Wybory prezdenckie

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Wybory prezdenckie

Post autor: iniside »

Aż dziw że nikt nie założył takiego teamtu :D.
Tak więc na kogo byście głosowali w drugiej turze.
Ja osbiście to na nikogo. IMHO najlepszym kandydatem na prezydenta polski byłby Wałęsa. Można wiele rzeczy o nim mówić, ale jako reprezentant kraju na świecie, jest do tego doskonały. Znany i szanowany na całym świecie. Taki powinien być prezydent. Bo nie ma sie co oszukiwać prezydent w polsce to głównie reprezentant kraju za granicami. Co głowy innych państw wiedzą o Taki Tusku czy Kaczyńskim. Pewnie nie wiele. A co wiedzą o Wałęsie. No własnie.
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Wybory prezdenckie

Post autor: Siwy_PO »

Wg mnie najrozsądniejszym wyborem byłby Tusk, ale ostatnio mało go widać w TV i innych mediach przez co traci poparcie.
To takie wybieranie "idola", spłeczeństwo nie zwraca uwagi na program wyborczy ale na prezentacje, a TV to główne medium które kształtuje wizerunek kandydata - szkoda bo może w końcu by sie coś zmieniło w kraju
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Szczerze mówiąc, to coraz bardziej mi to zwisa.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Mi nie zwisa i sledze z ciekawoscia to co sie dzieje. najbardziej mnie irytuja reklamowki pisu z maskotka, powtarzane z kampanii parlamentarnej i pomysły kopiowane od PO, np. jesli chodzi o preznetowanie znanych ludzi popierajacych kandydata czy listy, ktore trafiaja do domow. WIdac takze ze PiS jest bardziej agresywny. PO takze swieta nie jest. Uwazam, ze lepszym prezydentem bedzie Tusk, bo mi socjalistyczny kraj nie odpowiada, a Tusk moze blokowac badziewne ustawy (np. obowiazkowe ubezpieczenie od bezrobocia, sic). Choc tak naprawde to prezydent nie za duzo moze, zwlaszcza jak rzadzic ma koalicja, to jaki byłby sens blokowania 'wlasnych ustaw'. W tym wypadku dla mnie liczy sie reprezentowania panstwa za granica i tu chyba lepszy bedzie Tusk, bo bardziej przekonuja mnie jego poglady na UE czy kontakty z Niemcami itp. Ponadto o pierwszych damach nie wspomne, loL! :lol:
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Ale jak się przez tyle lat ogląda te same (prawie) gemby tyle tylko, że ciągle pod innym szyldem, to człowiek myśli tylko o tym jak zwiać z tego kraju. Dawno bym to zrobił gdyby nie:
1 nieznajomość żadnego języka obcego (z wyjątkiem ruskiego)
2 posiadam:
a rodzinę
b majątek nieruchomy.
Reklamówek nie oglądam, z tego samego powodu co i wiadomości, lekarz zabronił mi się denerwować.
P.S.
W następnych wyborach (jak dożyję) będę głosował na bogatych, bo ci przynajmniej nie idą dla kasy ale dla władzy i o to chyba w tym wszystkim chodzi.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

ale debate kaczynski przegrał i to chyba wyraznie... :lol:
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Żeby tylko wyborów nie wygrał. Mam cichutką nadzieję, że Aleksander poprze Tuska i część lewicy pójdzie głosować, bo jak nie to mamy prawie czysty talibanat.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Sensacyjny sondaż Polskiej Grupy Badawczej. W wyścigu prezydenckim Lech Kaczyński wyprzedza Donalda Tuska o 0,4 proc.
:evil:
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Oby nie :(
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

Te wybory prezydenckie zaczynają przypominać wybory do parlamentu.
PO prowadziła a i tak przegrała.
Radio Maryja przesądzi o wszystkim
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

no Siwy ma racje, w dodatku mozna zobaczyc jak łatwo manipulowac ludzmi...
iro
Moderator

Post autor: iro »

Z dwóch kaczorów wybieram Donalda.
I jak widzę nie jestem w tym odosobniony :).
Na wybory oczywiście pójdę, bo zwolennicy Leppera nie próżnują i przechodzą na stronę Lecha IMHO nie nadającego się na prezydenta.

Zgadzam się z Iniside, że najważniejszą funkcją prezydenta jest kreowanie wizerunku Polski poza granicami kraju. I tu widać największe różnice między Tuskiem i Kaczyńskim. Moim zdaniem powinniśmy zadbać o nasz wizerunek w krajach UE, bo to dzięki nim możemy najwięcej skorzystać. Poprawienie stosunków z Niemcami, Francją - priorytetowa sprawa. Dlatego wolę Tuska, który zapowiedział już, że pierwszym krajem jaki odwiedzi jako prezydent będą Niemcy. Zresztą nie tak dawno wydeptywał tam sobie ścieżki. Kaczynski woli USA, ale szkoda, że przez ostatnie lata Polska obrała tylko ten kierunek.

Co do stwierdzenia, że prezydent powinien być znany. Owszem, ale nigdy nie jest tak na samym początku. Weźmy takiego Kwaśniewskiego, na początku to nikt nie potrafił nawet wymówić jego nazwiska. Teraz mówi się nawet, że powinien zostać laureatem pokojowej nagrody Nobla (głównie za poparcie Pomarańczowej Rewolucji).

BTW: Swego czasu, zupełnie przez przypadek trafiłem na dość interesującą stronę. Może jeszcze kogoś zainteresuje - http://spieprzajdziadu.pl
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Dawid Kulbaka pisze:no Siwy ma racje, w dodatku mozna zobaczyc jak łatwo manipulowac ludzmi...
Dokładnie... Jak łatwo można wmówić ludziom, że za wszystkim stoi Radio Maryja czy Andrzej Lepper, największe zła tego kraju. W Polsce jest jak jest z powodu nieudolnej władzy i postkomunistów, którzy po 89 nie zniknęli, ale rządzili i tak nieudolnie wprowadzili nas w nową rzeczywistość. Dlatego m.in. potrzebny jest Kaczyński u władzy, którzy w końcu podziękuje tym panom. Podziękowalibyśmy im już dawno, w 1992 roku, jednak m.in. dzięki Tuskowi i jego partii odwołano rząd Olszewskiego i zastopowano lustrację.
Zgadzam się z Iniside, że najważniejszą funkcją prezydenta jest kreowanie wizerunku Polski poza granicami kraju
Wizerunek za granicą kreują wszyscy rodacy, którzy opuszczają nasze granice - czy to na stałe, czy na pewien okres. Przeciętny obywatel świata nie zna ani Tuska, ani Kaczyńskiego i jego działania niewiele zmienią w nim obraz Polski.

Jeśli jednak taki Chirac powie, że Polska utraciła szansę by siedzieć cicho, to prezydent faktycznie powinien mu odpowiedzieć co o tym myślimy. Tusk pewnie by przeprosił.

Poprawienie stosunków z Niemcami - poprzez rozmowy z Panią Steinbach? Tusk spotyka się z tą wielką pokrzywdzoną damą, którą zbrodniczy Polacy wydalili z kraju po II Wojnie Światowej. Poprawa stosunków - jasne, ale nie w taki sposób. Nie poprzez siedzenie cicho i potulne zgadzanie się na wszystko co powiedzą mądrzy ludzie z zachodu. Tusk spotkał się z Kohlem, mówił jak to miło i pozytecznie się rozmawiało, po czym Kohl 2 tygodnie później powiedział, ze głównym partnerem Niemiec na wschodzie jest Rosja. Widzimy to chociażby po ostatniej sprawie planach budowy gazociągu na Bałtyku, omijającego Polskę.

Wszystkie kraje UE walczą o swoje, dbają o swój własny interes. My jednak mamy siedzieć cicho, nie stawiać się i dbać o dobre relacje. Robi tak od 10 lat Kwaśniewski i efekty tego mamy - wypowiedź Chiraca, wspomniany gazociąg czy wypowiedź chociażby Kohla. Pomiata się nami, a my przyjmujemy to jakby nigdy nic się nie stało...

O poprawę stosunków z Niemcami oczywiście warto dbać - ale na drodze przebaczenia przeszłości ,a nie dogadywania się ze skrajną przedstawicielką tego kraju, jaką jest Steinbach. Jeśli chcą "ziem odzyskanych", to warto przedstawić np. koszt odbudowy Warszawy i na tym zakończyć te bezsensowne dyskusje.
BTW: Swego czasu, zupełnie przez przypadek trafiłem na dość interesującą stronę. Może jeszcze kogoś zainteresuje - http://spieprzajdziadu.pl
Świetna strona, już sama domena pokazuje jak to Tusk i jego zwolennicy nie chcą dzielić, ale łączyć.
WIdac takze ze PiS jest bardziej agresywny.
Ja bym rzekł całkiem coś odwrotnego... Najpierw hospicja, teraz mówienie że PiS=Lepper itd. Bajki wzięte z kosmosu.
Uwazam, ze lepszym prezydentem bedzie Tusk, bo mi socjalistyczny kraj nie odpowiada, a Tusk moze blokowac badziewne ustawy (np. obowiazkowe ubezpieczenie od bezrobocia, sic).
To czy kraj będzie liberalny czy socjalistyczny chyba nie zależy od prezydenta... Jest koalicja PiS-PO i w sprawie gospodarki to raczej ona będzie miała więcej do powiedzenia.

Wg mnie najrozsądniejszym wyborem byłby Tusk, ale ostatnio mało go widać w TV i innych mediach przez co traci poparcie.
Chyba żartujesz... Ja się boję radia/tv włączyć, bo wszędzie widzę twarz Tuska czy słyszę jego reklamówki. Mam tylko nadzieję, że przez nadchodzące 5 lat będę go widział o wiele rzadziej.
szkoda bo może w końcu by sie coś zmieniło w kraju
W kraju zmieni się właśnie, gdy do władzy dojdzie Kaczyński. Tusk to kontynuacja prezydentury Kwaśniewskiego, jak ten sam mówi. Kaczyński chce skończyć w końcu z "salonem", z korupcją i postkomunistami - dlatego tak źle go opisują w mediach, dlatego dochodzi nawet do takich absurdów jak poparcie Tuska przez Urbana czy Millera.

Cóż, to mój pierwszy post tutaj od dłuższego czasu i raczej ostatni w tym topicu. Mam inne poglądy niż wszyscy, którzy tutaj się wpisali, a nie mam zbytnio ani czasu, ani ochoty dalej dyskutować tutaj w tej sprawie. Chciałem tylko przeciwstawić Wam inne poglądy i poprosić Was, byście też spojrzeli na całą sytuację z innej strony. Czytając te same gazety, oglądając te same programy ma się niepełny punkt widzenia i jest się podatnym na manipulację. Stąd takie głosy jakoby za Kaczyńskim stało Radio Maryja i Lepper, jakoby Kaczyński był zacofanym przeciwnikiem UE itd.

Ja kończąć moją wypowiedź w tym wątku polecam Wam lekturę dwóch tekstów:
:arrow: http://prawy.pl/czytaj.php?id=4327&pocz=&xx=&dz=nowosci
:arrow: http://prawy.pl/czytaj.php?id=4328&pocz=&xx=&dz=nowosci

Tyle ode mnie, życze Wam dobrego wyboru ;-) Sobie życzę, aby po weekendzie nastała IV RP :wink:
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Tak, tak, a świstak siedzi bo zapitolił sreberka.
Jak zwykle wszystkiemu winni są Żydzi, masoni, komuniści, Hitler, Stalin, Aleksander Wielki i nie wiadomo kto jeszcze.
wk pisze:Cóż, to mój pierwszy post tutaj od dłuższego czasu i raczej ostatni w tym topicu. Mam inne poglądy niż wszyscy, którzy tutaj się wpisali, a nie mam zbytnio ani czasu, ani ochoty dalej dyskutować tutaj w tej sprawie. Chciałem tylko przeciwstawić Wam inne poglądy i poprosić Was, byście też spojrzeli na całą sytuację z innej strony. Czytając te same gazety, oglądając te same programy ma się niepełny punkt widzenia i jest się podatnym na manipulację. Stąd takie głosy jakoby za Kaczyńskim stało Radio Maryja i Lepper, jakoby Kaczyński był zacofanym przeciwnikiem UE itd.
Jakże to polskie "ja nic nie mówię, ale wiem żeście głupki i ni cholery racji nie macie".
Ktoś mądry powiedział - "Żyj i daj żyć innym".
P.S.
Proponuje na początek powywieszać WSZYSTKICH komunistów i ich dzieci i wnuki.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Halszczak pisze:Tak, tak, a świstak siedzi bo zapitolił sreberka.
Jak zwykle wszystkiemu winni są Żydzi, masoni, komuniści, Hitler, Stalin, Aleksander Wielki i nie wiadomo kto jeszcze.
Widzisz, napisałem, że nie chcę dyskutować dalej, bo nie mamy o czym. Różnimy się w poglądach i nikt nikogo nie przekona na 2 godziny przed ciszą wyborczą. Ja uważam, że Polska jest w takim miejscu jak teraz z powodu blisko 50 lat komunizmu i tego co stało się potem - jak choćby rządów SLD.

Przykro mi, że tak bardzo denerwują Cię moję poglądy, postaraj się jednak trzymać nerwy na wodzy i nie odpowiadać za pomocą bezczelnej ironii.
Halszczak pisze:Jakże to polskie "ja nic nie mówię, ale wiem żeście głupki i ni cholery racji nie macie".
Moim zdaniem nie jest to typowo polskie, ale istotnie istnieją ludzie także w tym kraju, którzy w taki sposób postępują - na przykład odpowiadają nie podając żadnych argumentów, a jedynie ironią i chamstwem.
Halszczak pisze:Ktoś mądry powiedział - "Żyj i daj żyć innym".
Ja naprawdę nie mam zamiaru nikogo zabijać - w przeciwieństwie do kilku ludzi, których wymieniłeś na początku Twojego postu. Ba, nawet nie nazwałem nikogo głupcem, nie kazałem zmieniać poglądów, nie wyśmiałem i nie zachowałem się chamsko.
Halszczak pisze:P.S.
Proponuje na początek powywieszać WSZYSTKICH komunistów i ich dzieci i wnuki.
Metodami komunistów (vide rewolucja francuska) daleko nie zajdziemy.

Wystarczy, że podziękujemy ludziom, którzy doprowadzili do takiego stanu nasz kraj. Podziękować nie znaczy powywieszać czy zabić.

Przepraszam wszystkich, że mimo wszystko ponownie zabrałem głos w tej dyskusji, wbrew wcześniejszej deklaracji ("Cóż, to mój pierwszy post tutaj od dłuższego czasu i raczej ostatni w tym topicu."). Teraz mogę już usunąć z powyższego cytatu słowo "raczej". Za 2 godziny cisza wyborcza, każdy z nas ma już poglądy wyrobione, dyskusje toczą się w wielu miejscach - nie chcę tutaj wdawać się w kolejne słowne przepychanki z ludźmi o innych poglądach. Zwłaszcza po tego typu ripoście, jaką zastosował Halszczak.

Pozdrawiam i liczę, że Polacy wybiorą słusznie.
ODPOWIEDZ