[dyskusja] Fotograficy i fotografie

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[dyskusja] Fotograficy i fotografie

Post autor: Bartosz Olszewski »

Hm, zastanawia mnie już od dłuższego czasu czy można zarobić w jakiś sposób na swojej pasji, a mianowicie na robieniu zdjęć. Nie mówie tu o fotkac wykonanych aparatem analogowym albo cyfrówką za 199zł, chodzi mi nie o fotki w rozdzielczości 1024x768 skompresowane do 34kB ale o takie, które przedstawiają zdjęcia przydatne do WebDesignu, katalogów firmowych, reklamówek itd. - rozdzielczość 3456 x 2304 i większa w kompresji bezstratnej.

Ile bylibyście w stanie dać za zdjęcie, które byłoby unikatowe lub poprostu bardzo dobrze wykonane, a jaką cene bylibyście w stanie dać za wykonanie danej fotki na zamówienie?

I czy wogóle taki interes ma szanse powodzenia?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [dyskusja] Fotograficy i fotografie

Post autor: Dawid Kulbaka »

raczej małe szanse, chyba ze zdjcia moga byc tak profesjonalne ze az zgłoszą sie po nie firmy czy tam redakcje gazet itp. ale w przypadku webmasterow - zobacz ile stron jest, ktore oferuja zdjecia za darmo, a ich wykonanie nie jest takie złe i czesto mozna znalezc cos dobrego, ponadto jest takze wiele seriwsow ze zdjeciami, ktore duzo nie kosztuja, a sa naprawde dobre.

to tylko moje zdanie, przeciez zawsze mozna zobaczyc, co pasja to pasja, i tak pstrykasz :wink: jaki masz sprzet :lol: ?
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

No wiadomo, że nie "handlował" bym papierem toaletowym. Chodzi mi o fotki wykonane według pewnych zasad fotografiki i w sposób innowacyjny, tak żeby zdjęcia wprowadzały coś nowego. Są takie strony, a później niektórzy się dziwią że są niektore strony niby po 3 razy bo 3 osoby użyły tego samego zdjęcia. Mi zależałoby na sprzedawaniu zdjęć na wyłączność.

A co do firm? Hm. No to może warto byłoby porozsyłać swoje portfolio do jakiś większych firm?

Póki co to jest amatorsko robione zdjęcia, dopiero mam zamiar zająć się tym na poważnie, bo póki co czas mi nie pozwala na to. NIedługo to się zmieni.

Mam zamiar kupić:

Canon EOS 350D
Nikon D70S AFS 18-70DX

Ale bardziej nastawiam się na Canona :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Mi sie wydaje, ze juz jak te zdjecia maja byc takie super to uwage przyciagna same, dasz filio male na plfoto, zrobisz strone i mozesz powysylac. Ale jak mozesz zakladac, ze zdjecia bedziesz mial super extra, jak nie masz jeszcze sprzetu lol :P

Canona takze doradze, sporo czytalem swego czasu o tym, 350D + sigma jakas i soczewki do macro i masz zestaw na cale lata.

wiesz, ja tam najpierw bym sie pouczył, poznał aparat itp, a potem myslal o sprzedazy, jak bedziesz hobby opierał na kasie to troche straci swoj urok
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Prawda jest taka, że „szary” webmaster zadowoli się tym, co jest za free w sieci i w życiu nie zapłaci za fotkę, natomiast poważne firmy mają własnych fotografów lub sprawdzone płatne źródła uzyskiwania zdjęć. Skoro już o szarości mowa to szaro to widzę.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Ale jak mozesz zakladac, ze zdjecia bedziesz mial super extra, jak nie masz jeszcze sprzetu
A mianowicie tak, że robiłem zdjęcia, których nie warto skanować aparatem analogowym i wiem mniej więcej jak wychodzą :) A cyfrówką jedynie wyjdzie lepsza jakość i nareszcie nie trzeba będzie skanować.

Nie chce opierać hobby na kasie, poprostu tak mi się nasunął pomysł :)

Może masz racje z tym szarym webmasterem, ale jeżeli jest to osoba która wykonuje layouty dla firm? TO może taka fotka wzbudzić zainteresowanie :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

analog a cyfrowka to inna bajka , w dodatku 350D to jest lustrzanka polprofesjonalna, proponuje torche pomyslec i potem brac sie za sprzedaz zdjec
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wiem o tym, że to inna bajka. Ale robie fotki i tak z pasji więc zapoznanie z aparatem to w moim przypadku (maniaka robiącego zdjęcia wszystkiego na co spojrzy) :) to kwestia czasu. A fotografią się zajmuje już jakiś czas :) Mam nadzieje, że uda mi się kupić w miarę szybko ten aparat :)
ODPOWIEDZ