[Photoshop] Poszarpane krawędzi i przenoszenie z Corela

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
sajko
Kontakt:

[Photoshop] Poszarpane krawędzi i przenoszenie z Corela

Post autor: sajko »

Witam.
Mam pewien problem .Postanowilem sie pobawic troche photoshopem i zaczalem od wykonywania tutoriali zamieszcoznych na tej stronie.

na przyklad podczas robienia ramki do strony www kiedy wykonam wymyslony przezemnie ksztalt narzedziem Polygonal lasso tool i nastepnie wypelnie dowolnym kolorem. Na pochylych krawedziach powstaja mi poszarpane brzegi. na Pionowych rowniez (wygladaja jakbym recznie olowkierm robil krawedzie) :(. podobnie jest przy wykonywaniu tutorialu z srebrnymi przyciskami :(, oraz napisem emitujacym chrom. po prostu ten napis jest oblesny i w niczym nie przypomina tego z tutorialu, piksele psuja efekt :(. Nie wiecie moze co jest nie tak?

i pytanie drugie.
Czy robiac jakis rysuneczek w corelu moge go przeniesc pozniej do photoshopa? bo mam corel draw essentials i nie wiem czy mozna to zrobic. a jesli mozna to w jaki sposob?

dzieki za pomoc i sory za takie noobkowe pytania :(

Swoim topicom nadawaj treściwe, precyzyjne i sensowne tytuły (temat "problemiki 2" nie precyzuje w żadnym stopniu o czym jest topic) [poprawione]
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [Photoshop] Poszarpane krawędzi i przenoszenie z Corela

Post autor: Yay Gree »

@1
pokombinuj z anti-aliasigiem, albo opisz konkretniej problem i co chcesz dokładnie zrobić.

@2
nie widze problemu z przenoszeniem plików z corela do photoshopa :)
v_c

Re: [Photoshop] Poszarpane krawędzi i przenoszenie z Corela

Post autor: v_c »

na przyklad podczas robienia ramki do strony www kiedy wykonam wymyslony przezemnie ksztalt narzedziem Polygonal lasso tool i nastepnie wypelnie dowolnym kolorem. Na pochylych krawedziach powstaja mi poszarpane brzegi. na Pionowych rowniez (wygladaja jakbym recznie olowkierm robil krawedzie
Masz kilka rozwiązań.
Ale najpierw sprobuj zaznaczyc opcje Anty Aliasing i jak to nie zadziała to spróbuj jak niżej :wink:

Po pierwsze, chyba najłatwiej tak znajdujesz jakieś kształty (prostokąty, kwadraty, koła) i sklejasz jakby rysunek, bo możesz przecież taki kształt obracać itp. (Edit-transform-tu sobie wybierasz), potem zaznaczasz warstwy i wciskasz Merge Layers.

Drugi sposób może wydawać się trochę dziwny ale zawsze coś pomoże:
robisz jakiś kształt, potem zaznaczasz go dobrze (np Magic Wand Tool) i teraz klikasz prawym i wybierasz opcje Feather, ustawiasz na 1. Ctrl+X, usuwasz to co zostało i CTRl + V. Spróbuj...

Pozdro
ODPOWIEDZ