[Pytanie] Własny serwer

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
bulany
Kontakt:

[Pytanie] Własny serwer

Post autor: bulany »

może na początek przedstawie sedno mojej sprawy:

Chcę założyć portal (konny). Mam juz wszytsko (tzn. projekt i pomysły). Portal robie w jPortal (i mysle ze na poczatek wystarczy). Mam konto na haa.pl, ale mam wrazenie ze to jest lipa (przez 2 mies. była przerwa dwutygodniowa i druga ponad tygodniowa - w przypadku portalu nie wyobrzazam sobie nawet kilkudniowej przerwy!). Przechądząc do sedna sprawy chciałbym zapytać co mam robić? Czy odpalić właśny serv w domu czy kupić w necie jakies miejsce na servie?

Czyli podumowując, zeby było jasne czego od was chce: :oops:
1)Jak załozyć serwer własny w domu itp. wszytsko co moze mi sie przydać.
2) Polecacie jakies konta na serverze w necie (niezadrogie)??, co myslicie o haa.pl??

PS użyłem opcji szukaj na forum i nic nie znalazłem więc sie nie złościć pliSss
paszczak
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [Pytanie] Własny serwer

Post autor: paszczak »

Po pierwsze z miejsca odradzam stawianie własnego serwera...
Jeśli się na tym nie znasz i nie masz DUŻO kasy wyjdziesz na tym pewnie gorzej niż do tej pory.

Znacznie taniej i lepiej jest zainwestować w renomowany hosting np:
poczatek podlizywania
http://www.lap.pl
koniec podlizywania

http://www.home.pl
http://www.nazwa.pl

Z tańszych rozwiązań w sumie mogę polecić http://www.webd.pl
Jakoś nie miałem z nimi specjalnych problemów, a od jakiegoś czasu nawet szybkość jest przyzwoita. Jednak w jednej linii z wyżej wymienionymi to bym ich nie postawił :wink:
Pawko
Nowy
Nowy

Post autor: Pawko »

nazwa.pl jest bardzo droga dla wiekszości webmasterów, ale warta swej ceny, mam tam konto od 2 lat i nie miałem żadnych problemów
daniel93
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: daniel93 »

Ja się namierzam na www.webd.pl (ale narazie domeny szukam).
Szłyszałem że ostatnio były problemy szczegulnie z mysql.
A puźniej się dowiedziałem że:
webd miało baze na zewnętrznym serwie (czyli serwer 1na www i serwer2 na sql) i przy wikszym obciążeniu wszystko padało. Teraz podobno webd robi na jednym serwie ww i sql. A i mało tgo webd chce poprawic tak jakość że kolokuje wszystkie serwy. Czyli jeśli jeden serw padnie lub ma za duże obciążenie inne serwy przejmują jego obciążenie.
Jeśli ktoś nie wierzy że to pożądny serw to popatrzcie na www.przemo.org jest na webd i patrzcie jak szybko i prawie bezawaryjnie chodzi.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Jeżeli jedziemy już po najtańszych hostingach to bardzo dobry jest www.netlook.pl bo za małą kasę dostajesz wszystko bez ograniczeń, np. w przypadku baz danych. Serwer jest bardzo stabilny i ma wysoki uptime, więc teraz ktoś zapyta dlaczego jest tak tanio skoro to taki dobry hosting? Odpowiedź jest prosta, serwerownia znajduje się w Dallas i są duże pingi. Dla małych serwisów starczy ale później zaczyna to przeszkadzać.

Z tych droższych ulokowanych w Polsce to oczywiście www.nazwa.pl i bezkonkurencyjny w naszym kraju szczeciński www.home.pl

Jeżeli ktoś potrzebuje czegoś wypośrodkowanego, czyli w miarę taniego i szybkiego to najlepszy będzie www.rnet.pl z serwerownią za naszą zachodnią granicą, chodzi o Niemcy.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Do webda się zraziłem po 5 (słownie pięcio) dniowej przerwie w dostępie (ponoć admin nie mógł chmodów zmienić), znalazłem Hostings.pl i po miesięcznych testach przeniosłem się tam. Nic bliższego nie mogę powiedzieć, ale wedle wszelakich znaków serwer stoi w Polsce.
ODPOWIEDZ