[opinie] boksy w onet.pl
-
Krzysztof Sziwa
[opinie] boksy w onet.pl
napisalem do onetu list:
"przy wyszukaniu jakiegos hasla po prawej stronie wyswietla mi sie to:
To jest boks
Pokazuje strony warte promowania
Każdego na to stać
www.boksy.onet.pl
Wstaw tu swój boks
spróbuj za darmo
I mam w zwiazku z tym pytanie:
pisze pod boksem "wsta tu swój boks sproboj za darmo" wchodze do tego
serwisu zeby zalozyc sobie boks i wyprobowac go za darmo a tam mi pisze ze
nie mam punktow zeby zaplacic za niego. O co w tym chodzi? Czy jest jakas
mozliwosc wyprobawania tego boksu za darmo czy to tylko taki chwyt
reklamowy?"
w odpowiedzi dostalem:
"za darmo użytkownicy mogą skonfigurować boks.
Natomiast to, by był wyświetlany na stronach wyszukiwarki,
należy kupić punkty, wówczas można kupować hasła,
dzięki ktorym będzie widoczny."
czy nie uwazacie ze to jakies duze niedomowienie ze strony onetu ze przy wyszukiwaniu wyskakuje ten boks i pod nim "Wstaw tu swój boks
spróbuj za darmo" dla mnie sprawa jest oczywista nigdzie nie pisze ze zadarmo mozna boks skonfigurowac a slowa wyprubuj za darmo oznacza dla mnie okres testowy kilku dni.
Licze na wasza opinie i dyskusje na ten temat...
"przy wyszukaniu jakiegos hasla po prawej stronie wyswietla mi sie to:
To jest boks
Pokazuje strony warte promowania
Każdego na to stać
www.boksy.onet.pl
Wstaw tu swój boks
spróbuj za darmo
I mam w zwiazku z tym pytanie:
pisze pod boksem "wsta tu swój boks sproboj za darmo" wchodze do tego
serwisu zeby zalozyc sobie boks i wyprobowac go za darmo a tam mi pisze ze
nie mam punktow zeby zaplacic za niego. O co w tym chodzi? Czy jest jakas
mozliwosc wyprobawania tego boksu za darmo czy to tylko taki chwyt
reklamowy?"
w odpowiedzi dostalem:
"za darmo użytkownicy mogą skonfigurować boks.
Natomiast to, by był wyświetlany na stronach wyszukiwarki,
należy kupić punkty, wówczas można kupować hasła,
dzięki ktorym będzie widoczny."
czy nie uwazacie ze to jakies duze niedomowienie ze strony onetu ze przy wyszukiwaniu wyskakuje ten boks i pod nim "Wstaw tu swój boks
spróbuj za darmo" dla mnie sprawa jest oczywista nigdzie nie pisze ze zadarmo mozna boks skonfigurowac a slowa wyprubuj za darmo oznacza dla mnie okres testowy kilku dni.
Licze na wasza opinie i dyskusje na ten temat...
Ostatnio zmieniony pn sie 02, 2004 2:46 am przez Krzysztof Sziwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [opinie] boksy w onet.pl
zwrot jest nieco dwuznaczy i chyba to onet wykozystuje ale zgadzam sie ze raczej sugeruje wyprobowanie uslugi za free niz darmowe skozystanie z "konfiguratora".
PO prostu chwyt reklamowy.
Jak już się pofatygujesz, zrobisz konfigurację to łatwiej doznasz pokusy zapłacenia za usługe skoro straciłeś kilka chwil na konfigurację.
Ah ta reklama.
Interesuje mnie bardziej coś innego wrażenia, czy warto i czy podnosi to klikalność?
Pozdrawiam,
Markos
Jak już się pofatygujesz, zrobisz konfigurację to łatwiej doznasz pokusy zapłacenia za usługe skoro straciłeś kilka chwil na konfigurację.
Ah ta reklama.
Interesuje mnie bardziej coś innego wrażenia, czy warto i czy podnosi to klikalność?
Pozdrawiam,
Markos
podczas okresu probnego wyprobowalem usluge - wynik byl wiecej niz marny :/
na wydane 1000 zl klikniec bylo cos kolo 150
na wydane 1000 zl klikniec bylo cos kolo 150
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
boksy w onet.pl to większy ich niewypał w ostatnich chyba czasach, kompletna klapa i żenada. W sumie co oni winni, skąd mogli się spodziewać, że tak słabo ludzie będą klikac
, ale no nie wyszło. Także korzystałem z wersji próbnej - miałem ledwo 50 klików, ale za to dowiedziałem się ile i jakie słowa są często i bardzo często wpisywane w szukaj.onet.pl. Generalnie boksy dały mi obraz czego ludzie szukają w "mojej" branży.
Ale jakaś reakcja jest, nie wiem czy to coś pomoze...
Ale jakaś reakcja jest, nie wiem czy to coś pomoze...
Wprowadzamy wiele zmian mających na celu obniżenie kosztów prowadzenia boksów:
* cena minimalna większości boksów zmniejsza się do symbolicznego 1 grosza (ściślej: 0,01 punkta)
* ranking poszerza się do wszystkich haseł, o które ludzie pytają częściej niż 100 razy w tygodniu (w tej chwili ponad
16.000)
* cena popularnych haseł maleje 10-krotnie (np. boks na hasło "sex" kosztuje ok. 10 zł dziennie, chyba że znajdzie się
pięciu chętnych, którzy podbiją cenę)
* można oferować kwoty w groszach (tzn. w setnych częściach punktu)
Poza tym wprowadziliśmy nowe mechanizmy normalizowania haseł. Dlatego zarówno w tym co wpisujesz do ustawień boksu, jak i w
tym, co ludzie wpisują do wyszukiwarki:
* wszystkie litery są sprowadzane do małych
* polskie "ogonki" są usuwane (książki => ksiazki)
* usuwane są wyrazy jedno- i dwuliterowe ("hotel w krakowie" => "hotel krakowie")
* pozostawiane są tylko pierwsze dwa wyrazy ("projektowanie stron WWW" => "projektowanie stron")
Proszę o przejrzenie, czy Państwa hasła są aktualne.
Naprawdę wsłuchujemy się w Państwa opinie
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Ja z kolei uwazam ze boksy obecnie moga stanowic calkiem dobre narzedzie marketingowe. W okresie probnym koszt jednego klikniecia wyniosl mnie ponad 10zl, obecnie wynosi on ok. 12gr, inna sprawa, ze tych klikow nie mozna uzyskac nie wiadomo jaka ilosc.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
jedna ciekawa sprawa, którą poruszył przemek chudkiewicz:
wyświetleń: 27087
klikalnośc: 31
CTR: 0.11 %
Wojtek - ale w przypadku boksów nie wykupujesz ilości kliknięć, a tylko wyświetlenia, także nie wiadomo ile bęidziesz ich miał (chodzi o CTR), ale wnioskując po testach, które były za darmo: (na przykładzie webinside.pl)jak sami widzimy, na boksy onetu zwracają uwagę tylko Ci którzy
tworzą Internet.. a nie użytkownicy..
-
Krzysztof Sziwa
czyli ogolnie rzecz biorac nie bylo sie o co klocic
nie mniej te praktyki sa wkurzajace i pewnie wlasnie dlatego sa stosowane bo taka mala popularnosc tych boksow
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Przy takim przedstawieniu sprawy faktycznie wyglada to niekorzystnie. Ale.. nie CTR jest tutaj najwazniejszy, a wlasnie CPC (cost per click.). W moim wypadku wynosi on srednio 12gr, a pod jednym slowem jest to nawet 8gr. Pokaz mi inna forme reklamy, ktora oferuje tak niski koszt za klikniecie..Dawid Kulbaka pisze: Wojtek - ale w przypadku boksów nie wykupujesz ilości kliknięć, a tylko wyświetlenia, także nie wiadomo ile bęidziesz ich miał (chodzi o CTR), ale wnioskując po testach, które były za darmo: (na przykładzie webinside.pl)
Klikniec jest stosunkowo malo (co wynika wlasnie ze slabego CTR), ale za np. 2zl mozna miec 1,5 wyswietlen reklamy. Cena jest b.niska - moim zdaniem boksy moga stanowic b. dobre urozmaicenie kampanii reklamowej.
zasugeruje ze duzo mniejszym kosztem jest wymiana barterowa 
jak dla mnie moze boxy sa niezlym sposobem "pozycjowania" lecz nie widze mozliwosci promowania marki ...
jak dla mnie moze boxy sa niezlym sposobem "pozycjowania" lecz nie widze mozliwosci promowania marki ...
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
zwracam honor Onet.pl
Sytuacja się zmieniła i faktycznie boksy, przy dobrej i mądrej kampanii mogą okazać się skuteczną metodą na promocję strony WWW, po więcej odsyłam tu: http://www.webinside.pl/news/81
Widzę że są opinie pozytywne i negatywne. A czy ktoś z uczestników tej dyskusji zaóważył co się stało ze stronami, które promowały się w boks-ach za "friko". Strony których pozycja powiedzmy była lepiej niż dobra nagle zginęły po okresie próbnym ! i na próżno ich szukać na paru pierwszych stronach wyników pod hasłami pod którymi do tej pory tak dobrze stały ! Widać włodarze o-netu doszli do wniosku, że są to potencjalni klienci którzy teraz za dobrą pozycję muszą zapłacić i to słono !. I proszę nie mówić że "plotę bzdury" ! Na codzień pracuje w firmie zajmującej się hostingiem i zarejestrowałem i pozycjonowałem przynajmniej kilkadziesiąt stron w tym katalogu. Dlatego przestrzegam wszystkich jeżeli umieścisz za free lub zapłacisz raz, to będziesz musiał płacić po wsze czasy żeby mieć jako taką odwiedzalność z tego portalu.
pozdrawiam: pavca
pozdrawiam: pavca
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
jakoze miałem okazję korzystać z onet boksów w wersji darmowej, a pozycję webinside.pl na szukaj onetu obserwuję co jakiś czas muszę niestety zdementować jednoznacznie tą pogłoskę... nic się (przynajmniej w moim przypadku) absolutnie nie zmieniło, wiec wątpię aby onet atakował inne strony prócz naszej, lub tylko Twoją...
może ktoś ma jakieś doswiadczenia w tej sprawie ?
może ktoś ma jakieś doswiadczenia w tej sprawie ?
-
fibbia
- Nowy

- Kontakt:
Wg. mnie, poza googl'ami nigdzie nie ma "czystych" wyników przy wyszukiwaniu. Na WP "ściemnia" kiloHIT, ale jest to jeszcze do zaakceptowania, natomiast to co się dzieje na Onecie to maniana. Jeśli już to bardziej przychylałbym się do opinii pavcy niż Dawida. Pierwsze słowa klucze WI to flash: Wi jest na 9 pozycji, to co jest na 1 i 3 nie ma prawa tam być.