[CSS] Precyzyjne rozmiary tabeli i nieruchome tło

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Stig
Administrator

Re: [CSS] Precyzyjne rozmiary tabeli i nieruchome tło

Post autor: Stig »

Temat był wielokrotnie poruszany na forum.

W pierwszym przypadku należy skorzystać z atrybutów width i height o odpowiednich wartościach, w drugim z atrybutu background-attachment o wartości fixed, a w trzecim z atrybutu overflow o wartości auto.

Przejrzyj forum zanim zadasz swoje pytanie.
Stig
Administrator

Należy dodatkowo wymusić blokowe wyświetlanie elementu (atrybut display o wartości block).

Inna sprawa, że tabele nie służą do tworzenia układów stron, nie należy używać obrazków pozycjonujących i należy zawsze udostępniać odpowiedniki tekstowe dla grafik.

PS. Z całym szacunkiem Useros, ale w tym przypadku wszelkie te informacje są kompletnie zbędne do rozwiązania problemu.
Stig
Administrator

Useros pisze:Nieobrazam się ale ja mu chce pomoc w zrobieniu wymiarów tabeli na stałe np "200" na "300" jak pisałe na górze :D :)
O ile dobrze widzę, to w swoim drugim poście jacaczek7 przedstawił kod, z którego jasno wynika, że rozwiązał ten problem :roll:
Useros pisze:I cytuję "tabele nie służą do tworzenia układów stron, nie należy używać obrazków pozycjonujących" Z pełnym uznaniem popieram Stiga :) Ma racje ja bym użył układów już gotowych takich jakie są np. w FPage. Zawsze trzeba isc na łatwizne :P
Na całe szczęście dawno nie miałem styku z tym produktem Micro$oftu, więc może coś mnie ominęło: od kiedy gotowe układy z tegoż programu są poprawne semantycznie?
Stig
Administrator

Wszystko zależy co dokładnie "jest nie tak" i jak rozumiesz "poprawność pod IE". Póki co mogę powiedzieć tylko tyle, że badzIEwie nie obsługuje wartości fixed w sposób poprawny i faktycznie to efekt w Firefox'ie czy Operze w tym przypadku powinien być odpowiedni.

Na szczęście istnieje pewna sztuczka poprawiająca błędy Micro$oftu.
Stig
Administrator

W takim wypadku muszę powtórzyć to co napisałem wcześniej. Mimo, że w badzIEwiu jest taki efekt jakiego oczekiwałeś to jest on niepoprawny i wynika z błędu twórców tej przeglądarki.

Rozwiązaniem nieoczekiwanego efektu w nowoczesnych przeglądarkach może być przesunięcie tła o odpowiednią wartość za pomocą atrybutu background-position. W przypadku badzIEwia polecam skorzystać z rozwiązania, które przytoczyłem wcześniej.
ODPOWIEDZ