Szukam naprawde dobrego edytora PHP

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Szukam naprawde dobrego edytora PHP

Post autor: tmz »

Wiem, ze takie posty sie juz pojawiały, ale troche sie od tego różniły - otóż ja podam listę rzeczy, których bym oczekiwał od edytora. Prosze nie pisać o Zajączkach, Pajączkach, notatnikach(!!!), phpEdach itd bo one nie spałniają wymagań. Wiem, że wymagania sa duże, ale chyba powinien istnieć edytor choć jeden, który by je wszytskie miał... Oto i wymagania:

- z bólem przyznaję, ale pod winzgroze
- podswietlanie skladni PHP, wraz ze standardowymi funkcjami
- rownoczesne (kody są przecież w 1 pliku) podświetlanie składni PHP, HTML, Javascript, SQL i co tam jeszcze jest
- WAŻNE (bo rzadkie): uzupełnianie nazw zmiennych (w przypadku PHP, bo tam zmienne sa charakterystyczne). To jest w Quancie, ale ona jest tylko pod Linuchem.
- Ukrywanie bloków kodu (mozliwosci zwijania bloków { .... } do jednej linijki). To tez jest w quancie
- duza swoboda ustawien edytora.

Szukalem dlugo - nie znalazlem. Siegalem nawet po d wielkie IDE, jak np Eclipse z pluginem.
Please, jesli znacie jakis taki edytor (OK, powiedzmy ze jednej rzeczy nie bedzie) - dopiszcie.

Pzdr
Riklaunim
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Szukam naprawde dobrego edytora PHP

Post autor: Riklaunim »

zobacz crimson editor http://www.crimsoneditor.com/ Free :)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Chyba najlepsze co możesz znaleźć, to phpeclipse (www.phpeclipse.de)
Ma na pewno:
zwijanie,
rozpoznawanie / uzupełnianie,
praktycznie wszystko możesz ustawić w eclipsie,
możliwościami samej edycji bije praktycznie wszystkie edytory programistów (refactoring rulez :) ).

A co do podświetlania html i sql... nie wiem, czy kiedykolwiek coś takiego powstanie. SQL i html to są zwykłe stringi. Prawda - można ustalić, że to co jest po echo i print, to html, a to co jest w mysql_query(), to sql, ale nie zawsze można wszystko ładnie pokolorować.
Html poza <?php...?> eclipse pewnie koloruje, ale jak wyobrażasz sobie pokolorowanie np.
$query="SELECT $fields $limit , 10";
??
patrząc na to ty się domyślisz co to jest ",10", ale co ma zrobić podświetlenie - traktować to jako pole?, a może jako limit? A może $fields, to "a, b FROM tbl"?
Możesz też się spodziewać co to $limit, ale jeśli nie masz tego w tym samym pliku, to eclipse nie wie, jaki tam masz tekst.
Taka sama sytuacja jest przy htmlu w stringach - nie jesteś w stanie dobrze go pokolorować, jeśli zawiera wstawione zewnętrzne zmienne.
Vi próbuje kolorować html'a - nie wychodzi mu to dobrze - zawsze trafiam na miejsce, gdzie się wykłada - to rozwiązanie po prostu nie ma większego sensu. Piszesz w php - jasne, że zwykle jest tam zwykle html i sql. Ale php, to tylko php - nie wszystko naraz.
FanFataL
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: FanFataL »

tmz pisze:- z bólem przyznaję, ale pod winzgroze
OK
tmz pisze:- podswietlanie skladni PHP, wraz ze standardowymi funkcjami
OK
tmz pisze:- rownoczesne (kody są przecież w 1 pliku) podświetlanie składni PHP, HTML, Javascript, SQL i co tam jeszcze jest
OK
tmz pisze:- WAŻNE (bo rzadkie): uzupełnianie nazw zmiennych (w przypadku PHP, bo tam zmienne sa charakterystyczne). To jest w Quancie, ale ona jest tylko pod Linuchem.
OK
tmz pisze:- Ukrywanie bloków kodu (mozliwosci zwijania bloków { .... } do jednej linijki). To tez jest w quancie
OK
tmz pisze:- duza swoboda ustawien edytora.
OK
Hmm - ja tam uzywam SciTE - wygląda jak zwykły notatnik ale generalnie ma bardzo duże mozliwosci ;]

Dam linka do paczki skonfigurowanej przeze mnie - przystosowaną również do tego wszystkiego co napisałeś powyżej ;)
http://www.fanfatal.pl/scite.zip
Wiele osób juz przekonałem do SciTE - nawet osoby które przyzwyczaiły sie do WYSYWIGów ;]

Jeżeli przypadnie Ci do gustu to moge podac kilka skrótów klawiszowych które sa bardzo pomocna w pracy ;]

Pozdrawiam ;-)
...
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

viraptor - fakt, troche z tym kolorowaniem przesadzilem, jesli chodzi o SQL:]

FanFatal - scite4 faktycznie zachowuje sie bardzo przyzwoicie:) Tylko jak sie uzupelnia nazwy zmiennych?

Jesli chodzi o eclipsa - wiem, ze jest masakryczny jesli chodzi o mozliwosci. Sciagnalem PHPeclipsa i jednak nie do konca bylo to to, o czym marzę. Poza tym eclipse troche mi rzęzi, nie mam silnego kompa.

Vim z kolei jest u mnie edytorem domyslnym dla wszystkich plikow testowych:) Z racji podswietlania wszystkich skladni oczywiscie. ALe to sie chyba zmieni na korzysc scite :] Tez borykam sie z jego niedoskonalosciami, denerwuje mnie zwlaszcza jego usilne wcinanie tam, gdzie sobie tego nie zycze. Proby konfiguracji niewiele pomogly...

Dzieki za scite i prosze o te skróty:)
FanFataL
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: FanFataL »

tmz pisze:FanFatal - scite4 faktycznie zachowuje sie bardzo przyzwoicie:) Tylko jak sie uzupelnia nazwy zmiennych?
- hmm generalnie to on uzupełnia wszystkie stringi - nie tylko nazwy zmiennych jak quanta - tylko automatycznie podowiada jak znajdie jeden pasujący wzorzec do zmiennej - jezeli chce się wymusić podopwiadanie to Ctrl+Enter ;)
tmz pisze:Dzieki za scite i prosze o te skróty:)
Ctrl+Enter - j.w
Ctrl+I - podpowiadanie funkcji i składni PHP
Ctrl+D - kopiowanie linii
Ctrl+G - skok do linii
Ctrl+Shift+U - upercase
Ctrl+U - lowercase

W sumie to wszystko jest w zakładce Edit ;]

Aha i są tam dwa moje skrypty w zakładce Tools - win->iso i vice-versa :D

Pozdrawiam ;-)
...
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Ha, mam jednego zonka - nie podswietla rownoczesnie html i stylow CSS (miedzy style i /style)
Ale to pewnie da rade zrobic, skonfigurowac, tylko jak? Wiesz cos o tym?
jar

Post autor: jar »

tmz pisze:Prosze nie pisać o Zajączkach, Pajączkach
Powiem tak - ja sam swego czasu szukałem czegoś innego, ale wróciłem do Pajączka i jest zadowolony
Riklaunim
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Riklaunim »

Ja tam mam spokój :) używam Kate (KDE linux/unix) i mam spokój, podświetla wiele, jest przyjemna dla oka, kodować może dowolnie itd itp. :) Za czasów windowsa to korzystałem ze wspomnianego Crimsona a EditPad głównie do masowej zmiany czegoś w wielu plikach :)
Cyr4x
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Cyr4x »

Jeżeli szukasz naprawdę potężnego narzędzia do PHP i cię na to stać, to polecam oprogramowanie firmy Zend ( http://www.zend.com ). Ewentualnie zawsze możesz pokusić się o przeróbkę i kompilację źródeł linuxowych Quanty pod Windows :D
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

raczej sie nie podejmuje grzebac w kodach quanty :] (aczkolwiek przemknela mi taka mysl przez lepek)
the_foe
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: the_foe »

php designer 2005
ODPOWIEDZ