Czy da się wyciąć jakiś kształ z jpg?
Czy da się wyciąć jakiś kształ z jpg?
Witam!Mam pytanko...czy we Flash'u MX da się wyciąć jakąś część obrazka(jpg lub gif) np. w kształcie koła lub kwadratu?Próbowałem parę razy ale powstaje w ten sposób osobna figura np. trójkąt z białym lub innego koloru wypełnieniem...a ja po prostu chciałbym wyciąć jakiś kształt z obrazka...mam nadzieję,że wiecie o co mi chodzi...pozdrawiam!
Re: Czy da się wyciąć jakiś kształ z jpg?
kliknij na grfaikę prawym przyciskiem myszki i wybierz break apart,. pózniej tnij nar|edziem lasso, alby przykryj jpga jakim[ ksztaBtem a pózniej go zdejmij
Ok...wielkie dzięki za pomoc...a czy można zamiast lassem wycinać pen toolem?Pozdrawiam!
Jasne ze tak, wyrysuj na rozbrekapartowanej grafice swij ksztalt pen toolem, ale uwazaj by on nie wypelnil sie kolorem, a gdy juz zamkniesz ksztalt, selektion toolem kliknij na grfaike w srodku ksztaltu i ja sobie "zabierz"
Hmmm...no wlasnie....tylko jak zrobic,zeby sie nie wypelnil kolorem?Bo zawsze sie wypelnia np na bialo..i nie wiem co mam zrobic...Pozdrawiam!
Dobra sorki wiem jak zrobić żeby sie nie wypelnial...dalem alpha na 0%...ale dalej nic...gdy biore ten ksztalt to tylko sa kontury....a ja chce zeby we wnetru byla jakas czesc obrazka...pozdrawiam!
generalnie trudno zrobi ksztalt zamknity ale warto prubowac, teraz tak najlepiej stworzyc sobie druga warstwe, nad jpg, i na niej stworzyc porzadany ksztalt, nawet jak sie wypelni, to mozna to usunac bez strat w jpg. wycicac pozniej kontur i wkleic na warstwie z jpg i dopiero teraz "zabrac" wycinek z konturu...nie jest to zbyt etyczny sposob, warto by sie zastanowic jak efktownie zamykac ksztalt i bez wypelnienia...
GG 6306512
GG 6306512
Na warstwie nad obrazkiem rysujesz odpowiedni kształt konturem, jeżeli ma wypełnienie to klikasz na nie i je usuwasz, wycinasz ten kontur i wklejasz do klatki z obrazkiem, klikasz na zewnętrznej części obrazka i wciskasz delete.
Lub rysujesz sobie kształt, włączasz panel Color Mixer wybierasz Bitmap wskazujesz na bitmapę z biblioteki, wylewasz z wiaderka (Point Bucket Tool) na kształt i korygujesz wygląd za pomocą (Fill Transform Tool)
A dlaczego na upartego robisz to we Flashu, to nie jest najlepszy program do obróbki bitmap. Zmień to w jakimś edytorze graficznym zapisz jako *.png i ekspotruj do Flasha.
Trzeba też wspomnieć, że Flash w ten sposób nie edytuje samej bitmapy tylko jej klon. Usuwając bitmapę z biblioteki usuniemy też jej klon.
Lub rysujesz sobie kształt, włączasz panel Color Mixer wybierasz Bitmap wskazujesz na bitmapę z biblioteki, wylewasz z wiaderka (Point Bucket Tool) na kształt i korygujesz wygląd za pomocą (Fill Transform Tool)
A dlaczego na upartego robisz to we Flashu, to nie jest najlepszy program do obróbki bitmap. Zmień to w jakimś edytorze graficznym zapisz jako *.png i ekspotruj do Flasha.
Trzeba też wspomnieć, że Flash w ten sposób nie edytuje samej bitmapy tylko jej klon. Usuwając bitmapę z biblioteki usuniemy też jej klon.
Ostatnio zmieniony pn cze 27, 2005 5:21 pm przez Marek_bf, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok dzięki...Mam nadzieję,że mi się uda...pozdrawiam!