[Problem] Nieuczciwy klient
[Problem] Nieuczciwy klient
Witam,
Zrobiłem stronę pewnej firmie.
Po wielu poprawkach goś w końcu nie zapłacił mi całości. Nie sporządziłem umowy i to był mój błąd. TEraz:
Jak bezpiecznie (dla mnie) zmusić go do zapłaty ? Mam ciągle hasło do ftp. Choć pewnie już nie długo. Zrobiłem linki absolutne pobierające kilka obrazków w topie strony z mojego serwera. Nie wiem czy sie nie wkurzy za bardzo gdy mu podmienię te obrazki i dodam tam napis w stulu: "zapłać gnoju"...
Jakie macie sposoby na takich ludzi ?
Pozdrawiam...
Zrobiłem stronę pewnej firmie.
Po wielu poprawkach goś w końcu nie zapłacił mi całości. Nie sporządziłem umowy i to był mój błąd. TEraz:
Jak bezpiecznie (dla mnie) zmusić go do zapłaty ? Mam ciągle hasło do ftp. Choć pewnie już nie długo. Zrobiłem linki absolutne pobierające kilka obrazków w topie strony z mojego serwera. Nie wiem czy sie nie wkurzy za bardzo gdy mu podmienię te obrazki i dodam tam napis w stulu: "zapłać gnoju"...
Jakie macie sposoby na takich ludzi ?
Pozdrawiam...
Re: [Problem] Nieuczciwy klient
Masz dalej hasło do ftp. Gość nie zapłacił. Na ftp leży twoja strona...
O ile nie ma kopii zapasowej, to wystarczy usunąć na jeden dzień...
Albo zamiast którejś z podstron dać - "serwis nie dokończony, wykonawca czeka na zapłatę..."
Raczej brak czegoś pomoże - wszelkie wyzwiska nie wpłyną pozytywnie na sytuację. Ty jesteś zresztą bezpieczny co byś nie zrobił - jeśli nie ma umowy, ani rzadnych dokumentów, to przecież do nikogo nie zwróci się w twojej sprawie - nie ma o co się oprzeć.
O ile nie ma kopii zapasowej, to wystarczy usunąć na jeden dzień...
Albo zamiast którejś z podstron dać - "serwis nie dokończony, wykonawca czeka na zapłatę..."
Raczej brak czegoś pomoże - wszelkie wyzwiska nie wpłyną pozytywnie na sytuację. Ty jesteś zresztą bezpieczny co byś nie zrobił - jeśli nie ma umowy, ani rzadnych dokumentów, to przecież do nikogo nie zwróci się w twojej sprawie - nie ma o co się oprzeć.
Tak, tylko gość ma kopię....
Wprawdzie kopię bez kilku poprawek ale jednak.
W końcu dojdzie do tego jak sie wgrywa toto na serwer.
Nie wiem. Pewnie usunę index.php.
Myslalem ze macie jakies fajniejsze rozwiazania...
Wprawdzie kopię bez kilku poprawek ale jednak.
W końcu dojdzie do tego jak sie wgrywa toto na serwer.
Nie wiem. Pewnie usunę index.php.
Myslalem ze macie jakies fajniejsze rozwiazania...
Może masz dostęp do jakichś nie bardzo oczywistych dla usera plików... lokalny config bazy / php / .htaccess?
Po pierwsze nie polecam wstawiania na stronę tekstów w stylu czekam na zaplate... Klient się tylko zdenerwuje...
Po drugie brak pisemnej umowy to pewien problem.. Chociaż przy odpowiednio małych sumach nie ma zdaje się obowiązku formy pisemnej.
1. Na twoim miejscu usunąbym wszystkie pliki z serwera (odrazu).
2. Następnie poinformował klienta, że do czasu zapłaty nie ma do dzieła żadnych praw, jako że stanowi ono twoją własność.
3. Jeżeli ma kopie zapasową i ją sam załaduje, to grzecznie zwróć uwagę, że dopuszcza się kradzieży, i musi się liczyć z pełnymi tego konsekwencjami (sądowymi).
4. jak mimo wszystko nie pomoże, to już od ciebie zależy, czy wystąpisz na drogę prawną.
Punkt trzeci niekiedy działa cuda... tylko nie można pomijać pktu 2., żeby nie walić na start z grubej rury....
Po drugie brak pisemnej umowy to pewien problem.. Chociaż przy odpowiednio małych sumach nie ma zdaje się obowiązku formy pisemnej.
1. Na twoim miejscu usunąbym wszystkie pliki z serwera (odrazu).
2. Następnie poinformował klienta, że do czasu zapłaty nie ma do dzieła żadnych praw, jako że stanowi ono twoją własność.
3. Jeżeli ma kopie zapasową i ją sam załaduje, to grzecznie zwróć uwagę, że dopuszcza się kradzieży, i musi się liczyć z pełnymi tego konsekwencjami (sądowymi).
4. jak mimo wszystko nie pomoże, to już od ciebie zależy, czy wystąpisz na drogę prawną.
Punkt trzeci niekiedy działa cuda... tylko nie można pomijać pktu 2., żeby nie walić na start z grubej rury....
5. Jeżeli klient nadal nie wywiązuje się z zapłaty, rozdaj projekt strony serwisom, które świadczą download bezpłatnych szablonów oraz wykonaj z tego projektu 2 – 3 strony, umieść je na jakichś free serwerach. Treść oczywiście niech opisze całą sytuację (nieuczciwoścć klienta). Oczywiście adresy tych stron powinny być podobne do adresu serwera klienta. Wyślij mu później linki do nich i obiecaj, że jeżeli nie zapłaci to je wysoko wypozycjonujesz. Dodasz do katalogów, toplist, przedstawisz na forach dyskusyjnych itp.
To dopiero potrafi zdziałać cuda.
To dopiero potrafi zdziałać cuda.
miałem kiedys na poczatku swojej działalnosci taki motyw 
ale zmusiłem kolesia do zapłaty, prze troche dziwne zagranie. poprostu zpozycjonowałem jego strone i dodałem swoje opisy
nie miał wyjscia
ale zmusiłem kolesia do zapłaty, prze troche dziwne zagranie. poprostu zpozycjonowałem jego strone i dodałem swoje opisy
Ja bym - jeśli jest taka możliwość - usunął pliki z serwera.
Poza tym można postraszyć prawem autorskim i sądem. Polskie prawo chroni prawa autorskie twórcy nie zależnie od wartości gospodarczej dzieła i nie zależnie od tego, czy była jakaś umowa czy nie, a że nie było umowy, to należą one do Ciebie. Możesz nimi rozporządzać, a w szczególności zabronić publikacji czy powielania dzieła.
Poza tym można postraszyć prawem autorskim i sądem. Polskie prawo chroni prawa autorskie twórcy nie zależnie od wartości gospodarczej dzieła i nie zależnie od tego, czy była jakaś umowa czy nie, a że nie było umowy, to należą one do Ciebie. Możesz nimi rozporządzać, a w szczególności zabronić publikacji czy powielania dzieła.
Jednak warto rozmawiać z ludźmi...
Dostałem w końcu pieniądze. Troche sie denerwowałem, ale już wszystko ok
Dziekuje za porady, przydadzą sie w przyszlosci (choc mam nadzieje, ze nie)...
Tak sie zastanawiam. Swoją drogą, to jakby sie gosc uparł - moglby mi zaczac udowadniac nawet ze nie mam oryginalnego photoshopa...
ale to juz teoretyczne dywagacje.
Pozdrawiam wszystkich. Wesolych Świąt.
Dostałem w końcu pieniądze. Troche sie denerwowałem, ale już wszystko ok
Dziekuje za porady, przydadzą sie w przyszlosci (choc mam nadzieje, ze nie)...
Tak sie zastanawiam. Swoją drogą, to jakby sie gosc uparł - moglby mi zaczac udowadniac nawet ze nie mam oryginalnego photoshopa...
Pozdrawiam wszystkich. Wesolych Świąt.
No niestety, takie są uroki posiadania nielegalnego softu. Dlatego zawsze proponują aby ten, kto świadczy podobne usługi pierwsze zarobione pieniądze przeznaczał na legalny soft, inaczej klient może Cię bez ryzyka olać i nie zapłacić, a Ty mu nic zrobisz.seki pisze:Swoją drogą, to jakby sie gosc uparł - moglby mi zaczac udowadniac nawet ze nie mam oryginalnego photoshopa...
-
rafcio8405
- Nowy

- Kontakt:
seki pisze: Tak sie zastanawiam. Swoją drogą, to jakby sie gosc uparł - moglby mi zaczac udowadniac nawet ze nie mam oryginalnego photoshopa...
Mam uwage do punktu 2, 3 i 4 jeśli gość używa nie legalnego oprogramowania do tworzenia grafiki i edytora www to nie ma żadnych praw do projektu i sam się dopuszcz kradzieżypaszczak pisze:1. Na twoim miejscu usunąbym wszystkie pliki z serwera (odrazu).
Co do takich drobnych umów to te ustne są tak samo ważne jak pisemne tylko, że później ciężko udowodnić jej zawarcie jeżeli jedna ze stron się wypiera. Jeśli był jakiś naoczny świadek twojej rozmowy z klientem to już sprawa jest prosta.
Co do nielegalnego oprogramowania to jak ci udowodni to? Jest przecież cała masa darmowych programów.
Oczywiście prawo prawem a życie życiem i znacznie lepiej jest się dogadać po dobroci albo nawet z niewielką szkodą dla siebie żeby odzyskać jakiekolwiek pieniądzie. W przypadku pozwania takiego gościa tylko stracimy wiele nerwów i czasu, każdy wie jak działają u nas sądy.
Co do nielegalnego oprogramowania to jak ci udowodni to? Jest przecież cała masa darmowych programów.
Oczywiście prawo prawem a życie życiem i znacznie lepiej jest się dogadać po dobroci albo nawet z niewielką szkodą dla siebie żeby odzyskać jakiekolwiek pieniądzie. W przypadku pozwania takiego gościa tylko stracimy wiele nerwów i czasu, każdy wie jak działają u nas sądy.