[Pytanie] Tabela a szybkość ładowania strony

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
websaj

[Pytanie] Tabela a szybkość ładowania strony

Post autor: websaj »

Przegladałem pewną strone (adresu nie pamiętam) i treść tej strony była taka, że autor twierdzi, iż stosowane tabel wpływa na szybkość ładowania się strony.Zaleca zamianę stosowania tabel na rzecz CSS.

Co sądzicie o tym czy to prawda :?:
Fingon
Nowy
Nowy

Re: [Pytanie] Tabela a szybkość ładowania strony

Post autor: Fingon »

tak, wczoraj w empiku czytałem "Utopia HTML" cos takiego.. rzeczywiście tabele wpływają na szybkość ładowania sie strony... choć jak dla mnie w dzisiejszych czasach raczej taka roznica nie jest zbyt odczuwalna

były tam podane chyba trzy powody dla ktorych nie powinno sie uzywac tabel
-jako uklad strony kiedy coś sie zepsuje przy wielu tabelach moze byc problem.
-dłuzej sie wczytuje ponieważ tabela jest dla danych.. etc
-xxx

to ta książka http://helion.pl/ksiazki/uthtml.htm
websaj

Post autor: websaj »

wydaje mi sie że tabele to łatwiejszy sposób nad zapanowaniem nad stroną niż formatowanie tego za pomoca CSS (może się myle bo takie mam przyzwyczajenie). Myśle że wsparcie przeglądarek dla CSS jest niespójne i jak tu formatować stronę[/manual]
masterix
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: masterix »

Sądzę, że to kwestia przyzwyczajenia, ale chciałbym zauważyć, że tworzenie stron zgodnych ze standardami W3 to nie tylko strona, która przechodzi walidację. To także kod, który jest zgodny semantycznie(tak to się chyba nazywa ;-) ) z jego przeznaczeniem. Tabele nie służą do rozkładu strony tylko do umieszczania w nich pewnych danych. A CSS połączony z divami ma wielkie możliwości chcoiaż przyzna, że jest to nie do końca chyba dopracowane (patrz problem faux columns)

Niestety słynne badIEwie inaczej interpretuje style niż mówi o tym standard no ale panowie z Redmond zawsze chcieli być inni i się wyróżniać (np systemy operacyjne zwykle są stabilne :P )

pzdr.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Pytanie ogólnie było o szybkość ładowania... raczej w dziesiejszych czasach nieodczuwalna, ale coś się jednak zmienia. Poprawinie sformatowana strona xhtml/css waży dużo mniej i część jest ładowana tylko raz (css przy pierwszym wejściu).
To sprawia, że np.
- strona może być załadowana w małej serii pakietów (nie zobaczysz "mrugania" połowy załadowanej strony w dziwnych ustawieniach, a później dopiero całości)
- oszczędzasz na transferze u dostawcy
- kod poprawny semantycznie _powinien_ być lepiej indeksowany (nagłówki skojarzone z treścią, wiadomo które części są wyszczególnione)
- kilka innych rzeczy...
Polecam poczytać http://www.stopdesign.com/articles/throwing_tables/
Goście przerobili strone microsoftu na w pełni stylowaną css'em.
File size reduction .... 62%
phpIker
Nowy
Nowy

Post autor: phpIker »

Faktycznie ma to wpływ na rozmiar pliku, zresztą najlepszym przykładem jest stronka microsoftu znajdująca się w artykule, który podał @viraptor.
Jednak według mnie, przejście na Divy jest to kwestia przyzwyczajenia no i taka moda na Divy która teraz nastała :)
Krzysztof Gaudy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Zdecydowanie CSS

Post autor: Krzysztof Gaudy »

Witam !

Zdecydowanie CSS i XHTML. Po pierwsze szybkość ładowania - przy dużych serwisach różnica na korzyść CSS jest na prawdę bardzo widoczna. Poza tym serwisy lekkie, gdzie jest odpowiedni stosunek ilości kodu do tekstów, oparte na CSS-ie, są o wiele lepiej indeksowane przez Google, przez co pozycje witryny w wyszukiwarkach wyższe.
ODPOWIEDZ