[Pytanie] W jakim edytorze tworzycie strony?

Dyskusje o aplikacjach przydatnych developerom na drodze tworzenia stron WWW.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [Pytanie] W jakim edytorze tworzycie strony?

Post autor: viraptor »

Dziękuję za sprowadzenie mnie do amatorów jj09. Pomimo tego, że zwykle kod pisze w gvim'ie, to jednak zdarza mi się czasem coś na szybko zrobić w "Composer"ze w mozilli i potem wyciąć tylko nadmiarowe atrybuty.
Nie lubisz - nie używaj. Nie polecam też robienia w tym całych stron od początku do końca, ale nie są to programy tylko i wyłącznie dla amatorów. Pomagają czasem ustawić szybko strukture kodu - pomijając już fakt, że potrafią przyjąć gotowy richtext z innych aplikacji i wygenerować coś w miare użytecznego bez dużego wysiłku.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Bug w phpbb? nie widać poprzedniego postu, póki tego nie dodam... sorry za śmieci.
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: jj09 »

viraptor pisze:Dziękuję za sprowadzenie mnie do amatorów jj09.
ni epowiedziałem, że jesteś amatorem, ale powiedziałem, że edytory wysiwyg są przeznaczone dla amatorów:>
ziggurad
Kontakt:

Post autor: ziggurad »

Używam: PSPad
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

ziggurad pisze:Używam: PSPad
ja też od niedawna i muszę stwierdzić, że obecnie to chyba najlepszy edytor dla znających html....
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

jj09 pisze:...ale powiedziałem, że edytory wysiwyg są przeznaczone dla amatorów:>
...
jj09 pisze:WYSIWYG są przeznaczone tylko i wyłącznie dla amatorów.
To jak w końcu? ;)
Dobra - coby skończyć temat *wyg - jak ktoś lubi, to niech sobie wysiwyguje - byle nie w FP, albo przynajmniej poprawi po nim kaszane, tak samo jak po każdym innym wysiwyg.
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

viraptor pisze:
jj09 pisze:...ale powiedziałem, że edytory wysiwyg są przeznaczone dla amatorów:>
...
jj09 pisze:WYSIWYG są przeznaczone tylko i wyłącznie dla amatorów.
To jak w końcu? ;)
Dobra - coby skończyć temat *wyg - jak ktoś lubi, to niech sobie wysiwyguje - byle nie w FP, albo przynajmniej poprawi po nim kaszane, tak samo jak po każdym innym wysiwyg.
no chodziło mi o to, że profesjonalnej strony w tym nie zrobisz...no bo profesjonaliści pracują na zwykłych edytorach, a nie na wysiwyg
KONIEC TEMATU WYSIWYG
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Profesjonaliści częściej niż się wydaje pracują na edytorach WYSIWYG, to jak później poprawnie wszystko "obkodować" to sprawa kodera a nie desingera.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

offtopic:
ta rozmowa przestaje miec sens, wszyscy tu sa profesjonalistami i maja po 17 lat. O tym temat?? jak macie watpliwosci w czym pracuja profesjonaliści to polookajcie sobie po agencjach, albo flash albo wszystko zwizualizowane ;) np

http://www.fantasy-interactive.com/#firestorm

nie sadze by jakies tam pajaczki i inne motylki były istotnym elementym tworzenia witryn odnaszacych sukcesy, ale to moje prywatne zdanie. prosze uznac podział na koderów i designerów ;)

btw.
z tego co wiem i widziałem, to marek ma jak zwykle racje
Ostatnio zmieniony pn sty 30, 2006 1:50 pm przez Yay Gree, łącznie zmieniany 1 raz.
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

Yay Gree pisze:offtopic:
ta rozmowa przestaje miec sens, wszyscy tu sa profesjonalistami i maja po 17 lat. O tym temat?? jak macie watpliwosci w czym pracuja profesjonaliści to polookajcie sobie po agencjach, albo flash albo wszystko zwizualizowane ;) np

http://www.fantasy-interactive.com/#firestorm

nie sadze by jakies tam pajaczki i inne motylki były istotnym elementym tworzenia witryn odnaszacych sukcesy, ale to moje prywatne zdanie. prosze uznac podział na koderów i designerów ;)

btw.
z tego co wiem i widziałem, to marek ma jak zwykle racje
Tutaj nie chodzi o efekty, ale o wygodę. Na pewno lepiej robić stronę w edytorze, który sam koduje niż w zwykłym notatniku.
Poza tym, robienie stron we flashu nie koniecznie jest oznaką profesjonalności, bo zwykła strona bez flasha się poprostu o wiele szybciej ładuje. http://www.fantasy-interactive.com/#firestorm załadowała mi się po pół munuty, a np. www.dsj.xk.pl po 5 sekundach:>
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

aj... przede wszystkim to strona we flashu zwykle ma inny cel niż strona w html. I efektów i wygód jednego nie można przenieść do drugiego. Tych technologii wogóle nie powinno się w takim stylu porównywać. (czas ładowania, profesjonalność twórcy, etc...)

Na pewno chciałbyś spróbować FI zrobić w html? Razem z filmami w kodzie i przejściami w ładowaniu stron?
Na pewno chciałbyś wejść na standardowy portal newsów zrobiony we flashu, gdzie jest tylko przerost formy nad treścią?
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

noi o to chodzi panowie, grun to to by wiedziec co do czego słuzy u uzywać zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji ;) dlatego koder nigdzy nie bedzie potrzebował tego co designer itp. to jak jazda wyscigówką i offroad ;)
krzychos7
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: krzychos7 »

Ja uzywam bardzo wielu programow. Glownie (nie zszokujcie sie) Microsoft FrontPage. Mimo ze bardzo smieci to uzwyam go glownie w formie notatnika a WYSIWYG uzywam do robienia ramek i formatowania tekstu, co wedleug mnie jest w nim glowna zaleta (i jedna z niewielu). To co mi dorzuca niepotrzebnego poprostu usuwam. Do JavaScript uzywam róznych edytorow do tego tylko przeznaczonych (dlugo by wymieniac). Uzywalem tez Dreamweaver (który jest wedlug mnie najlepszy, chociaż jednak ramki wole formatowac w FrontPage poniewaz jest szybciej i dokladnie) ale wersji trial wiec nacieszylem sie tylko 30 dni. Co pewien czas uzywam róznych innych edytorow (ale ich nie wymienie bo za duzo).
jj09
Nowy
Nowy
Kontakt:

krzychos7 pisze:Ja uzywam bardzo wielu programow. Glownie (nie zszokujcie sie) Microsoft FrontPage. Mimo ze bardzo smieci to uzwyam go glownie w formie notatnika a WYSIWYG uzywam do robienia ramek i formatowania tekstu, co wedleug mnie jest w nim glowna zaleta (i jedna z niewielu). To co mi dorzuca niepotrzebnego poprostu usuwam. Do JavaScript uzywam ruznych edytorow do tego tylko przeznaczonych (dlugo by wymieniac). Uzywalem tez Dreamweaver (ktury jest wedlug mnie najlepszy, chociarz jednak ramki wole formatowac w FrontPage poniewaz jest szybciej i dokladnie) ale wersji trial wiec nacieszylem sie tylko 30 dni. Co pewien czas uzywam ruznych innych edytorow (ale ich nie wymienie bo za duzo).
po pierwsze: nie robi się stron w ramkach bo są źle idekswane przez wyszukiwarki
po drugie: jesteś dyslektykiem??
stami
Nowy
Nowy

Post autor: stami »

krzychos7 napisał:
Uzywalem tez Dreamweaver (ktury jest wedlug mnie najlepszy,
A wedug mnie nie jest najlepszy bo koloruje składnie tylko w plikach ze znanym rozszeżeniem. Przykładowo jeśli includujesz plik funkcje.inc w PHP to pisząc plik funkcje.inc w dreamwaverze skaldnia nie jest kolorowana bo według programistów z Macromedii skrypty php mozna pisac tylko w plikach z rozszezeniem php co jest moim zdaniem powaznym niedociągnięciem.

Według mnie wszystko zawarte w <?php ... ?> powinno być traktowane jako PHP niezależnie od tego w jakim pliku się znajduje.

Na szczęście większość edytorów (nawet darmowych) jest wolna od tego buga
ODPOWIEDZ