Oszuści w Internecie?!

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Oszuści w Internecie?!

Post autor: Marek_bf »

Witaj
Prosiłbym Cię WebLion jeszcze o ustosunkowanie się w miarę możliwości do tego tematu http://forum.webinside.pl/viewtopic.php ... ght=#37621 szczególnie jeżeli chodzi zawiłości techniczno prawne o których tam szczątkowo wspomniałem, szczątkowo gdyż prawnikiem nie jestem :) Sam temat zaczyna się niemalże identyczną historią, jaką opisałeś w Dzienniku Internautów. Chodzi o dyskusje zaczynającą się od postu http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?p=36853#36853, traktującą o zrobieniu strony o nieuczciwych klientach/wykonawcach.

Moim zdaniem jest to cel szczytny, ale z przyczyn, które tam podałem nie do zrealizowania.

Pozdrawiam
bodyzone_pl

Post autor: bodyzone_pl »

Ja niestety tez dalem sie nabrac - w sumie to znalalz ich moj kolega i ich polecil - niestety wplacilem mala kwote na Bydgoskie konto i nic - tak wiec prosze jesli macie namiary na tego kolesia dajcie znac wybieram sie do BYDGOSZCZY - NIE PAMIETAM NIESTETY NR KONTA ALE SPRAWA SIE ZAJME
sztacho
Nowy
Nowy

Post autor: sztacho »

Ciekawe jest też to, że "profesjonalna firma" ma swoją stronę tak nieprofesjonalnie napisaną i tak po bałaganiarsku :) no i tak trochę dziwnie, że authoring tool to Pajączek :)
robertx

Post autor: robertx »

A co webmasterzy robią, żeby takie firmy nieuczciwe kasować?
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Tym się powinna zająć policja, nikt inny...
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

robertx pisze:A co webmasterzy robią, żeby takie firmy nieuczciwe kasować?
Praktycznie nic. Bo co można zrobić? Przecież o przypadkach oszustw przeważnie wie tylko nieuczciwy zleceniobiorca i oszukany zleceniodawca, który zazwyczaj nie jest związany ze środowiskiem webmasterskim, więc jak niby webmasterzy mieliby się o sytuacji dowiedzieć?

Nawet gdybym wszedł w posiadanie takiej wiedzy to, co mam z nią zrobić? Pisać e-maile do wszystkich z ostrzeżeniami? Niemożliwe, a gdyby możliwym było, mogłoby być odczytane jako walka z konkurencją oraz zabierało czas.

Dochodzi do tego jeszcze bardzo istotny czynnik, czyli brak pewności, że zleceniodawca faktycznie został oszukany. Czy też nie walczy z konkurencją, podszywając się pod klienta. Czy może w jakiś sposób nie porozumiał się ze zleceniobiorca, lub ich dialog zakończył się w sposób niesmaczny, i klient działa z sobie tylko znanym powodem zemsty?

Wielu zleceniobiorców jest sobie winnych. Szukając wykonawcy na forach internetowych, szukając jak najniższych kosztów wykonania, znajdują zazwyczaj jak najniższą jakość prac lub po prostu oszusta, który nie posiada nawet swojej oferty popartej portfolio. Z tego właśnie powodu najwięcej oszukanych to ludzie młodzi z małymi zasobami finansowymi, lub bogatsi, ale skąpi ;) Tutaj dobrze sprawdza się powiedzenie: „Chytry dwa razy traci”.

Webmasterzy nie zajmują i pewnie nie będą zajmować się nieuczciwymi wykonawcami, to walka z wiatrakami i zero z niej nagrody. Lepiej ten czas i energię przeznaczyć na samorealizację, szlifowanie warsztatu, rozwijanie oferty. Bo właśnie to przynosi prawdziwe zarobki, i nie trzeba się bać konkurencji w postaci oszustów, gdyż oszukany klient wcześniej czy później trafi do rzetelnego zleceniobiorcy.
ODPOWIEDZ