dziwny problem z dziwnymi rzeczami! Experts!

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
bleem
Nowy
Nowy

dziwny problem z dziwnymi rzeczami! Experts!

Post autor: bleem »

mam problem, mam przycisk na flashowej stronce i chcę aby otierał plik pdf'a, używam funkcji:

on( release ){
getURL("katalogmuzyczny-jazzpolski.pdf","_blank")
}

w mozilli i firefoxie wszystko jest cacy, plik się otwera tak jak się ma otierać niestety w internet explorerze otwiera się okno zapisywania lub otwarcia pliku, jak daje się zapisz to zaczyna niby ściągać plik ale po chwili wyskakuje błąd że nie da rady, a jak da sie otwórz to puste okno które się otwarło na poczatku dalej jest puste i nic się nie dzieje, czy wie ktoś co zrobić i jakiej komendy użyć aby mój plik pdf otierał się po kliknięciu w nowym oknie na obu przeglądarkach poprawnie??
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: dziwny problem z dziwnymi rzeczami! Experts!

Post autor: Marek_bf »

Komendy używasz prawidłowej problem tkwi pewnie w IE. Albo w pluginach albo w doinstalowanych klientach downloadu.
bleem
Nowy
Nowy

tyle że ja sprawdzałem to już na dwóch różnych komputerazch z różnymi systemami i to samo jest cały czas, podobny probklem mam z linkami do stron, używam komendy:

on (release) {
getURL("http://www.onet.pl/", "_blank");
}
i w firefoxie wszystko ok, w mozilii ok, otwierają się rzeczy w nowych oknach a w IE otwiera się puste okno a strona ładuje się w tym ze stroną głwóna, czym to jest spowodowane i jak to naprawić? bo ja już wariuję, nie wiem czego używać bo nic nie działa!
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

To jest niemożliwe przy ładowaniu normalnego adresu www, daj mi link do tego flasha z linkiem do http://www.onet.pl/ to kliknę u siebie, bo aż nie wierzę :)
bleem
Nowy
Nowy

hehe, ok wszystko poniżej

oto linczek, tam gdzieś pośród tych reklam jest guzik "costamcostam", sprawdzałem to przed chwilką w moim explorerze i otwiera się nowe okno (puste) a to okno z guzikiem wchodzi na onet (czyli na link docelowy), w mozilli i firefoixie wszystko jest tak jak należy. co za kaszana :lol: chyba zacznę pieczywo robić :wink:

http://kids.net4free.org/zz/guzik.html
bleem
Nowy
Nowy

mam takąmała prośbę jeżeli ktoś korzysta z internet explorera niech włączy tego link ai sprawdzi czy poprawnie otworzy mu się link do onetu w nowym oknie i da znać.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

U mnie otwiera się poprawnie w nowym oknie. Tak jak pisałem to niemożliwe, coś musisz mieć nie tak z IE, może masz bardzo stare IE?
bleem
Nowy
Nowy

w sumie to nie mam zainstalowanego windowsa xp, ale postaram się przeinstalować go jakoś i zobaczę jak to wygląda. ale dzięuję za wskazówki, cieszę sie przynajmniej że chodzi ;-) jedyne co mnie teraz martwi to linki do plików pdf, bo te linki sprawdzałem również na innym komputerze i tam również nie chodziły mimo iż na mozilli wszystko było ok. Nie wiem czy to też może być spowodowane tym że wersja IE była stara? a może brakuje w html'u czegoś?
ODPOWIEDZ