[Pytanie] Domeny do poszczególnych części serwisu

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
niao
Kontakt:

[Pytanie] Domeny do poszczególnych części serwisu

Post autor: niao »

Witam
tworze serwis, ktory bedzie sie skladal z kilku podserwisow. Tzn. jest serwis glowny o osiedlach(matka taka;)) i w tym serwisie mamy linki do poszczegolnych osiedli.
Tworzac panel admina zrobilem to tak ze na poczatku wybiera sie w ktorym osiedlu chcemy dane modyfikowac - wybieramy osiedle i id tego osiedla przechowujemy w zmiennej sesji. Jest tez mozliwosc tworzenia nowych serwisow osiedlowych. I tutaj jest wszystko ok.
Serwis glowny lezy sobie np pod adresem www.serwisglowny.pl. Moje pytanie jest nastepujace. Jak zrobic by poszczegolne osiedla mialy adres www.nazwaosiedla.pl. To znaczy chodzi mi o cos takiego by nie wchodzilo sie do poszczegolnych osiedli poprzez www.serwisglowny.pl?osiedle=4 (podaje przyklad). I czy mozna to rozwiazac programowo (np w panelu admina cos ustawiac)

Przeniesiony z Technologie WWW - cz. 2 Server-side (PHP, ASP, CGI, SQL)
Stig
Administrator

Re: [Pytanie] Domeny do poszczególnych części serwisu

Post autor: Stig »

Polecam zainteresować się techniką przyjaznych urli i mod_rewrite. Reszta to już tylko podpięcie odpowiednich domen...
niao
Kontakt:

myslalem nad tym ale to w sumie nie zalatwi mojego problemu..
postaram sie jeszcze wszystko raz opisac...
jest baza w ktorej mam dane wszystkich osiedli..modyfikujac dane w danym osiedlu posluguje sie jego id. Teraz wyswietlajac dane dla uzytkownika w adresie wpisuje sobie cos takiego:
www.serwisglowny.firma.pl/osiedle.php?wybor=4 -> odpowiada osiedlu nr4 a chcialbym aby adres do tego byl www.osiedle4.firma.pl
www.serwisglowny.firma.pl/osiedle.php?wybor=2 -> odpowiada osiedlu nr2
a chcialbym aby adres do tego byl www.osiedle2.firma.pl
Teraz jedynym sposobem na uzyskanie czegos takiego jest stworzenie odpowiedniego katalogu na serwerze firma.pl
mam nadizeje ze lepiej to wyjasnilem wszystko..i prosze o pomoc...
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Tak jak pisałem: zastosuj wymienione przeze mnie techniki - w takim przypadku adres strony osiedla wyglądałby np. następująco: www.serwisglowny.firma.pl/osiedle4. Potem wystarczyłoby tylko przypisać odpowiednią subdomenę (osiedle4.firma.pl) do tego adresu (i analogicznie każdego innego) w systemie zarządzania kontem. Nie widzę innego rozwiązania :?
niao
Kontakt:

Ok, sprobuje..w sumie to masz racje.. a ja glupek nawet o tym nie pomyslalem :evil: ...dzieki za odpowiedzi i za tak tworcze zmienianie tematow moich postow ...hehe.. po zmianie o wiele ladniej wygladaja ;)
ODPOWIEDZ