Monitor do pracy

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
jaycop
Nowy
Nowy

Monitor do pracy

Post autor: jaycop »

Witam wszystkich.

Sluchajcie mam zamiar wymienic sobie monitor na lcd 17" w rozsadnej cenie, co polecacie ? Oczywiscie bede potrzebowal go pod katem grafiki (wykluczajac gry). Mysle nad modelem Sony HS75PB (cena tez przyzwoita).

Pozdrawiam
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Monitor do pracy

Post autor: Dawid Pytel »

Mam LCD Samsunga, u mnie w pracy jest sporo monitorów LCD i wszystkie mają przekłamanie w kolorach. W dziale grafików z tego powodu nikt nie używa LCD.

Więc jeżeli chcesz tworzyć grafikę to zastanów się czy aby napewno chcesz kupować LCD w rozsądnej cenie bo w Twoim przypadku może ona znacznie się podwyższyć.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

Używam LG już prawie trzy lata i pomimo, że nie jest to lcd najnowszej generacji to naprawdę znakomicie się sprawdza. 17" model 10B. Ogólnie monitory tej firmy są dobre, choć ten akurat miał drobne kłopoty z wyświetlaniem białego, ale niektórzy nawet nie zauważą lekko żółtego odcienia. Da się to jednak poprawić instalując do niego najnowsze sterowniki i odpowiednio ustawiając.

Dobre są też Samsungi oraz Philipsy i je również mogę polecić. O resztę pytaj innych.

Nie zgodzę sie z tym co powiedział Dawid wcześniej. Te bajki o monitorach lcd były na czasie kilka lat temu, ale teraz to już przeszłość. Może w początkach zdażały się takie niedociągnięcia, ale obecne ekrany już nie smużą i naprawdę dobrze odzwiercedlają kolory. Wiadomo, że konstrukcja lcd jest inna i ekran jest podświetlany w inny sposób niż w crt, dlatego niektórzy po przejściu z crt na lcd nie mogą się przyzwyczaić i wydaje im się, że coś tu jest nie tak.

Prędzej czy później lcd i tak całkowicie wyprą crt, bo przede wszystkim nie męczą tak oczu, są bardziej eleganckie i zajmuja mniej miejsca na blacie.
jaycop
Nowy
Nowy

Nie wiem czemu przesunieta temat do offtopic z dzialu narzedzia, przeciez monitor tez jest narzedziem :)

Zgadzam sie monitory oczywiscie te z lepszej polki maja nowe matryce ktore b. dobrze radza sobie z kolorami. Zastanawia mnie tylko teraz rozdzielczosc 1280x1024, kto z was pracuje w takich rozdzielczosciach ?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

jaycop pisze:Nie wiem czemu przesunieta temat do offtopic z dzialu narzedzia, przeciez monitor tez jest narzedziem :)
Jak czytamy w opisie działu Narzędzia i programy webmastera tyczy się on aplikacji skierowanych do użycia w webmasteringu. Monitor przede wszystkim nie jest aplikacją, a sprzętem, na dodatek nierozłączną częścią zestawu komputerowego - urządzeniem skierowanym do wszystkich użytkowników komputera. Oprócz tego decyzję o przeniesieniu poparła niepoprawna struktura tematu.
jaycop pisze:Zastanawia mnie tylko teraz rozdzielczosc 1280x1024, kto z was pracuje w takich rozdzielczosciach ?
Co jest dokładnie czynnikiem powodującym Twoje zastanawianie się? Ja pracuje na tej rozdzielczości i nie narzekam.
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dawid Pytel »

Zastanawia mnie tylko teraz rozdzielczosc 1280x1024, kto z was pracuje w takich rozdzielczosciach ?
Ogolnie wedlug mnie im wieksza rozdzielczos tym lepiej. Przywyczaisz sie bardzo szbko a plyna z tego same korzysci, wiecej okien na pulpicie i zwlaszcza wiecej linii kodu.
Nie zgodzę sie z tym co powiedział Dawid wcześniej. (...)
Swój monitor kupowałem ponad rok temu i napewno pomimo różnych ustawień nie odzwierciedlał dobrze wszystkich odcieni szarosci i koloru białego. Nie ma między nimi takiej różnicy jak na CRT. Ten sam problem jest na laptopach.
Aczkolwiek mam nadzieję, że jestem w błędzie ponieważ niedługo chciałbym kupić nowego LCD ale najlepiej 19 cali :)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

@Dawid: Chyba żadne 2 monitory nie będą miały takich samych kolorów - I od tego właśnie jest korekcja gammy (oddzielnie dla każdego kanału) i inne parametry w praktycznie wszystkich obecnie kartach graficznych. Oprócz tego samą jasność kolorów dostosujesz w większości monitorów przez osd setup.
Myślę, że każdy monitor, który ze względu na dopasowanie kolorów nie da zgrać się z innym można spokojnie reklamować - zająłeś się tą sprawą poważnie, czy tylko próbowałeś je na oko ustawić?

@jaycop: Im wyższa rozdzielczość tym lepsza. Co cię w takiej niepokoi? Rozmiar czcionki? W każdym sensownym systemie możesz ją powiększyć (i włączyć antialiasing czcionek, a w wysokich rozdzielczościach to już naprawde dobrze wygląda). Ikony? - tak samo - można dostosować.
W 1280x1024 na 19 calach i tak mam standardowe rozmiary i nie mam problemów z odczytaniem / zobaczeniem niczego.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

W zasadzie podany przez ciebie model panelu od Sony to kiepszczyzna, przemyśl swoją decyzję jeszcze raz.

Może najpierw od czego należy zacząć...

Masz do wyboru 3 rodzaje matryc a mianowicie TN, MVA, IPS. Pierwsza charakteryzuje się średnia jakością obrazu, małymi kątami widzenia ale za to są szybkie i w miarę tanie. MVA (PVA Samsunga i WVA od CMO to ta sama technologia) to szerokie kąty widzenia, jakość obrazu jest lepsza ale szybkość działania pozostawia wiele do życzenia. Najmniej znany jest IPS - monitory oparte o tą technologię nadaja się w zasadzie tylko do profesjonalnych zastosowań ponieważ posiadają ogromną rozdzielczośc, świetną jakość obrazu, dobre kąty widzenia ale za to sa okropnie drogie i niezbyt szybkie.

Kto to robi...

W zasadzie monitor składa się z matrycy, elektroniki oraz obudowy. Fabryk gdzie jest to składane jest cała masa i zazwyczaj nie składają one monity pod własną marką tylko na zamówienie większych braci ;D Wiadomo, czym większe zamówienie tym niższa cena.

Matryce produkują takie firmy jak CMO, Samsung, LG-Philips, AUO, HannStar przy czym tylko niektóre stać na inwestycje w innowacyjność i badania nowych technologii. Część z nich kupuje licencje i "klonuje".

Nie daj się nabrać...

Bardzo często jest tak, że na wystawie w sklepie są monitory różnych firm ale z tą sama matrycą a czasami nawet w takich samych obudowach i różnią się tylko logiem i... ceną. Czasami możemy znaleźć monitor noname o takich samych paramatrach jak markowy a cena jest duuuuużo niższa.

A więc...

W ramach małej porady polecam ci zapoznac się z ofertą Samsunga albo Belineii, oczywiście w tym samym przedziale cenowym co podany przez ciebie model Sony. Na pierwszy rzut oka widać, że monitory LCD nie są mocną stroną firmy Sony.

Co do rozdzielczości, o której wspominaliści kilkakrotnie, to panele LCD mają to do siebie, że działają najlepiej w najwyższej obsługiwanej przez siebie rozdzielczości. W ich specyfikacji jest zawsze sugerowana rozdzielczośc i takiej powinno się trzymac a czcionke zawsze można powiększyc w systemie jak juz ktoś wspomniał.

Co do tematu CRT a LCD...

CRT służą do zastosowań profesjonalnych i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie chce mi się już wymieniac dlaczego (i tak już za dużo napisałem ;D) - uwierzcie, że tak jest ;>
jaycop
Nowy
Nowy

Tez sie zgadzam ze monitory crt przewazaja nad lcd (w dalszym ciagu sa produkowane crt po 20 tys zl ). Czemu akurat wspomnialem o modelu sony, a dlatego iz ma on matryce typu "lusterko" ktora nie pochlania swiatla a je odbija co ma duze znaczenie przy gammie kolorow. Jesli chodzi o matryce to TN sa w przyzwoitych cenach a na IPS ehh, widzieliscie ich ceny :) ?

Jesli chodzi o temat rozdzielczosci 1280x1024 (wyszedlem na slepca :) )
to zastanawiam sie jak w praktyce wyglada projektowanie (grafika) w tej rozdzielczosci a jak to sie przeklada na wyglad w mniejszych rozdzielczosciach 1024x768 , 800x600. WIadomo ze wszystko staje sie wieksze w mniejszych rozdzielczosciach .Czy sa jakies dodatkowe utrudnienia i wymogi przy projektach (cos na co zwraca sie szczegolna uwage) tworzonych w wiekszych rozdzielczosciach, a ogladanych w mniejszych.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

A po co ci takie "lustro" skoro pozostałe parametry są bardzo kiepskie w porównaniu z konkurencją?

Ogólnie wybrałbym matrycę PVA na twoim miejscu np. monit

17" Samsung SyncMaster 173P Plus black
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20122

Kosztuje on 1 400 zł w komputroniku i z pewnością znajdziesz go w niższej cenie bo ten sklep jest dość drogi. Prównaj kontrast, jasność, wielkość plamki, czas reakcji, kąty widzenia i ilość kolorów z Sonym, o którym była mowa.

Poza tym monit ma też cos takiego jak Pivot, czyli możesz go ustawić płasko w poziomie.To naprawdę ciekawa, konkretna propozycja, którą wg. mnie warto przemyśleć.

Monitory oparte o matrycę IPS potrafią kosztować nawet ponad 40 tyś. zł. ;D

Co do pytania odnośnie grafiki to nie mam pojęcia bo obszar moich zainteresować to sprzęt ;]
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Tylko nie kupuj monitora z czarną obudową, bo bardzo męczy oczy. Lepiej coś jaśniejszego, choć trzeba przyznać, że czarne elegancko się prezentują.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

No racja z tą ciemną obudową ale są też tego plusy bo odczuwany kontrast jest wtedy większy. Dla niewtajemnioczonych kontrast to różnica między najsłabiej i najmocniej świecącym pikselem. Ale sprawa wygląda tak samo gdy siedzimy w ciemnym otoczeniu, wtedy kolor obudowy już nie ma znaczenia. Z resztą wydaje mi się, że to aż tak dużego wpływu nie ma.

Poza tym do pracy w Internecie czy aplikacjach biurowych, gdzie mamy jasne tło, najlepiej jest obniżyć zarówno jasność jak i kontrast właśnie po to by oczy sie nie męczyły. Te parametry powinny być ustawione wysoko np. w przypadku oglądania filmów z daleka.

Duże znaczenie ma też naświetlenie w okolicach monitora, czy jest sztuczne światło czy naturalne, gdzie znajduje sie okno itd.

Pozostaje też kwestia estetyki bo czarne obudowy jakoś ciekawiej sie prezentują ;]
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Sensej pisze:Ale sprawa wygląda tak samo gdy siedzimy w ciemnym otoczeniu
Wpatrywanie się w świecący monitor w ciemnym pomieszczeniu, lub siedzenie przed monitorem po zmierzchu bez włączonego światła bardzo męczy oczy i jest szkodliwe.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

To sie chyba nie mieści w przedziale cenowym:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22267
Co prawda tu jest drogo, ale mozna juz od 1800zl dostać (nie w polsce oczywiscie :P).
Pomijając pytania, z tego co czytałem na forach, bardzo niskie czasy reakcji, bardzo dobre odwzowornie kolorów.
Oczywiscie monitor Panorma, 1680x1050 20,1'' matryca P-MVA.
Chyba jeden z najlepszych zakupów pod względem cena jakość ;].

Jeśli chcesz monitor go grafiki, to albo kupisz EIZO za ponad 7k zł, albo CRT. LCD do profesjonalnego zajmowania się grafiką poprostu nie nadają... Do wszystkiego innego jak najbardziej.

Ale ogólnie monitorek który tu dałem to sama przyjemność. Siedzenie przed panoramicznym monitorem to sama przyjemność ta przestrzeń... Co prawda ja go nie mam, ale dosyć poważnie sie zastanawiam nad kupnem. Chyba że do tego czasu wyjdzie jego następca :)
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Fajny panelik i do tego jaki ogromny ;] Trzeba tez pamiętać o tym, że np. 17" LCD to nie to samo co 17" CRT, widzialna powierzchcia w LCD jest większa. Przez to mamy jakby jeden cal więcej ;]
ODPOWIEDZ