Dawid Kulbaka pisze:no Siwy ma racje, w dodatku mozna zobaczyc jak łatwo manipulowac ludzmi...
Dokładnie... Jak łatwo można wmówić ludziom, że za wszystkim stoi Radio Maryja czy Andrzej Lepper, największe zła tego kraju. W Polsce jest jak jest z powodu nieudolnej władzy i postkomunistów, którzy po 89 nie zniknęli, ale rządzili i tak nieudolnie wprowadzili nas w nową rzeczywistość. Dlatego m.in. potrzebny jest Kaczyński u władzy, którzy w końcu podziękuje tym panom. Podziękowalibyśmy im już dawno, w 1992 roku, jednak m.in. dzięki Tuskowi i jego partii odwołano rząd Olszewskiego i zastopowano lustrację.
Zgadzam się z Iniside, że najważniejszą funkcją prezydenta jest kreowanie wizerunku Polski poza granicami kraju
Wizerunek za granicą kreują wszyscy rodacy, którzy opuszczają nasze granice - czy to na stałe, czy na pewien okres. Przeciętny obywatel świata nie zna ani Tuska, ani Kaczyńskiego i jego działania niewiele zmienią w nim obraz Polski.
Jeśli jednak taki Chirac powie, że Polska utraciła szansę by siedzieć cicho, to prezydent faktycznie powinien mu odpowiedzieć co o tym myślimy. Tusk pewnie by przeprosił.
Poprawienie stosunków z Niemcami - poprzez rozmowy z Panią Steinbach? Tusk spotyka się z tą wielką pokrzywdzoną damą, którą zbrodniczy Polacy wydalili z kraju po II Wojnie Światowej. Poprawa stosunków - jasne, ale nie w taki sposób. Nie poprzez siedzenie cicho i potulne zgadzanie się na wszystko co powiedzą mądrzy ludzie z zachodu. Tusk spotkał się z Kohlem, mówił jak to miło i pozytecznie się rozmawiało, po czym Kohl 2 tygodnie później powiedział, ze głównym partnerem Niemiec na wschodzie jest Rosja. Widzimy to chociażby po ostatniej sprawie planach budowy gazociągu na Bałtyku, omijającego Polskę.
Wszystkie kraje UE walczą o swoje, dbają o swój własny interes. My jednak mamy siedzieć cicho, nie stawiać się i dbać o dobre relacje. Robi tak od 10 lat Kwaśniewski i efekty tego mamy - wypowiedź Chiraca, wspomniany gazociąg czy wypowiedź chociażby Kohla. Pomiata się nami, a my przyjmujemy to jakby nigdy nic się nie stało...
O poprawę stosunków z Niemcami oczywiście warto dbać - ale na drodze przebaczenia przeszłości ,a nie dogadywania się ze skrajną przedstawicielką tego kraju, jaką jest Steinbach. Jeśli chcą "ziem odzyskanych", to warto przedstawić np. koszt odbudowy Warszawy i na tym zakończyć te bezsensowne dyskusje.
BTW: Swego czasu, zupełnie przez przypadek trafiłem na dość interesującą stronę. Może jeszcze kogoś zainteresuje -
http://spieprzajdziadu.pl
Świetna strona, już sama domena pokazuje jak to Tusk i jego zwolennicy nie chcą dzielić, ale łączyć.
WIdac takze ze PiS jest bardziej agresywny.
Ja bym rzekł całkiem coś odwrotnego... Najpierw hospicja, teraz mówienie że PiS=Lepper itd. Bajki wzięte z kosmosu.
Uwazam, ze lepszym prezydentem bedzie Tusk, bo mi socjalistyczny kraj nie odpowiada, a Tusk moze blokowac badziewne ustawy (np. obowiazkowe ubezpieczenie od bezrobocia, sic).
To czy kraj będzie liberalny czy socjalistyczny chyba nie zależy od prezydenta... Jest koalicja PiS-PO i w sprawie gospodarki to raczej ona będzie miała więcej do powiedzenia.
Wg mnie najrozsądniejszym wyborem byłby Tusk, ale ostatnio mało go widać w TV i innych mediach przez co traci poparcie.
Chyba żartujesz... Ja się boję radia/tv włączyć, bo wszędzie widzę twarz Tuska czy słyszę jego reklamówki. Mam tylko nadzieję, że przez nadchodzące 5 lat będę go widział o wiele rzadziej.
szkoda bo może w końcu by sie coś zmieniło w kraju
W kraju zmieni się właśnie, gdy do władzy dojdzie Kaczyński. Tusk to kontynuacja prezydentury Kwaśniewskiego, jak ten sam mówi. Kaczyński chce skończyć w końcu z "salonem", z korupcją i postkomunistami - dlatego tak źle go opisują w mediach, dlatego dochodzi nawet do takich absurdów jak poparcie Tuska przez Urbana czy Millera.
Cóż, to mój pierwszy post tutaj od dłuższego czasu i raczej ostatni w tym topicu. Mam inne poglądy niż wszyscy, którzy tutaj się wpisali, a nie mam zbytnio ani czasu, ani ochoty dalej dyskutować tutaj w tej sprawie. Chciałem tylko przeciwstawić Wam inne poglądy i poprosić Was, byście też spojrzeli na całą sytuację z innej strony. Czytając te same gazety, oglądając te same programy ma się niepełny punkt widzenia i jest się podatnym na manipulację. Stąd takie głosy jakoby za Kaczyńskim stało Radio Maryja i Lepper, jakoby Kaczyński był zacofanym przeciwnikiem UE itd.
Ja kończąć moją wypowiedź w tym wątku polecam Wam lekturę dwóch tekstów:
http://prawy.pl/czytaj.php?id=4327&pocz=&xx=&dz=nowosci
http://prawy.pl/czytaj.php?id=4328&pocz=&xx=&dz=nowosci
Tyle ode mnie, życze Wam dobrego wyboru

Sobie życzę, aby po weekendzie nastała IV RP