachęcenie do odwiedzenia osób nieznających dva.pl a realizowana na forach dyskusyjnych popularnych serwisów. Połączenie tego typu działań z typową kampanią bannerową zaowocowało w niezbyt korzystnym dla Internetu okresie wakacyjnym wzrostem oglądalności.

Skuteczność tej formy reklamy po zakończeniu sezonu urlopowego spowodowały ponad 150% wzrost oglądalności i pozwoliły wortalowi stanąć w szeregu ze znanymi komercyjnymi projektami.

Projekt dva.pl od samego początku tworzony był jako niekomercyjny serwis informacyjny poświęcony nowym technologiom i mediom związanym z tym tematem. W obecnej chwili, z pozycją i oglądalnością, jaką udało się twórcom osiągnąć bez zaangażowania większych środków finansowych, rozważane jest udostępnienie części komercyjnej pozwalającej internatom odwiedzającym wortal na dokonanie zakupów interesujących ich przedmiotów, związanych z tematyką stron, bezpośrednio w dva.pl. Twórcy mają nadzieję, że ten kierunek rozwoju pozwoli mierzyć się z największymi graczami w branży, nie tylko w rankingu "Alexa" ale też ofertą i tempem rozwoju.

Alexa (http://alexa.com) jest serwisem mierzącym popularność i oglądalność stron internetowych na świecie. Wykorzystywane do mierzenia ruchu narzędzia pochodzą od firm google.com i amazon.com

Badania udostępniane na witrynie Alexa uznawane są w obecnej chwili za najbardziej bezstronne i wiarygodne na świecie.
dva na rowni z chipem, idg czy panorama firm? co o tym sadzicie?
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [opinie] wortale gonią portale

Post autor: Dawid Pytel »

Moje gratulacje :!:

Gdy pierwszy raz odwiedziłem dva.pl natychmiast doszedłem do wniosku, że znalazłem się w serwisie któy jako jeden z nielicznych może naprawdę odnieść sukces w polskim internecie. Muszę przyznać, że z tego co obserwuję to wszystko idzie w naprawdę bardzo dobrym kierunku (a miałem doczynienia z niejednym dużym serwisem).

Tak trzymać!
eClick
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: eClick »

Gratuluje sukcesu Misz.

Mogę wiedzieć w jaki sposób sprawdzić popularność własnej strony na alexa.com ?
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

wejsc na alexa.com - sporo tam nazedzi do tego
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

No nie raz już chwaliłem dva.pl - nie będę tego robił kolejny raz bo nie muszę - każdy kto wejdzie zrozumie. Dlatego nie dziwię się, że doganiasz te serwisy.
Gery.pl teoretycznie powinno mieć większą oglądalność, lecz serwisy tematyczne przygotowują tam zwykli internauci, prawie nie kontrolowani przez ekip gery - więc odbija się to na jakości. A to, że dbasz o wszystko (oprogramowanie, grafike itd.) powoduje, że jakości nie ubywa. Lecz z tego co zauważyłem, to część serwisów jest bardzi mało aktualizowana - pomyślcie nad jakąś skuteczną metodą rekrutacji nowych redaktorów lub zdobywaniu materiałów.
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

najlepszym sposobem jest zalozenie firmy i zatrudnienie na etat osob odpowiedzialnych za dodawanie kontentu ... ale czy wtedy bedzie to juz takie fajne? na pewno nie bede mogl juz mowic ze dva jest niekomercyjne.

a wolontariusze maja kupe zalet i jedna wade - nie maja obowiazku pracowac.
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

No wlasnie - nie musza pracowac :) Dlatego moze jakis rodzaj PP za nadeslane materialy? A w zamian jakies uslugi, nagrody... i w ten sposob robia z checi, nie sa prymuszani a jednak ha robic y odniesc zyski. Tylko dobierzcie to tak, bysci strat zbytnich nie mieli, a dla ludzi oferta byla kuszaca.

Co do zatrudniania osob - sporo kasy by pozeralo wiec nie wiem czy sie oplaca Ci. Pewnie z czasem tak, ale nie jest to pewny interes (no w sumie nie znam Waszych wynikow finansowych ale tak podejrzewam).
Riklaunim
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Riklaunim »

Coś ala program partnerski :) dostają punkty za różne żeczy a później mogą coś z nimi zrobić u sponsorów (tylko trzeba sponsorów :))
ODPOWIEDZ