div - prawdopodobnie bardzo proste pytanie

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
mkkot
Kontakt:

div - prawdopodobnie bardzo proste pytanie

Post autor: mkkot »

Witam,
no więc zaszła konieczność użycia znacznika <div> i zadziałał tak, jak chciałem. Słyszałem o nim tak naprawdę tylko na tej grupie i nawet nie wiem za bardzo jak działa :lol:
W każdym razie jest po lewej menu, w środku jest tekst umieszczony w div-ie. Hmm, teraz myślę sobie, że to chyba nie ten dział, bo php też jest tam, ale takie proste przypadki chyba znacie :wink:
No więc chciałbym, żeby po kliknięciu w menu na jakimś odnośniku w tym środkowym divie otworzyła się wybrana strona, to wszystko :-)

A teraz część z php:
menu po lewej jest w pliku menu.php, a strona w środku będzie się nazywała strona.inc. Z tym też mam drobny problem, bo odnośnik ma wyglądać tak:
[xml]<a href="strona.inc#tytul1">[/xml], co z jakiegoś powodu nie działa :(
Idzie coś z tym zrobić?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: div - prawdopodobnie bardzo proste pytanie

Post autor: viraptor »

1. Nie widze tu php...
2. <a href="plik#miejsce"> przenosi cie do pliku 'plik', a dokładnie do miejsca, gdzie zaczyna się element o id="miejsce". Nic innego.
Jeśli chcesz do div'a załadować inną stronę, to albo zrób to zupełnie w php (include('strona.inc')), albo javascript+dhtml+xmlrequest... (ogólnie o ajax'ie poszukaj).
Temat był tu już setki razy poruszany.
mkkot
Kontakt:

id="miejsce" mówisz? Ja jestem staroświecki i nazwałem nagłówki <h1 name="miejsce">.

Nie wiem, czy wyraziłem się jasno z divami. Chcę zrobić coś jak ramki, czyli kliknięcie po lewej powoduje otworzenie strony w środku itd. Tylko nie wiem jak. Trzeba jakoś nazwać diva? <div id="cośtam">, a potem <a target="cośtam">? Coś w tym stylu?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Czyli symulacja zachowania ramek, ale oparta o div'y z użyciem PHP? W takim wypadku mam nieodparte wrażenie, że na prawie identyczne pytanie udzieliłem Ci odpowiedzi w topicu "Coś zamiast frameset?" :neutral:. Jeśli zawartość merytoryczna tej odpowiedzi jest dla Ciebie niewystarczająca to może artykuł o budowie prostego szablonu strony www wykorzystującej PHP z kess.snug.pl będzie Ci pomocny...
mkkot
Kontakt:

Artykuł niestety nie był pomocny. Chociaż może był, bo teraz widzę, że się nie rozumiemy. Zobacz, jest sobie plik menu.php. To menu znajduje się po lewej. Jedyną instrukcją PHP w tym pliku jest:
[php]<?php
include_once("index.inc");
?>
[/php]
Powodowało to jednak, że index.inc wyświetlał się nisko, poniżej menu. Więc w tej chwili kod wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

<div style="margin-left:5em;">
<?php
?>
</div>
Dzięki czemu index.inc jest wyświetlany na górze, obok menu.
Teraz uwaga: zamiast pliku index.inc chcę ładować inne pliki .inc dokładnie w to samo miejsce, czyli tu

Kod: Zaznacz cały

<div style="margin-left:5em;">
<?php
?>
</div>
A ładowane będą z odnośników, znajdujących się w menu. Ale nie wiem, jak taki odnośnik powinien wyglądać!
Teraz widzę, że trzeba będzie chyba podmieniać linijkę ("index.inc"), ale nie dałoby się jakoś prościej? (historia skoków ma być zachowana).
Porównując to z zaproponowanym przez Ciebie artykułem, nie mam zamiaru stosować czegoś w stylu [xml]<a href="index.php?go=1">[/xml] bo nawet nie wiem na co to jest. Zresztą dlatego piszę do tego działu, a nie innego. Mam nadzieję, że się jasno wyraziłem. Jeśli mam jakieś złe ZAŁOŻENIA, proszę popraw, to moja 1. próba z <div> i instrukcjami PHP.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Nie otworzysz jednej strony w div'ie innej strony bez:
1. Użycia javascriptu i xmlrequest (to zły pomysł, jeśli nie znasz php), lub
2. Przeładowania strony z parametrem, np. <a href="index.php?go=1"> i obsłużeniem tego w php. Do tego będziesz musiał się dowiedzieć co to jest, bo inaczej nic nie wykombinujesz.
Za pomocą id=... i # w linkach nie zrobisz tego, o co ci chodzi.
flavio100
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: flavio100 »

najlepsze sa naprostsze rozwiazania - albo uzyj ramek, albo poswiec miesiac na nauke dHTML i innych podobnych... lub.. porzuc ten pomsyl i zrob to po prostu w php.

ew. mozesz sprobowac wykorzystac jakies rozwiazanie z
www.dynamicdrive.com - tam zdaje sie widzialem cos takiego, tylko musisz chociaz w minimalnym stopniu znac ang;)

pzdr
ODPOWIEDZ