[Dyskusja]Czy domeny w rozszerzeniu *pl powinny byc za darmo

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ

Czy domeny w rozszerzeniu *pl powinny być za darmo???

Tak !!!
9
36%
Nie !!!
16
64%

Liczba głosów: 25

Mazi
Kontakt:

[Dyskusja]Czy domeny w rozszerzeniu *pl powinny byc za darmo

Post autor: Mazi »

Tak jak w temacie: CZY DOMENY W ROZSZERZENIU *PL POWINNY BYĆ ZA DARMO??? Co o tym sądzicie... Zapraszam do dyskusji!!!
calmato
Nowy
Nowy

Re: [Dyskusja]Czy domeny w rozszerzeniu *pl powinny byc za darmo

Post autor: calmato »

powinny być wnioski do NASK o sponsoring domeny... wtedy dobre strony mialy by *.pl za darmo... gdzyby *.pl byly udostepnione w ogole za free byl by ogromny chaos... kazdy homepage z robotnikiem mial by domene pl... koszmar
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

tez widze jeden wielki balagan - cena ktora jest obecnie jest cena zaporowa dla domoroslych "tfurcow" (celowo F), niech tak zostanie!
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

zgadzam się, cena za domeny musi być. Moze być taka jak teraz, ze za 100zł już można kupić, ale nie widze sensu robienia darmochy. Wszystko uzasadnili koledzy wyżej i mają całkowitą rację. Niech utrzymają ceny takie jak teraz, a myślę, że będzie to ok.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Równiez uważam że powinne być płatne... To w końcu pewien luksus... :wink: A za luksus się płaci... Gdyby było za darmo nie było by takie wartościowe...
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

w tej naszej Polsce monopol jest wszędzie
wszechmocny NASK udostępnia SUBDOMENY com.pl i inne tego typu + regionalne za dużą kasę, więc czemużby mieli pl-ki dawać za darmoche
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: the_foe »

nie moze byc za darmo bo juz by byly wszytkie pozajmowane slownikowe wyrazy (i wiecie czarny rynek domen ) a teraz pl nie jest takie drogie (od 80-100 netto)

jednak sadze ze nask powinien zrezygnowac z oplat lub wprowadzic symboliczne dla domen reprezentujacych nazwiska. np. www.kowalski.pl - oczywiscie kowalskich jest mnowswo wiec nastepny musialby sie zadowaloic np licza porzadkowa + nazwisko np. www.kowalski001.pl, lub imieniem (www.jacek.kowalski.pl a potem www.jacek.kowalski01.pl). Wymogiem ostrzymania takiej domeny powinno byc posiadanie juz dzualajacej strony, tak by nie bylo "martwych" domen "na zapas" lub "kiedys sie moze przyda".
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: ex »

jak juz wcześniej napisaliście nie powinno być domen z końcówką .pl za darmo. mogły by oczywiście spaść nieco ich ceny z około 100 zł do mniej więcej 50 - 70 zł. jeśli ktoś wykupi już domene to przeważnie wykupuje też gdzieś jakiś płatny serwerek, więc musi wybulić trochę kasy.

gdyby były za darmoche, to każdy nawet ten co posiada darmowe konto np. na republice czy innym tego typu serwerku by miał adresik w stylu mojasuperstrona.pl ;-). ale ponieważ domenki z .pl na końcu nie są na szczęście darmowe, koleś najpierw zrobi tą dobrą stronkę (nie będzie słynnego napisu "Under Construction" ;-) ) i dopiero wykupi domenke i ewentualnie konto na płatnym serwerku. skoro już wydał trochę kasy to będzie opiekował się, czyli aktualizował stronkę.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Ależ wy macie dziwne problemy... :roll:

No, ale włączę się do rozmowy. Chciałem Wam powiedzieć jedną rzecz: możliwe jest zrobienie domeny .pl już za 50 zł (49,99).
A tak poza głównym wątkiem: czy domenę .com uważacie za bardziej ekskluzywną od .pl? A może najlepiej mieć .com.pl?
Chciałem jeszcze nadmienić, że widziałem w internecie ofertę zrobienia domeny .com za darmo i testowanie jej przez 5 lat. Jeśli się zdecydujesz - płacisz. To chyba korzystne...
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

KaRoL pisze:Ależ wy macie dziwne problemy... :roll:

No, ale włączę się do rozmowy. Chciałem Wam powiedzieć jedną rzecz: możliwe jest zrobienie domeny .pl już za 50 zł (49,99).
A tak poza głównym wątkiem: czy domenę .com uważacie za bardziej ekskluzywną od .pl? A może najlepiej mieć .com.pl?
Chciałem jeszcze nadmienić, że widziałem w internecie ofertę zrobienia domeny .com za darmo i testowanie jej przez 5 lat. Jeśli się zdecydujesz - płacisz. To chyba korzystne...
no no ciekawe gdzie to widziałeś chętnie "potestuje" :wink:
FastRed
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: FastRed »

Ależ wy macie dziwne problemy...

Tak sobei czytam to forum, rzadko się wypowiadam, jednak teraz moje nerwy nie mogłby wytrzymać. Panie KaRoLu po co Pan pisze takie bzdety?
Jestem bardzo ciekaw gdzie można kupić domenę .pl za 50 zł(chyba u "ruskich").
Uważam, że jeśli posiadasz polską stronę to lepiej mieć domenę .pl ponieważ jest bardziej prestiżowa.
A ta oferta to chyba była na jakiejś stronie z humorem. Chociaż jeśli ją nam pokażesz to chetnie potestuję.
ODPOWIEDZ