Hehe.Wojciech Jurewicz pisze:No no... dobry jestes jak Assembler jest dla ciebie łatwy...Krzysztof Aszkiełowicz pisze: Moim zdaniem ex asembler jest łatwyC++ jest prostsze od Assemblera, a co dopiero PHP... No ale Assembler to wyższa szkoła jazdy...
(bynajmniej ja tak uważam)
Dla nie w tajemniczonych powiem tylko, że w Assemblerze pisze się linijka po linijce bezpośrednie komendy do procesora, które są następnie konwertowane przez kompilator do systemu dwójkowego. Czyli piszemy bezpośrednie komendy do procesora.
Assebmler to chyba z racji tego co wyżej napisałem najtrudniejszy język komputerowy na świecie (chyba się nie myle). Jednak ma on największe możliwości. Lecz nie jest zbyt powszechnie wykorzystywany z racji swej złożoności i trudności. Jest jednak niesamowicie szybki i kod wynikowy jest bardzo mały. To co można napisać w C++ w kilka linijek to w Assebmlerze może zająć kilkadziesiąt, albo nawet kilkaset.
Dobra mniejsza z tym.
A więc Assembler nie jest łatwy, nawet, gdy się pozna podstawy. Rozmawiałem z wieloma informatykami znającymi ASM i mówili, że dopiero po kilku (4,8 ) latach obcowania z ASM doszli do pewnego poziomu.