[Pytanie] Czy na www można zarobić?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Re: [Pytanie] Czy na www można zarobić?

Post autor: Bartosz Olszewski »

No tak strona widać, że zawiera dużo. Ale to musi być coś co przyciągnie uwagę i da wartość konkursowi. Np. Sterowniki do IrDy, ogólnie jakieś sterowniki, stare gierki, nie publikowane zdjęcie z gier, filmy z gier nagrywane, poradnik windows xp (film avi). Wtedy to wychodzi może dużo płyt ale ma wartość konkurs i warto wyłożyć te 9 + VAT bo jak wygrasz to dostajesz około 18CD z dotąd nigdzie nie opubliblikowanymi rzeczami.

Można też zrobić, że kto wyśle większą ilość smsów ten wygrywa :wink:
calmato
Nowy
Nowy

Post autor: calmato »

serwer... po co placic 15 tys? postaw mszyne za 3 tys + linux + dobry admin + lacze... serwer stoi...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Serwer za 3 tys. Hmmm do serwera. Po 1. Podłancza sie dyski SCSI. A one same w sobie są już koszmarnie drogie. Płyty glłówne które obsługują te dysku to Tylko płyty po Xeon. A te są koszmarnie drogie. Oczywiście. Jesli chcesz mieć maks. wydjany serwer. Bo z tego co widze i z planów to takowy będzie potrzebny.
A co do OS. To ja stawiam na Windows 2003. Obsługa wręcz banalna. Bezpieczeństwo (nie kłócić sie) też bardzo wysokie. Jedyna wada to cena.
nin
Nowy
Nowy

Post autor: nin »

iniside pisze: Bezpieczeństwo (nie kłócić sie) też bardzo wysokie.
rrrrrrrrrrrrrrr no dobra :x :wink:
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

No cóż... Windowsy... Dobre systemy nie powiem... Ale jeżeli chodzi o serwer to ja bym stawiał na Unixo pochodne... one były do tego stworzone i dobrze się nadają. Pozatym są albo bardzo tanie, albo wogule za darmo... No i oczywiście bezpieczne oraz wydajne. :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

No ja też ym Linuxa lub Unixa bo przynajmniej będę się uczył obsługi innego systemu a nie wciąż Windowsa którego znam :) Póki co jakiegoś ftp'a się znajdzie.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Każdy wybiera co mu sie podoba. Dam jeden arument za windows 2003. Obsługuje więcej technologi niż Unix.
Ale żyjemy w wolnym kraju... Więc nie sie co kłócić
----------------------
Teoria kwadratowego koła...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Hm. Dobrze liczycie, że ftp własny wyjdzie taniej ale czy napewno?

Dobry komputer (8000zł) - mowa tu o pełnym asortymencie do niego skaner etc, bo obecnie kupować komputer to już ze wszystkim.
Łącze - tutaj też trzeba zabulić za ISDN o transferze 5MB trzeba byłoby zapłacić około 4000zł ( jedynie nie wiem czy to jest cena jednorazowa czy miesięczna bądź o innym terminie).
Oryginalny system pod serwer. Widnows Server 2003 jest dość drogi.
Prąd - przecież komputer wtedy chodzi bardzo długo bo teoretycznie 24h/dobę i tak przez 365dni/rok więc to dużo prądu idzie

I naprawdę nie wiem czy stawianie własnego ftp'a jest o wiele tańsze niż poprostu wykupić największy dobry serwer za 1000zł i nie bawić się w stawianie boskich sprzętów, łącz etc.

A przy okazji sądze, że te 1000zł rocznie napewno się zwróci przynajmniej w zabawie o ile nie w komercyjnym znaczeniu.[/sql]
Odion
Nowy
Nowy

Post autor: Odion »

Wlasny serwer ? Hmm o czym tu mowa?
Uwzgledniliscie chociaz typ łącza potrzebny do prowadzenia serwera?
Jezeli to ma byc serwer na przyzwoitym poziomie to powinien byc na laczu o wielkiej przepustowosci - a takie jak nie masz ukladow - kosztuja kilka tysiecy miesiecznie
sic!
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Właśnie oto chodzi, że w TP łącze ISDN o przepustowości np. 100Mbit/s kosztowałoby duże kwoty. Ale do prowadzenia serwera tylko pod własną stronę wystarczy łącze 5MB ale też kosztuje 4000zł miesięcznie. Tutaj można zrobić nawrót do tematu. W jaki sposób zarabiać na stronie aby koszty wkładane w serwer nam się zwracały?
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

jedno mnie intryguje baal, dlaczego nie zaczniesz od wzucenia polowy z tego 6gb i stopniowo wraz z przybywaniem userow nie zwiekszasz wszystkiego.
Ja bym wybral linuxa na serwa, maszyna a po co ci do maszyny skaner etc skoro ma byc ona na serwer przeznaczona? lacza w tp bardzo drogie, ja bym poszukal alternatywnych dostawcow. jezeli z gory nastawiasz sie na zysk to zazwyczaj nastawiasz sie nie straty, zacznij od jakiego biznesplanu, zbierz zespol, najlepiej z wlasnego miasta, spisz umowy. Uwazam ze zarabiac sie da wszedzie ale jak sie to robi z glowa odpowiednia rozplanowujac, przejzenie koszt itd... Sam w tej chwili pracuje nad dwoma duzymi projektami ale do tego trzeba duzzzzzooooo rzeczy przeanalizowac, i nie moge odrazu nastawiac sie na zysk, zysk zalezy od ilosci klientow a ci w internecie maja bardzo zmienne zdania i zachcianki. Dodam tylko ze moj biznes plan ma kilka stron formatu a4. duzo? nie jezeli sie powaznie podchodzi do sprawy...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wiesz wole nie stawiać własnego serwera ale wrzucić strone na jakiś płatny hosting, uważam, że napewno wyjdzie taniej niż kupowanie tych wszystkich łącz, sprzętu etc. Sprzęt po co mi skaner? Już Ci tłumacze. Jeżeli stawiałbym sprzęt za duże kwoty to ze wszystkim ponieważ użytkowałbym go normalnie jako komputer domowy. Biznesplan i ludzie - My nie jesteśmy organizacją, my poprostu będziem się starać zszerzyć tych którzy kochają sprzęt, telefony, gry, film, muzykę oraz wiele innych. Napewno tacy ludzie będą to robili nie dla pieniędzy (których zaoferować nie możemy) ale dla pasji. Mój biznesplan to głównie to ile muszę wyłożyć na hostingowanie i plany na rozwój strony tak aby w późniejszym czasie mieć z niej jakiś zysk. Mianowicie mam kilka rzeczy na oku i dużo jest jeszcze do uzgadniania, ale to wszystko wymaga czasu. Dlatego potrzebna jest nam duża ekipa, dużo czasu - teoretycznie każdą wolną chwilę trzeba poświęcić na prowadzenie strony. Jeżeli wydatek roczny wynosi 500zł na hosting i mnóstwo czasu w prowadzenie strony to trzeba też planować zyski.
ysia
Kontakt:

Post autor: ysia »

Nie opłaca się wchodzić w PP Allergo. Większość (ponad 98 %) tych którzy skorzystali z tego PP nie dostali ani 10 gr. Po uzbieraniu punktów wyskoczył im komunikat o naruszeniu regulaminu chociaż go nawet nie drasnęli. To jest jak szukanie igły w stogu siana, ale to igłę chyba można znaleźć :D
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

niezgodze sie z twoja opinia, od 2 lat (prawie) bawie sie w pp allegro - ani razu nie bylo problemow, a raz kiedy byla niejasnosc przy przelewie zostalo rozstrzygniete na moja kozysc.

sorki ja mam wrazenie ze 98% witryn lamie regulamin (kilka razy sie na oszustow natknalem)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wiesz długo z Allegro nie korzystałem ale wydaje mi się spoko. Np. mogę z nimi podpisać umowę taką, że moje aukcję będą się odnosić do ich strony. Ale czy oni mi za to płacą, a jeżeli tak to ile?
ODPOWIEDZ