[Opinie] Płatne treści na WWW

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
chmielu

Re: [Opinie] Płatne treści na WWW

Post autor: chmielu »

Pozwole sobie odkopac temat.

Płatnosci za tresci w Internecie są nieuniknione, o tym chyba wie kazdy. Staje sie tak za sprawa kilku czynników -
~ spadek popularnosci reklamy internetowej (na chwilę obecna obserwujemy wzrost ale nie tym ja tu)
~ ceny profesjonalnego hostingu

to są 2 najwazniejsze czynniki, bowiem o ile kiedys serwis był w stanie utrzymac się z reklam (łącznie z pensjami, ale o tym za chwile) teraz jest to niemozliwe, patrzac na ceny nie tyle co powierzchni na serwerze, a transferu.
Duzy serwis generuje olbrzymi ruch, co wpływa na koszt jego utrzymania. Doliczajac do tego oprogramowanie potrzebne na przygotowanie wszystkiego i zapewnienia funkcjonowania serwisu wychodzi nam niemała kwota która ktos musi wyłozyc. Niestety reklamodawców brak, lub jest ich za mało, co nie pozwala na pokrycie kosztów. Wiec sie dokłada, o ile ma sie z czego, jak nie pozostaje wprowadzenie opłat za korzystanie z serwisu lub jego czesci albo zamkniecie serwisu.

I tu mozemy wywnioskowac rzecz paradoksalna... otóz popularnosc serwisu moze stac sie gwozdziem do jego trumny, przykre ale prawdziwe.

Prawda jest taka, ze serwis w ktorym nie oplaca sie redaktorów z czasem zaczyna miec problemy z utrzymaniem poziomu, bo niby jest cos wielkiego a pieniadze z tego zadne, ludzie rozglądaja sie za miejscem, w którym mogą troche dorobic i odchodzą... ekipa jest cały czas w rotacji, co zaczyna ujemnie wpływac na jakosc serwisu i tyle, ze jedzie na renomie.

Wiec uwazam, ze wprowadzenie opłat za niektóre usługi na stronach (ale tylko tych najlepszych!) to dobra rzecz. Serwisy w których płacimy zazwyczaj cechuja się najlepszą jakoscią, a dzieki temu ciesza sie popularnoscią.

Zamieszałem troche, ale chce przekazac jedno... opłaty za korzystanie z serwisu to dobre rozwiazanie, do którego ludzie sie z czasem przyzwyczają mimo jego niewygód... A te mozna pominac jesli dostawcy Internetu podpisywaliby umowy z najlepszymi serwisami www, które zapewniałyby ich klientom darmowy dostep do usług zawartcyh w serwisach...
Markos
Kontakt:

Post autor: Markos »

Witam,

Bardzo intrygujący temat. W zasadzie moi poprzednicy powiedzieli prawie wszystko :) Mogę tylko dodać, że płatności nie ma co się bać. Dobra treść się obroni. Ludzie docenią, że ponosisz koszty, i co ważne po wprowadzeniu opłat wzrasta szacunek do tego co tworzysz, ludzie zaczynają szanować Twoją pracę. Oczywiście będzie krzyk jak to itd przecież net jest darmowy, ale ludzie mimo wszystko są rozsądni i wiedzą, na czym polega życie. A o osobnikach nastawionych roszczeniowo do życia, cóż, tacy będą zawsze i lepiej sobie głowy nimi nie zaprzątać. Dobrze jest zaproponować aby coś zrobili i wtedy to można zaobserwować bardzo ciekawe rekacje :)

I jeszcze taka dygresja. Kto dziś będzie chciał zacząć robić coś w necie, szybko może się okazać, że nie zrobi nic wielkiego gdyż koszty go przytłoczą a popularność może doprowadzić do zakończcenia przygody z internetem :)
Przecież mamy w tej chwili naprawdę zapaść moim zdaniem niec ciekawego nie powstaje. Obserwuję różne ciekawe akcje typu na jakiś jednym dwóch forach pojawi się link do miłej stronki i nagle zleci się trochę ludzi i strona co chwial pokazuje przekroczono limit transferu i po paru dniach strona staje się zapomniana bo ile razy można przychodzić i oglądać ten sam napis?

I jeszcze wiaderko optymizmu. Kto zaczął wcześniej i się nie zniechęcił i przetrwał ma świetlaną przyszłość gdyż po pewnym czasie poziom bariery wejścia ustala się na wysokości, która może nas samych zaskoczyć :)

I już na zupełny sam koniec :)
DO szczęścia brakuje jeszcze tylko rozsądnego poziomu prowizji od płatności SMS-em. I jak dojdzie on do poziomu 15 -10% punktów procentowych możemy wtedy mieć bum. A na razie trzeba wszelkimi środkami rozmiękczać monopol telekomów :D
-MW-
Kontakt:

Post autor: -MW- »

Mam wielką chęć dorzucenia od siebie kilku zdań w tej dyskusji, tym bardziej iż przed chwilą napisałem posta do podobnej, chyba tej wspomnianej na początku :oops:

Wiele napisane było tutaj o płatnych treściach, ale jakoś nie wyczytałem nic o rodzaju tych treści, chyba nikt z Was się nie łudzi się, iż tzw. zwykli ludzie zaczną nagle zamiast gazet czy książek wykupywać abonamenty na serwisach internetowych, czy płacić za artykuł na temat e-commerce. Póki co myślę iż 95% płatnych, treści za które będzie ktoś chciał zapłacić, będzie kierowana do tzw. specjalistów, czy ludzi zajmujących się nowymi technologiami (w większości właśnie oni najczęściej korzystają z internetu), co dość uszczupla grupę odbiorców, bo ileż to w naszym kraju jest prawników, lekarzy, webmasterów czy tym podobnych, a to z kolei spowoduje dość szybką naturalną selekcję, serwisów takową treść udostępniającą ( ale to akurat i dobrze :evil: ).

Jeśli chodzi o przyszłość – z przeczytanych tu postów wywnioskować można iż naturalnym stanem rzeczy będzie wprowadzenie opłat za treści serwisów, ale tak naprawdę kto miałby ze te treści płacić, jeszcze wiele czasu minie zanim internet wyprze (o ile w ogóle), zwykłą gazetę czy książkę, jak pisałem wyżej myślę iż grupa odbiorców takich treści jest bardzo ograniczona, tym samym i ilość serwisów, a tych które się będą mogli z tego utrzymać jeszcze mniej.
Jestem wielce przekonany iż przy takiej grupie odbiorców (no chyba nie licząc webmasterów), dziwne triki, podstępy z laniem wody w tekstach itp. nie przejdą, toteż ktoś te teksty będzie musiał pisać, i na pewno nie zrobi tego za pół ceny – tekst specjalistyczny kosztuje trochę więcej niż napisany przy kawie wywód na temat wpisywania słów kluczowych celem wypozycjonowania w googlach. A biorąc pod uwagę to iż stronki z darmową treścią, nie znikną na pewno zawsze się znajdzie wiele osób które wybiorą właśnie tą drogę i zaczną szukać na własną rękę.
Tym samym myślę iż w 95% płatna treść na serwisach internetowych to zupełna porażka i poroniony pomysł. chyba że ktoś ma umysł geniusza i jest wszechstronnie uzdolniony, i ma masę kasy na zbyciu, ja swoim skromnym zdaniem wolałbym nie łudzić się na geniusz swojego umysłu :lol: .
Póki co jeśli o zarabianie na internecie chodzi to myślę że większość pozostanie, przy płatnych usługach, a treści raczej wąska grupa specjalistów, i raczej z opłatami większymi niż 1 zł.
yhmt
Nowy
Nowy

Post autor: yhmt »

Jest jednak pewien problem: jak wy niby widzicie pobieranie opłat?? bo ja jakoś nie widzę przeciętnego Kowalskiego wysyłajacego 5 róznych kodów na 3 różne numery i podawającego hasła dostępu na stronach. To jest najzwyczajniej w świecie niewygodne. Można oczywiście wprowadzić abonament, ALE:
1. Nikt nie kupi kota w worku, więc nie sądze, żeby ktoś wydał np 15 zł, żeby przez miesiąc móc przeglądać nie interesujące go w ogóle newsy.
2. Jak ma być pobierana opłata? Bnakowość internetowa? Pomysł o tyle genialny, co niebezpieczny. Jakoś nie widzę swoich pieniędzy wedrujacych między serwerami w informacji zaszyfrowanej algorytmem z lat 70-tych, nad którego złamaniem duma kilkuset naukowców na całej planecie i nieźle im idzie. Sorry, ale ja w to nie wierzę jak narazie. No i nie mam pewności, czy usługodawca nie stwierdzi, że zrąbał im się serwer, więc mam peche i jestem uboższy o 15 zł.
Oczywiście zaraz ktoś powie, że za czsopisma się płaci. Owszem, płaci się, ale, jak zapewne większość z nas wie, one utrzymują się w dużej mierze z reklam. Poza tym, internet tak szybko ewoluuje, że możliwe, że w najbliższej przyszłości newsy bedziemy czytać przy pomoy czegoś, co będzie dzieckiem telefonów komórkowych i palmtopów. Ale to przyszłość...
Gornet

RE

Post autor: Gornet »

Wraz z rozwojem formy płatności tj. sms ,czy przelew (m-transfer) ,coraz więcej stron internetowych będzie żądać płatności za możliwośc korzystania z ich zawartości.

Czy to wporządku ? Ja uważam ,że jeżeli przyczyni się do zawiększenia zarobków właścicieli stron to napewno ,branża internetowa również wiele na tym zyska. Nie można mieć wszystkiego za darmo ,trzeba się z tym liczyć. Jednak uważam ,że płatnośc za google ,czy portal informacyjny byłby przesadą.

Jakie ceny ? Oczywiście stosunkowo niske ,a powiedziałbym nawet symboliczne ,biorąc pod uwage ilość potencjalnych userów strony.

Martw mnie natomiast inna rzecz. A mianowicie wydawanie czasopism ,gazet w wersjach pdf. W tym momencie ludzie zaczną odbiegać znacząco od rzeczywistości.

Pozdrawiam :)
filipsony

Post autor: filipsony »

widze ze tematacie wypowiadalo sie duzo osob znajacych sie na rzeczy.
jestem autorem servisu kotry moze nieco nagina prawo gdyz publikuje zbior kluczy i seriali do gier i programow. (wieie osob potepia ta tematyke ale tak naprawde w piractwie chodzi o to zeby kupic orginalny soft a nie numer seryny tak wiec skoro ktos uzywa kopi to lamie prawo)
Przez 2 lata moj servis byl servisem nie komercyjnym. udostepnilem ludziom 4500 cdkeyow czym nie raz slyszalem opinie ze ratuje koums tylek. ale nie zarabialem na nim.
niedawno przebudowalem servis dodalem wiecej kluczy i reklme na stronie.
przenioslem go na platy szybki server i domene w com.pl
teraz roczny kosz trzymania mojego servisu to 300 zloty (dopiero zaczynam sprzedawac miejsce reklmowe i mam nadzieje ze chociaz na oplaty sie zwroci)
ale do czego zmierzam wraz z przebudowa www aktualizowalem moj zbior kluczy i przez miesiac zarywanych nocek zgromadzilem ponad 20 tys cdkow, ale nie udostepnilem ich na stronie chcem na nich zarobic!
podpisalem umowe z firma udostepniajaca platne smsy chcem aby dostep do bazy danych kosztowal 1 zloty tak aby kazdego bylo stac na taki wydatek.
jednym slowem nie znalazles tu czegos co Ci jest bardzo potrzebne wyslij smsa za zlotowke a trzymasz dostep do miejsca gdzie na 99% odnajdziesz to czego szukasz!
co sadzicie o takim spsobie zarabiania, o takiej platnej tresci
dodam tylko ze miesiecznie mam okolo 50 tys wejsc na strone
pozdrawiam
sony
ODPOWIEDZ