skryptoteka.pl - ocena użyteczności, kodu itp.

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

skryptoteka.pl - ocena użyteczności, kodu itp.

Post autor: templer »

Witam

Prowadzę od jakiegoś czasu taki sobie serwis - www.skryptoteka.pl. Proszę użytkowniów o ocenę użyteczności, łatwości poruszania, kodu i o ogólne uwagi... sam już niewiele mogę wymyślić, przyda się świeża opinia.

Design graficzny nie podlega ocenie, i tak nie ulegnie zmianie...

Więc walidujcie, zaglądajcie do kodu itp. :) Dzięki Wam znajdę rzeczy, których sam nie widzę...

Z góry dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam.
Stig
Administrator

Re: skryptoteka.pl - ocena użyteczności, kodu itp.

Post autor: Stig »

Pod względem funkcjonalności strona prezentuje się dobrze. Układ jest czytelny i IMHO odpowiedni na tego typu stronę. Brakuje mi tu jednak wyszukiwarki oraz paska nawigacyjnego "Jesteś tutaj". Linki należałoby podkreślić - są słabo wyróżnione. Pewien problem w poruszaniu może stanowić "unclickable logo". IMHO warto trzymać się powszechnie przyjętemu założeniu, iż kliknięcie na logo przenosi do strony głównej serwisu. Nie podoba mi się rozbice na lewą i prawą stronę (mam na myśli stronę o znaczeniu jak ang. side :wink:) przycisków do strony głównej i korespondecji, a także umieszczenie, nazwijmy to "nagłówka", "Porady" za przyciskami, których dotyczy, w górnym dodatkowym menu. IMHO należałoby to rozwiązać tak jak w przypadku "nagłówka" "Skrypty". Typografia na stronie prezentuje się bardzo dobrze.

W sprawie kod: bardzo dobrze, że strona zgodna jest ze standardem XHTML 1.0 Strict, a także CSS. Mimo wszystko, w źródle można znaleźć pewne nieścisłości, których validator nie widzi. Mam tu na myśli brak zastosowania cudzysłowów dla atrybutów znaczników umieszczonych w warunku dla IE. Menu warto byłoby oprzeć o elementu list. IMHO dopracować należy "wygląd" strony bez arkuszu stylu. Teraz prezentuje się to nieciekawie.

Jeśli chodzi o inne technikalia: JPG jest formatem przeznaczonym do zdjęć. Wszelkie przyciski czy tła powinienno się zapisywać w formacie PNG, ew. GIF.

Podsumowując: strona prezentuje się dobrze, mimo wszystko warto poprawić jeszcze parę występujących na niej niedociągnięć.
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Wyszukiwarka jest, ale głęboko w menu... kiedyś był to panel na górze strony. Czyli chyba trzeba pomyśleć nad powrotem do niej :)

Logo za chwilę stanie się klikalne :) [ EDIT: już jest ]

Co do układu treści w nagłówku, faktycznie spróbuję przesunąć "porady" i zobaczę jak wyjdzie. "Stronę główną" umieszczę może po prawej obok "kontaktu". Jeśli typografia OK, to wnioskuję, że nie oglądałeś tego pod IE :P

[EDIT: menu górne zmienione (porady)]

Jeśli chodzi o cudzysłowy w kodzie, to jest to kod panelu z browsehappy, oni się tym nie przejęli (z wytłumaczeniem), ja też. Ale ok, zostanie poprawione.

[EDIT: już poprawione]

Format grafiki... jeśli nie stracę na jakości ani objętości, przekonwertuję na gify...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Funkcjonalność i nawigacja OK :) Bardzo fajny pomysł z wyszukiwarka skryptów, ale nie wiem czy ktoś się doczyta co tam napisane, więc może pomyśl nad normalnym, rozwiązaniem ale w ładnej oprawie graficznej :)

Trzeba pochwalić TOP brakuje tam tylko Flasha i byłoby cudownie :) Ale layout jest OK.

Ocena: 8/10
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Flasha raczej na pewno nie będzie, bo zależy mi na używaniu dostępnych formatów do tego typu celów. Nie robiłbym we flashu tak ważnej części witryny, jak top. Niektórzy zostaliby go pozbawieni :)

Co do odnośnika do wyszukiwarki, przyznaję, jest trochę na siłę :) Ale znów chyba nie tak mało czytelny?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Jeśli nie zrobisz we flashu menu, tylko dorzucisz go niżej, a we flashu sam nagłówek będzie, to wszystko jest w porządku. Jedyni, którzy flasha nie widzą aktualnie, to użytkownicy linksa (ktoś więcej?) i ci, którzy nie mają pluginu flasha ze względu na atak flash popupów vide wp...
Możesz też dodać same linki w przypadku nie załadowania flasha (np. wycinane javascriptem).
templer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Więc nie widzę powodu robienia flasha. Sam znam wiele osób, które zupełnie celowo blokują flasha. Po drugie, flash zagnieżdżony tak, aby był zgodny z XHTML (vide rozwiązanie z ALA) czasem się wali, albo nie wyświetla (niby nie powinien, ale jednak to obserwuję). Po trzecie, jestem w posiadaniu tylko tych gotowych grafik, więc na flasha nie przerobię, bo chyba musiałbym od nowa... po czwarte, tak naprawdę to po co miałby być ten flash?
ODPOWIEDZ