Dobór czcionek
[Pytanie] Dobór czcionek
Zwsze mam dosyc powany problem z doborem odpowiedniej czcionki do mojego konceptu graficznego, logotypu itp. Czym kierujecie sie wybierajac czcionke? Dzialacie w w jakis przemyslany sposob, w mysl jakichs zasad, czy po prostu dajecie wyraz swojego gustu, talentu i dobrego smaku dzieki czemu intuicyjnie wybieracie najlepszego fonta?
Jak to jest? Pomoze mi ktos w nauczeniu sie wybierania odpowiedniej czcionki dzielac sie swoim doswiadczeniem na tym polu? Moze jakies przydatne programy, strony internetowe itp.?
Re: Dobór czcionek
ja zawsze wybieram według "wyczucia". Najczęsciej wybieram czcionkę pasującą do charaktery strony czyli np strona o komputerachi np jakaś ciekawa, nowoczesna i awangardowa czcionka
Też mam takie problemy. Na moje własne szczęście mam kolegę, który jest grafikiem więc na logotypach i czcionkach się zna. Jednak kiedy go nie ma pod "ręką" to trzeba sobie radzić samemu. Najczęściej sam na wyczucie wybieram czcionkę...prefruję styl prosty i przejrzysty więc niczego fkuśnego nie daję....zwłaszcza w Logotypie.
TakDzialacie w w jakis przemyslany sposob, w mysl jakichs zasad, czy po prostu dajecie wyraz swojego gustu, talentu i dobrego smaku dzieki czemu intuicyjnie wybieracie najlepszego fonta?
A) Ma pasować do klimatu strony, czyli np. w layoucie sci-fi nie użyję szeryfów.
B) Ma się ładnie prezentować i być czytelna.
C) O dobór martfię się jedynie w przypadku elementów graficznych, bo teksty zawsze walę Verdaną.
Ogólnie mam kilka "zaufanych" czcionek i która z nich bardziej mi do danej strony pasuje, tej używam.
B) Ma się ładnie prezentować i być czytelna.
C) O dobór martfię się jedynie w przypadku elementów graficznych, bo teksty zawsze walę Verdaną.
Ogólnie mam kilka "zaufanych" czcionek i która z nich bardziej mi do danej strony pasuje, tej używam.
a w projektach flashowych (i nie tylko) polecam czcionki pikselowe
Najważniejsza jest funkcjonalność i czytelność znaku. Własny gust winien schodzic na dalszy plan, choć nietrudno zauważyć, że w różnych okresach pojawiają się mody na konkretne style. Gwarancją czytelności i uniwersalności są Switzerlandy i Myriady.
BTW - nie czcionki a fonty. Dla zainteresowanych zagadnieniem:
http://www.typografia.ogme.pl/Drobne/proca/index.php
BTW - nie czcionki a fonty. Dla zainteresowanych zagadnieniem:
http://www.typografia.ogme.pl/Drobne/proca/index.php