[szukam]Kurs/opis wykorzystania div'ów w xhtml
[szukam]Kurs/opis wykorzystania div'ów w xhtml
Szukam jakiejś internetowej publikacji opisującej krok po kroku budowanie strony w oparciu o divy i wykorzystaniu php zamiast ramek do przeładowywania zawartości odpowiadającej ramce.
-
Marcin Kalisz
- Nowy

Re: [szukam]Kurs/opis wykorzystania div'ów w xhtml
Na dobrą sprawę wystarczy użyć Google'a
http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Spis - wyszukałem właśnie przed momentem... widzę, że jest dobre.
Jeśli chodzi o ramki i PHP to prawidłowo stworzona strona przeładowuje się "po ludzku" bez użycia ramek czy PHP - po prostu powtarzająca się zawartość nie ładuje się od nowa. Chyba, że zrozumiałem nie tak jak powinienem.
Pozdrawiam
http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Spis - wyszukałem właśnie przed momentem... widzę, że jest dobre.
Jeśli chodzi o ramki i PHP to prawidłowo stworzona strona przeładowuje się "po ludzku" bez użycia ramek czy PHP - po prostu powtarzająca się zawartość nie ładuje się od nowa. Chyba, że zrozumiałem nie tak jak powinienem.
Pozdrawiam
szukałem 2 dni w google, ale wszytko było powierzchowne. Na tej stronie też byłem. Jednak szukam czegoś co pokazuje dokładnie na przykładach jak układać div'y i jakie im nadawać wartości w css.
To nie wiedziałem. Czytałem, że do załadowania części strony bez ramki potrzebne jest php. Bo tak ładuje się całość, a przynajmniej trzeba robić kolejne wersje strony. Jednak skoro ładują się tylko zmienione elementy, to php jest zbędne.Jeśli chodzi o ramki i PHP to prawidłowo stworzona strona przeładowuje się "po ludzku" bez użycia ramek czy PHP - po prostu powtarzająca się zawartość nie ładuje się od nowa. Chyba, że zrozumiałem nie tak jak powinienem.
Również polecam kurs, który podał Liszu. A tak o tworzeniu stron w DIVach, to może też się przydać http://republika.pl/yarpo/css2/index.htm
Kurcze, czytam już od jakiegoś czasu o tym i podobno celem tego jest uczynienie sieci przejrzystej, dostępnej dla każdego i ułatwienie budowy stron. Mnie się to wydaje dużo bardziej skomplikowane niż stare tabele (pomijając wszystkie ich wady). Czy kod jest uproszczony? No w xhtml'u tak, ale ile trzeba wyprodukować kodu CSS. No, ale co zrobić:)
Bez przesady, wcale nie tak dużo jak się wydaje - poza tym kod CSS "produkuje się" jednorazowo do wykorzystania na kilku, kilkunastu podstronach. Tak na dobrą sprawę na początek wystarczy dowiedzieć się co to jest model ramkowy i jak działa float - nie wiem jak z modelem ramkowym, ale temat float pojawiał się już kilka razy na forum Client-side.
Jeśli chodzi o PHP to na początku też nie ma nic specjalnie skomplikowanego - korzystasz z funkcji include() (w jaki sposób powinno być napisane gdzieś na forum Server-side) a odpowiedzialny za to kod PHP wklejasz do odpowiedniego div'a. IMHO na początek wystarczy.
Jeśli chodzi o PHP to na początku też nie ma nic specjalnie skomplikowanego - korzystasz z funkcji include() (w jaki sposób powinno być napisane gdzieś na forum Server-side) a odpowiedzialny za to kod PHP wklejasz do odpowiedniego div'a. IMHO na początek wystarczy.
Uproszczenie i przejrzystość kodu to nie tylko "łatwość czytania". Dzięki przejściu na boxModel uzyskujesz w sumie dwie ważne funkcjonalności.
Po pierwsze oddzielasz treść - model - strony od jego wyglądu. Obie te części możesz więc niezależnie edytować i zmiana w jednej części nie wpływa na inne.
Po drugie możliwe jest zastosowanie, w końcu, mechanizmów wspomagających osoby niepełnosprawne. Przetestuj jak Opera radzi sobie z czytaniem tabelek i divów. Te drugie czytane są w "logicznej" kolejności, czyli takiej jaka jest po wyłączeniu css. Tabela zawsze będzie czytana albo op wierszach albo po kolumnach czyli niezależnie od metody zawsze źle.
Co zaś tyczy się języków Server Side. Niewątpliwie ułatwiają one życie. Należy jednak w trakcie nauki przestrzegać prostej zasady. Nie wszystko na raz.. Często problemy zgłaszane jako "mam problem z php" są rzeczywiście związane z html/css i oczywiście na odwrót.
Co do właściwego pytania. Odpowiem tak. Każdy kurs jest dobry ponieważ najważniejszą rzeczą jest praktyka. Czytaj, pisz, przedstawiaj do oceny i nie bój zadawać się pytań
Pozdrawiam
Po pierwsze oddzielasz treść - model - strony od jego wyglądu. Obie te części możesz więc niezależnie edytować i zmiana w jednej części nie wpływa na inne.
Po drugie możliwe jest zastosowanie, w końcu, mechanizmów wspomagających osoby niepełnosprawne. Przetestuj jak Opera radzi sobie z czytaniem tabelek i divów. Te drugie czytane są w "logicznej" kolejności, czyli takiej jaka jest po wyłączeniu css. Tabela zawsze będzie czytana albo op wierszach albo po kolumnach czyli niezależnie od metody zawsze źle.
Co zaś tyczy się języków Server Side. Niewątpliwie ułatwiają one życie. Należy jednak w trakcie nauki przestrzegać prostej zasady. Nie wszystko na raz.. Często problemy zgłaszane jako "mam problem z php" są rzeczywiście związane z html/css i oczywiście na odwrót.
Co do właściwego pytania. Odpowiem tak. Każdy kurs jest dobry ponieważ najważniejszą rzeczą jest praktyka. Czytaj, pisz, przedstawiaj do oceny i nie bój zadawać się pytań
Pozdrawiam