[MySQL][Problem] Kodowanie utf-8

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

[MySQL][Problem] Kodowanie utf-8

Post autor: Mateusz Bogolubow »

W phpmyadmin mam takie ustawienia
jezyk: pl-utf-8(niestety innej opcji nie ma dla j. polskiego);
kodowanie: utf-8;

W phpmydmin niby wszystko sie poprawnie wyswietla, ale na stronie zamiast polskich znakow wyskakuja mi znaki zapytania... dodam ze na stronie mam ustawione kodowanie utf..

jakies pomysly rozwiazania mojego problemu?
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [MySQL][Problem] Kodowanie utf-8

hmmm... myslalem ze to problem z phpmyadmin, ale sie mylilem(przynajmniej tak sadze)....

dzis wprowadzilem dane za pomoca skryptu ktory napisalem(dane byly zakodowane w iso-8859-2) sadzilem ze wszystko bedzie gralo jesli pobiore wprowadzone dane z bazy i wyswietle je na stronie z tym samym kodowaniem...

ale tak nie bylo... znow te znaki zapytania?! ... mozecie mi powiedziec co jest grane?
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

... szkoda ze tak jakos wyszlo ze prowadzilem monolog...

ponizej zamieszczam rozwiazanie mojego problemu...

W phpmyadmin jak wczesniej pisalem mam ustawione kodowanie utf, aby polskie znaki byly wyswielane musialem zmienic dla wybranej bazy system porownan latin2_general_ci (zakladka operacje)

Aby polskie znaki byly wyswietlane na stronie musialem przed "moim zapytaniem" wykonac zapytanie:
[sql]SET NAMES 'utf8'[/sql]

nastepnie wynik konwertowalem przez funckcje ze strony: http://php5.pl/php/konwersja_systemu_ko ... 250_i_utf8 aby calos byla w iso-8859-2 jak reszta mojego serwisu...

Mam nadzieje ze to komus pomoze zaoszczedzic czasu i nerwow 8)
marcin_w77

Post autor: marcin_w77 »

Mógłbyś to troche bardziej wytlumaczyc? Mam ten sam problem co ty miales, ale dalej nie wiem dokladnie jak to trzeba zrobic :?
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

hmm ok... ale co dokaldnie jest nie zrozumiale?
marcin_w77

Post autor: marcin_w77 »

hmmm
no to tak mowisz ze trzeba zmienic system porownan ale tylko w "operacje" czy w oknie glownym (na stronie glownej phpMyAdmina)

Pozniej wpisuje SET NAMES 'utf8'
pozniej daje moja baze

Ale tego:
nastepnie wynik konwertowalem przez funckcje ze strony: http://php5.pl/php/konwersja_systemu_ko ... 250_i_utf8 aby calos byla w iso-8859-2 jak reszta mojego serwisu...

juz calkiem nie rozumiem. wynik konwertowales i na tej stronie sa jakies kody, ale to trzeba do index.php wkleic albo cos?

Sorry ze tak mecze, ale dopoki mialem strone na starym serwerze i bazie mysql wszystko bylo ok, bo bazy nie wrzucalem. Teraz zmienilem i serwer i baze (sponsor) i caly czas problemy z tymi znakami
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

wybierasz baze na ktorej pracujesz, nastepnie klikasz w zakldke operacje i tam wybierasz system porownan(pamietaj aby dana baza byla pusta, po tej operacji zainportuj dane)

a teraz w pliku z danymi pobieranymi z bazy zamieszczasz jako pierwsze takie zapytanie:
[php]<?php
mysql_query("SET NAMES 'utf8' ");
?>[/php]

Korzystajac z funkcji, ktora jest na tamtej stronie konwertuje znaki na iso poniewaz te co pobieram z bazy to utf...

Jesli chcesz dowiedziec sie wiecej na temat funkcji zapraszam zapoznac sie z tekstem na stronie: http://webmade.org/kursy/kurs_php/kod.php#1
ODPOWIEDZ