[dyskusja] Promocja jak na zachodzie: artykuły

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
ODPOWIEDZ
gustaww
Kontakt:

[dyskusja] Promocja jak na zachodzie: artykuły

Post autor: gustaww »

Zauważyłem że "na zachodzie", czyli w anglo-języcznym Internecie, dużo osób promuje swoje serwisy poprzez pisanie różnych artykułów i udostępnianie ich, bądź na wolnych licencjach, bądź podsyłanie ich do róznych serwisów.

Ostatnio natrafiłem na artykuł pt. Wykorzystaj potęgę artykułów! w eioba.com (nawiastem, niesamowicie dużo tekstów do czytania) i zacząłem się zastanawiać, czy nie zacząć przy pomocy artykułów promować mojej firmy: garlicki.com (pogotowie komputerowe).

Z tego powodu chciałem zaprosić Was do dyskusji: na ile oceniacie skóteczność tego typu kampanii, być może macie już jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [dyskusja] Promocja jak na zachodzie: artykuły

Post autor: Mateusz Bogolubow »

W zasadzie jest to dość dobry i wypróbowany sposób promowania swojej osoby (nie tylko na zachodzie).

Szczególna zaleta tego typu promocji to budowanie wiarygodności. Im więcej razy(i na różnych serwisach) dany użytkownik zobaczy Twoje nazwisko pod tematycznie związanym artykułem tym bardziej będzie skłonny Cię zatrudnić (zlecić pracę itd.)

Poprostu uwierzy w to, że jesteś naprawdę dobry w tym co robisz.

W zasadzie pojacie wiarygodności jest bardzo ważnym elementem marketingu internetowego i chyba nie tylko internetowego...

... niestety Twoja strona odstrasza i to co zyskałeś za pomocą artykułów stracisz po odwiedzeniu jej przez potencjalnego klienta. (To takie moje odczucie, które wcale nie musi przekłądać się na rzeczywistość.)
Ostatnio zmieniony czw lis 09, 2006 9:31 pm przez Mateusz Bogolubow, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Zając »

Witam

Jasne, że mam :) moje artykuły też tam przedrukowują ... zbierają je z www.artykularnia.pl

Jeżeli chodzi o skuteczność - WYSOKA i bardzo dobra z dwóch głównych przyczyn:
- otrzymujesz DARMOWE naturalne linki do Twojej strony z serwisów o podobnej tematyce;
- budujesz swój własny wizerunek jako specjalisty w danej dziedzinie... (bądź wizerunek firmy/strony - w zależności jak się podpiszesz)

Poza tym skuteczność takich artykułów jest duża i rosnąca - gdyż nie tylko z serwisu dla którego napiszesz ludzie będą do Ciebie przychodzili, ale również z serwisów osób, które przedrukują twój artykuł na swoją stronę...

Tylko jest jedna, prosta zależność - artykuł musi być ciekawy i nie reklamować po prostu twoich produktów czy usług... a być merytorycznie dopracowany - wartościowy.
gustaww
Kontakt:

Piotr - masz rację. To naprawdę działa - widziałem na eioba.com kilka twoich artykułów, i od razu Cię skojarzyłem - tzn. najpierw było coś w stylu: "skąd ja znam to nazwisko", a później właśnie od razu zyskałeś w moich oczach, bo przypomniałem sobie, że pisałeś dobre artykuły.

Co do mojej strony: prace nad nową wersją prowadzi już jedna agencja ineraktywna, wiec ten problem niedługo się rozwiąże.

Ogółem, piszecie zachęcająco, chyba skuczę się, i napiszę artykuł. Patrzałem na tą artykularnia.pl, ale chyba skorzystam z eioba.com, bo tam jest ich dużo więcej i można sobie te jakieś krótkie opisy o sobie i zdjęcie wgrywać.

Tylko pozostał problem ze znalezieniem tematu, to nie przyjdzie chyba tak łatwo.

Co do dyskusji: chętnie usłyszał bym jakieś konkretne statystki, o ile procent zwiększył się ruch u Was, lub może czy pozyskaliście jakiś klientów - to chyba będzie bardziej wiarygodny wskaźnik.
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Co do dyskusji: chętnie usłyszał bym jakieś konkretne statystki, o ile procent zwiększył się ruch u Was, lub może czy pozyskaliście jakiś klientów - to chyba będzie bardziej wiarygodny wskaźnik.
hmm... mogę się odnieść do troche innej formy propocji, ale zachacza to o temat :)

Prowadzę serwis o tematyce webmasterskiej (http://webmade.org) i zdarza mi się otrzymywać mail-e z zapytaniami typu "Jak to zrobić itp., itd." ostatecznie dochodzi do tego, że to zapytanie przeistacza się w zlecenie do wykonania.

Trudno tu mówić o jakiś statystykach, ale taka forma promocji jest opłacalna. Czas jaki spedziłeś nad napisaniem artykułu (czy stworzeniu serwisu) po jakimś czasie napewno się zwróci. Chciałbym zaznaczyć że nie zawsze są to korzyści materialne...

Warto jednak pisać czy tworzyć coś z zamiłowaniem (z weną) niż z nastawieniem na korzyści. Chce poprostu zaznaczyć, że pisanie czegoś na siłe nie zawsze wychodzi na dobre.
gustaww
Kontakt:

Mam do was jeszcze jedno pytanie: być może macie jakieś wskazówki, jak umiejętnie "wpisać" do artykułu treści, tak aby użytkownik go czytający nie odebrał go jako czysto reklamowego?
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Moim zdaniem nie powinieneś "wpisywać" w artykuł treści reklamowych. Opisuj zagadnienia związane z Twoją dziedziną działalności.

Pamietaj o zdefiniowaniu odbiorców.Jeśli piszesz do osób, które mają mniejszą stycznośc z tamatem to nie używaj słownictwa technicznego(jasnego jedynie dla profesjonalistów). W przypadku gdy piszesz do odbiorców bardziej znających się na rzeczy możesz pokusić się o słownictwo bardziej wyrafinowane, które podniesie poziom Twojego artykułu.

Dobrą praktyka jest pozostawienie pod artykułem również drobnej informacji na temat własnej osoby (nie samo imie i nazwisko).
gustaww
Kontakt:

Dziękuję Mateuszu - cenne rady.
Doczytałem gdzieś, może komuś się przyda:
"...warto w takim artykule umieścić swoje zdjęcie. Gdy użytkownik widzi Twoją twarz, wzrasta zaufanie. Ważny jest uśmiech, wzbudzenie pozytywnych odczuć.".
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Zając »

Witam

Wybór serwisu oczywiście pozostaje Tobie, jednak z tego co zauważyłem (dla zmniejszenia sobie roboty) wolę wpisać artykuł do Artykularni, a w eibodzie i tak się pojawi za około 3 dni, bez mojego udziału...

Po prosty nie mam czasu na wpisywanie artykułu tu i tu...

Co do skuteczności, to nie podam dokładnych danych, ale klientów udało mi się tak "załapać" - np. na napisanie artykułu, konsulting i doradztwo przy stworzeniu strony www, stworzenie strony www czy w końcu pisanie tekstów ofertowych oraz press release.

Jak więc widać można, a nawet trzeba tą drogą zdobywać klientów.

Dodatkowo to jest dobra droga do wypromowania serwisu i "dobudowania" swojej listy mailingowej...
gustaww
Kontakt:

Przykro mi że do dyskusji włączyły się tylko dwie osoby - sądziłem że forum jest "bardziej aktywne" - mimo to obie wniosły naprawdę dużo do dyskusji.

No, tekst już prawie gotowy, zaraz dodam go na http://www.eioba.com (wybrałem jednak tą stronę, bo są statystki odpowiedzin dla autorów, powiadamianie o komentarzach itd.).
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Allen »

Cześć,

Czytając wątek nie natknąłem się na jedną sprawę. Mianowicie:

Jeżeli już publikujesz swój artykuł w innych serwisach internetowych proponuję na końcu dopisać krótką wiadomość, typu:

- Artykuł pochodzi z serwisu : nazwaserwisu.pl
- Autor artykułu jest redaktorerm serwisu nazwaserwisu.pl
- Artykuł przedrukowany został z serwisu nazwaserwisu.pl
- Oryginalna treść artykułu dostępna jest na serwisie nazwaserwisu.pl

Może jest to oczywiste, jednakże również w innych aspektach tworzenia witryn internetowych jest wiele oczywistych rzeczy, a wiele osób o nich zapomina.

Osobiście planuję powyższą formę promocji - artykuły w serwisach tematycznie zbliżonych do mojego - zastosować na forach dyskusyjnych :)
Piotr Organista
Kontakt:

Post autor: Piotr Organista »

Tak jak wypowiadali się wcześniej forumowicze. Pisanie artykułów i wysyłanie ich do różnych stron z wiedzą może nie przynosi jakiś fenomenalnych efektów w postaci tysięcy kliknięć ale na pewno ludzie wchodzący an Twoją stronę po przeczytaniu artykułu.

Mają wyrobione o Tobie pewne zdanie uważają, że "znasz się rzeczy". Łatwiej jest się takiej osobie przekonać do naszej oferty.
W Polsce nie jest to jeszcze tak bardzo rozpowszechnione. Ale powoli zaczyna się rozkręcać.

W USA są takie strony jak:
www.bestezines.com
http://www.goarticles.com/

na których są tysiące artykułów i naprawdę wiele osób się w nich promuje.
ODPOWIEDZ