[XHTML/CSS] Znacznik <center> a standardy

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
SINski
Kontakt:

[XHTML/CSS] Znacznik <center> a standardy

Post autor: SINski »

Jak wiadomo znacznik <center> zostal usuniety z jezyka HTML i jego uzywanie nie jest zgodne z standardami w3c. Mam dwa pytanka:
Po pierwsze jakie sa wady stosowania tego znacznika, ze go wycofano.
Po drugie mamy uzywac stylow zamiast niego. Szukalem i szukalem i nie dokopalem sie do sposobu, ktory za pomoca stylow bedzie dokladnie na srodku, automatycznie pozycjonowal zawartosc bloku. Jesli chcemy wysrodkowac tekst to jest text-align i nie ma klopotu. Jednak juz gdy mamy tabelke to 'sztuczka' ta nie dziala. Pozostaje ustalanie prze margin z konkretna wartoscia, czy jest na to jakis sposob?
Asit
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [XHTML/CSS] Znacznik <center> a standardy

Post autor: Asit »

body {
text-align: center;
}

table {
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

teraz tebele bedziesz miec na srodku..
o to chodzilo?
SINski
Kontakt:

Dziala. Dzieki, tylko powiedzcie mi po co tyle zachodu? Co bylo zlego w samym <center> ? Nie rozumiem dlaczego to wycofali.. Ktos mi powie?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Chodzi o rozdzielenie części "danych" i "sposobu prezentacji".
Dane mają teraz iść w całości do xhtml, a sam sposób ich prezentacji do styli. Dlatego takie rzeczy jak pozycjonowanie, marginesy, etc. będą już tylko w css, a nie w xhtml.
I to jest według mnie dobre rozwiązanie.
SINski
Kontakt:

No takie rozdzielenie jest słusznym rozwiazaniem jednak style nie zastepuja dobrze, moim zdaniem, znacznika <center>. Byloby dobrze gdyby istnial jeden atrybut ktory idealnie centruje kazdy element w bloku. Takie text-align ale dzialajace na wszystkie elementy. No chyba, ze takie cos istnieje i po prostu za malo wiem...
masterix
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: masterix »

Nie jestem pewien ale to text-align dla BODY daje się, zęby wycentrować dla IE, dla pozostałych przeglądarek starcza samo margin-left:auto; margin-right:auto;

pzdr.
ODPOWIEDZ