Jak zdobyć klienta

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jak zdobyć klienta

Post autor: motopoland »

Bardzo proszę aby admini nie kasowali tego wątku.
Tacy ludzie powinni być piętnowani.
Pan Adam Dyczkowski odwiedza strony internetowe firm i pisze
do właścicieli następujący list:
Adam Dyczkowski pisze: zajmuje się projektowaniem i tworzeniem stron internetowych.
przeglądając waszą stronę stwierdziłem, że nie sprosta ona wymaganiom
stworzonym przez potencjalnych klientów.
na stronie rażaco rzuca się w oczy staroświecka a ponadto fatalna szata
graficzna..
dlatego piszę do was tego maila z ofertą stworzenia dla was nowej strony
internetowej waszej firmy
szata graficzna oraz strona z tekstami i grafikami moze byc dla was
wykonana
za
500zl netto
pokazcie się w internecie z prawdziwa strona www
z poważaniem
adam dyczkowski
Jako właścicel strony postanowiłem sprawdzić wiarygodność
Pana Dyczkowskiego i zapytałem jakie strony już wykonał.
Otrzymałem następującą odpowiedź:
Adam Dyczkowski pisze:przykłady stron zaprojektowanych przeze mnie :
www.proactiv.iplus.com.pl/
www.atvkrynica.pl/
www.rokameble.pl/
Jak się okazało nie wykonał żadnej z nich! Ponadto jedna z firm
zamierza podać w tej sytuacji Pana Dyczkowskiego do sądu, i wcale się nie dziwię...
Witam.
Jedną z trzech podanych przez Pana stron (www.atvkrynica.pl)
projektowaliśmy i wykonaliśmy my. Nie znamy kogoś takiego jak Adam
Dyczkowski.
Tacy pseudoprofesjonaliści próbują po chamsku zdobywać
klientów. Rozumiem, że można wysłać ofertę, ale zaczynać od krytyki
istniejącej strony i podawania adresów stron zrobionych przez innych jako własne projekty?
Niech ten post będzie ostrzeżeniem zarówno dla klientów i wemasterów, są jakieś granice...

Nie wiem jak admini, ale moderator tego topicu nie usunie, ale tylko przeniesie, bowiem z działem Oceń stronę, gdzie był umieszczony, nie ma on wiele wspólnego...
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Jak zdobyć klienta

Post autor: Marek_bf »

Ostatnio bardzo gorący temat.
Niestety nie da się tych ludzi napiętnować.
Jednak gorąco popieram tego typu posty, pisać o tym trzeba.
Masz adres strony Pana Adam Dyczkowskiego? Trzeba ją wypozycjonować. Jeżeli Pan Adam Dyczkowski nie podał adresu swojej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zrobić ;)
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

Pan Adam Dyczkowski nie popisał sie, jesli chodzi o designy to sa (yhm!) denne ;)
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Jeżeli Pan Adam Dyczkowski nie podał adresu swojej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zrobić
Służę kawałkiem serwera :D
Ostatnio zmieniony sob gru 31, 2005 1:07 pm przez Halszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Ja też niedawno opisywałem na tym forum bardzo podobny przypadek. Nie można nigdy wpłacać żadnych pieniędzy zanim nie zobaczy się projektu swojej strony i najlepiej jeśli wpłaty będą w ratach proporcjonalnych do postępu prac.

Nikomu nie można teraz ufać ;>
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

Sensej pisze:Nie można nigdy wpłacać żadnych pieniędzy zanim nie zobaczy się projektu swojej strony [..]
Nikomu nie można teraz ufać ;>
To prawda, ale trzeba tez popatrzec z drugiej strony....
Jesli ty wykonujesz strony, zrobisz wieksza czesc roboty, a klient sie rozmysli...
Czas stracony i 0 na koncie...
Sensej pisze: najlepiej jeśli wpłaty będą w ratach proporcjonalnych do postępu prac
Uwazam, ze to jedyne rozwiazanie...
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Jedynym rozwiązaniem jest podpisanie umowy :wink:
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

No tak ale to kolejna biurokracja i zabiera czas na ewentualne faksowanie umowy a jak ktoś nie ma dostępu do takiego urządzenia to wtedy umowa musi być wysyłana pocztą, co oznacza dodatkowe koszty i jeszcze więcej straconego czasu.

Poza tym jak któraś ze stron nie wywiąże się z umowy to co później, ciąganie po sądach? Wiemy wszyscy jak to wygląda później. Najlepiej chyba połączyć umowę z wpłacaniem kasy ratami ;]
Roberto
Nowy
Nowy

Post autor: Roberto »

Marek_bf pisze:Ostatnio bardzo gorący temat.
Niestety nie da się tych ludzi napiętnować.
Jednak gorąco popieram tego typu posty, pisać o tym trzeba.
Masz adres strony Pana Adam Dyczkowskiego? Trzeba ją wypozycjonować. Jeżeli Pan Adam Dyczkowski nie podał adresu swojej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zrobić ;)
Właściwie jest to świetny pomysł na stronkę traktującą generalnie o tej grupie internetowych oszustów, tj. pseudo-wembasterów czy w ogóle ludzi już w zamierzeniu planujących kogoś oszukać i wyłudzić pieniądze bez kiwnięcia palcem (to po lekturze TEGO wątku). Coś jakby odpowiednik osiolkow.net :)
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: wit3k »

Kiedyś coś było słychać w telewizji o black liście pracodawców. Niestety nigdy sam się z tym nie spotkałem w necie.
Można by stworzyć taką jedną wielką(napewno urośnie) czarną liste oszustów internetowych i to różnej maści. Oczami wyobraźni widze rozbudowany dział artykułów o sposobach radzenia sobie z takimi osobnikami
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

W jaki sposób będziesz weryfikował autentyczność tych historii i odsiewał np. brzydkie żarty zrobione konkurencji? I czy jesteś w stanie przyjąć na siebie odpowiedzialność prawną związana z pomówieniem i oczernieniem.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Mogło by to funkcjonować, mam na myśli taką stronę, raczej na zasadzie ciekawostki gdzie ludzie sami by publikowali swoje historie. Oczywiście wypowidzi trzeba by było moderować i w widocznym miejscu widnieć by musiał duży napis, że "autor strony nie ponosi odpowiedzialności za wpisy użytkowników".

Hmm... coś mi to przypomina... forum? ;>
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Mateusz Bogolubow »

Moim zdanie mogloby sie to przerodzic "brzydkie zarty robione konkurencji" - jak napisal Marek_bf i nic dobrego by nie wyniklo z tego...

ale z drugiej strony taka lista by sie przydala... jednak jej zawartosc nigdy nie bylaby wiarygodna..
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Jeżeli miałoby to być na zasadzie takiej jak napisał Sensej to wiarygodność a co za tym idzie sens istnienia takich informacji jest żaden.
O wiele skuteczniejszą metodą jest informowanie siebie nawzajem, sam współpracując z innymi osobami, często podajemy sobie informacje o klientach, na których trzeba z różnych przyczyn uważać.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Też nie najgorszy pomysł, coś na zasadzie newstellera. Osoby, które by się zarejestrowały na takiej stronie dostawały by informacje o każdym przypadku, który byłby zgłoszony poprzez jakiś formularz albo na forum. Rzecz jasna to wszystko musiało by być moderowane przed publikacją.

Nie było by to głupie, o ile wiem jeszcze takiego systemu ostrzegania w Polsce nie ma ;>
ODPOWIEDZ