Co robimy z tym forum?

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.
wixor
Przelotem
Przelotem

Re: Co robimy z tym forum?

Post autor: wixor »

Gdyby kiedyś, przypadkiem przechodził tędy jakiś mod to mógłby przenieść całość na uwagi i opinie o webinside.pl - tam jest tego miejsce.
yhmt
Nowy
Nowy

Post autor: yhmt »

Czemu mam wrażenie, że nam się zrobił pewien zastój w związku z nowym forum... :roll:
Czyżby to sezon ogórkowy, czy coś...?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

No ja czytałem post cały czas, ale nie odpowiadałem. Kiedyś rozmawiałem z iniside o forum na gg i właściwie stoimy w miejscu. Bowiem trzeba podjąc kilka decyzji. I tak:

- grafika się zmieni, styl także - wszysko musi być nowoczesne i dopracowane do nowego wyglądu seriwsu, wiec na razie nie wiaodmo jak to będzie wyglądac

- zostajemy na phpBB, bo mamy system logowania z tym połączony wiec niech juz tak zostanie

- forum wgrane zostanie z hackami jakie sobie wymyslicie, aby ułatwic komunikacje i poprawic funkcjonalnosc (emoty tez)

- podział forum będzie oparty na podstawie tego tematu oraz innych uwag

- regulamin zostanie, bo zostac musi, ale będzie ograniczony

- kwestie do omówienia:

zakładamy kompletnie nowe forum czy moderujemy z ekipą pomocną to, co jest. Ja jestem za tym 2 wyjsciem. nie ma sensu kasować postów, bo

a) i tak sie zrobi z czasem lekki bałagan
b) już raz tak zrobiliśmy i nic to nie dało

takze chyba najlepsze wyjscie to wgrać poprawki i nową grafikę na to forum obecne, zmoderować, poustawiać i zacząc promować.

Jak mowie prace mogą być już teraz, ale problem lezy w tym, ze nie mamy jeszcze koncepcji grafiki seriwsu.

Czekam na Wasze opinie.
yhmt
Nowy
Nowy

iniside coś wspominał o jakims drugim forum do testów, a potem wdrożeniu go już jako forum własciwego...

Co do designu: mamy tu przecież kilku speców :wink: Proponuję po prostu urządzić wewnętrny konkurs najlepszy design (wybierzemy go wspólnie) i tyle.
Tylko czy forum ma wygladać jak strona webinside, czy nie koniecznie?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Popieram pomysł Dawida, aby oprzeć się na istniejącym forum. IMHO należałoby bezwartościowe topici (chociażby powtarzające się) skasować, pozostałe zmoderować (głównie edytować tematy, poprzerzucać do właściwych działów), resztę zostawić. Oczywiście jestem chętny do pomocy w tym aspekcie.

Jeśli chodzi o hacki to narazie przejrzałem oficjalną listę na stronie phpBB i mam parę propozycji.

Odnośnie regulaminu: jestem za tym, aby dość gruntownie zmienić aktualnie obowiązujący. Mogę pomóc.

Moje propozycje nt. podziału forum przedstawiłem już w tym temacie. Dodatkowo chciałbym, aby przedyskutować sensowność istnienia mało popularnych działów takich jak np. : "Public Relations i budowanie wizerunku" czy "Narzędzia e-biznesu".

IMHO prace można zacząć od zaraz modernizując i przygotowując aktualne forum do kulminacyjnego momentu odświeżenia (kiedy załadowana byłaby np. nowa grafika), które mogłoby nastąpić wraz z pojawieniem się nowej wersji całego serwisu webinside. Tylko kiedy moglibyśmy się tego momentu spodziewać?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Stig pisze:IMHO należałoby bezwartościowe topici (chociażby powtarzające się) skasować, pozostałe zmoderować (głównie edytować tematy, poprzerzucać do właściwych działów), resztę zostawić.

No właśnie - ja też na to stawiam i to bedzie chyba najodpowiedniejsze wyjście z sytuacji.

Stig pisze:Jeśli chodzi o hacki to narazie przejrzałem oficjalną listę na stronie phpBB i mam parę propozycji.

Takie szczegóły to wkrótce - jak będziemy wiedzieli co robimy i na czym stoimy. Ale dobrze, najlepiej zapisz je i gdy będziemy wiedzieć cos więcej - dasz znac. Albo daj juz teraz na innym temacie - szczegoły i link ponizej. Z pewnością iniside doda jeszcze z 3000 emotek do tego :D

Stig pisze:Odnośnie regulaminu: jestem za tym, aby dość gruntownie zmienić aktualnie obowiązujący. Mogę pomóc..

Moje propozycje nt. podziału forum przedstawiłem już w tym temacie. Dodatkowo chciałbym, aby przedyskutować sensowność istnienia mało popularnych działów takich jak np. : "Public Relations i budowanie wizerunku" czy "Narzędzia e-biznesu".

Ok zakładam nowe tematy dot. samego regulaminu, tam mozemy wspolnie ulozyc regulamin i zadziałać w sprawie nowych działów:
regulamin: http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?p=28868
nowy podział forum: http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?p=28869
dodatki do forum: http://www.webinside.pl/forum/viewtopic.php?p=28870

Stig pisze:IMHO prace można zacząć od zaraz modernizując i przygotowując aktualne forum do kulminacyjnego momentu odświeżenia (kiedy załadowana byłaby np. nowa grafika), które mogłoby nastąpić wraz z pojawieniem się nowej wersji całego serwisu webinside. Tylko kiedy moglibyśmy się tego momentu spodziewać?

tak pewnie zrobimy. z grafiką nie wiem - rozmawiam z grafikami i szukam pomysłów, wiec jesli chodzi o to - będą nowe topici, bo seriws tez chcemy ustalać wraz z Wami.

yhmt - nie wiem, czy to ma sens. do nowego WI mam takie wymagania, ze watpie by konkurs mołg tu cos rozwiązać, nie wiem, jak myslicie?
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

ja moge wziasc sie za grafike nie ma problemu tylko nie miałem okzaji jeszcze robic grafik do forum, jest jakis szablon do phpBB??, wtedy nie było by problemu z pocieciem :/
yhmt
Nowy
Nowy

Yay Gree, gdybyś potrzebował pomocy, pamiętaj, że masz mnie :wink:
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

no jest szablon, nawet gotowe elementy wyciete w PSD jak np. te ludziki na butonach itp.. http://www.phpbb.com/downloads.php

ale wiesz - podejmujac sie tworzenia grafiki to ciezka sprawa jest, bo ja - w przypadku gdy bedzie slaba - powiem nie, i bedzie mi potem głupio po prostu, nie lubie takich sytuacji, a znow sam nie dam rady wszystkiego zrobic...wiec pomoc sie przyda - dzieki.

mowie, zebys zdawał sobie sprawe z tego, ze WI ma byc super i extra 8)

jesli chodzi o grafike to top będzie potem, najpierw powinnismy zmienic te butony, styl oraz inne elementy graficzne. zobacz ten link i mozesz zrobic jakąs probke, o to jest myśl :d

PS. bede ok. 20 - wtedy odpisze na ew. nowe posty :wink:
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

moze cos w stylu macosa szklane, lub stolowo szklane buttony itp.... szblon jest to sie pomysli :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

ok, jak zrobisz juz jakas probke to mozesz wkleić na forum 8)
ma byc lekkie, nowoczesne i radosne :oops:
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Ok. Ja jestem za wykasowanie wszystkich tematów.
Ostanim razem to nic nie dalo, bo na początku przesadziliście i sie wszyscy wypłoszyli ;)
Najczęściej powtarzające sie tematy i pytania zebrać w FAQ i przykleić w każdym dziale, odpowiedzi na nie. Wg. mnie to jest najlepsze wyjście. Nie będzie "burdelu" i wszystko ładnie uporządkowane.
Sam podział forum
Osobny Dział na Client-Side, Server-Side, Pomoc ze skrypatami (działy dla tych najpopularniejszych), Grafika równierz (podkategorie ze wzgl. na programy) i dział Społeczność (to do ustalenie co wejdzie w jego skład):D

Pozatym proponowałbym coś takiego jak Grupa Premium Users ;). To dla szczególnie zasłużonych itp. Żeby mieli własną kategorie do której tylko oni mogą zaglądać. Może to by do czegoś zmobilizowało odwiedzających.

Jeśli chodzi o grafike forum ja bym to widział coś w stylu Longhorn Inspiriant by Stefanka. Pomijając kwestwie Ideologiczne http://www.deviantart.com/view/7631106/ czy to nie jest śliczne :D

Reszte napisze w pozostałych działach ;)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Dla mnie najważniejsze jest żeby został dział Flash ;) Z dobrym FAQ, w przygotowaniu FAQ mogę pomóc.
Nie jestem zwolennikiem kasowania postów, zawierają dużo pożytecznych informacji, które przyciągają nowych userów, po skasowaniu pewnie przez kilka miesięcy wielu nowych by mówiło „do widzenia” po zauważeniu pustki na forum. Dochodzi jeszcze poczucie sensu pisania na forum tych, których pomocne posty zostaną skasowane.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Dlatego ja jestem za silnym zmoderowaniem (czyt. usunięciem większości postów) i ułożeniem dużych FAQ na których zapewne większość osób znajdzie odpowiedzi ;)

A o zniechęcanie. Nie bój sie ja dokładnie znam powód zniechęcenia do tego forum ;)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

No to uświadom mnie trochę, bo nie jestem tutaj zbyt długo ;) i praktycznie nie wychodzę poza dział Flash.
Powiem szczerze, że mnie taka sytuacja by zniechęciła, nie po to odpowiadam na posty, które maja służyć większej rzeszy userów, żeby dla jakiegoś słabo uzasadnionego powodu zostały one usunięte.
ODPOWIEDZ