Mamy zamiar stworzyć serwis z usługami internetowymi czyli:
- Webdesign
- Pozycjonowanie stron - reklama i marketing
- Skrypty php
- Hosting
- Inne
Na początek mamy zamiar wypozycjonować 1-10 w google pod daną frazą słów. Z czasem pomyślimy o Onecie i Wp. Niestety kasy za dużo na kampanie reklamowe nie posiadamy.
Myślę, że najlepiej reklamować się w serwisach o podobnej tematyce - konkurencji. Mam dwa pytania:
1) Gdzie się reklamować i żeby było tanio?
2) Jaką forme reklamy przybrać?
3) Czy mailingi są skuteczne?
Myślałem o linkach - buttonach, ale to podobno mało skuteczne. Chyba, że podczas pozycjonowania. Proszę o odpowiedzi na te pytania.
Jaka i gdzie reklama na początek?
-
motopoland
- Nowy

- Kontakt:
Re: Jaka i gdzie reklama na początek?
Chcecie zrobić serwis oferujący pozycjonowanie i pytacie jakBuzu pisze:Mamy zamiar stworzyć serwis z usługami internetowymi czyli:
- Webdesign
- Pozycjonowanie stron - reklama i marketing
- Skrypty php
- Hosting
- Inne
Na początek mamy zamiar wypozycjonować 1-10 w google pod daną frazą słów. Z czasem pomyślimy o Onecie i Wp. Niestety kasy za dużo na kampanie reklamowe nie posiadamy.
Myślę, że najlepiej reklamować się w serwisach o podobnej tematyce - konkurencji. Mam dwa pytania:
1) Gdzie się reklamować i żeby było tanio?
2) Jaką forme reklamy przybrać?
3) Czy mailingi są skuteczne?
Myślałem o linkach - buttonach, ale to podobno mało skuteczne. Chyba, że podczas pozycjonowania. Proszę o odpowiedzi na te pytania.
wypromować swoją stronkę?
To trochę dziwne...
Musicie pokazać się w google na wysokiej pozycji, a zrobić to można
na dwa sposoby.
http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl
albo poprosić kogoś, komu google indeksuje stronę codziennie,
np mnie :)
Jeżeli wpisany w google URL pokaże się w takiej postaci, to znaczy
że został "scachowany"
www.pilskie.com/ - 42k - 25 May 2005 - Cached
Google może także zaindeksować stronę, ale nie doda jej zawartości
do swojej bazy, wówczas nie pokaże "Cached" przy linku.
Jak temu zapobiec? Musicie umieścić na stronie najważniejsze słowa
kluczowe i nie powielać ich bez potrzeby. Google ostatnio
ostro traktuje spamujące strony, łącznie z kompletnym banem.
Aby utrzymać stale swoją wysoką pozycję musicie zmieniać codziennie
zawartość strony, można to robić np cronem, choćby datę.
Onet doda adres natychmiast do katalogu, kiedy skorzystacie
z onetboksów. To niewielki wydatek.
Zadałem sobie trud i przeliczyłem ostatnie 40 odwiedzin na mojej
stronie, oto wyniki:
onet - 9
google - 7
wp - 5
Pozostałe wejścia bezpośrednio.
Taki podział w zasadzie jest stały, z małymi odstępstwami.
Z tego widać o jakie wyszukiwarki warto zabiegać.
Wypromować stronę można bez wydatków, trzeba się po prostu
rozejrzeć w necie i trochę popracować...
-
Piotr Bandyk
- Nowy

- Kontakt:
Rzeczywiście to troche dziwne, że ludzie którzy chcą pozycjonować i przeprowadzać kampanie e-marketingowe nie wiedzą od czego zacząć:). Bardzo łatwo i to za darmo można się wypromować, choć z pewnością będzie to dużej trwało niż jak byś wzioł połozył kase tam gdzie trzeba i po dwóch miechach jesteś w miare znany.
Polecam poczytać różne serwisy o tematyce e-biznes arty na temat tego. Warto rozpoczać choćby od webinside.pl. No wypadało by poczytać http://www.nethut.pl/ i jeszcze kilka innych:). Jeżeli wasza wiedza na ten temat jest nie za bardzo to zapiszcie sie na jakiś kurs z cneb.pl. Z tego co słyszałem to nie warto tam lokować kasy choć drudzy mówią inaczej - wiadomix - prawda leży zawsze po środku.
Jestem w trakcie pisania planu strony o tematyce e-biznes, e-marketing. Jeżeli jesteście zainsteresowani współpracą możemy pogadać - napiszcie na priva.
Pozdrawiam.
Polecam poczytać różne serwisy o tematyce e-biznes arty na temat tego. Warto rozpoczać choćby od webinside.pl. No wypadało by poczytać http://www.nethut.pl/ i jeszcze kilka innych:). Jeżeli wasza wiedza na ten temat jest nie za bardzo to zapiszcie sie na jakiś kurs z cneb.pl. Z tego co słyszałem to nie warto tam lokować kasy choć drudzy mówią inaczej - wiadomix - prawda leży zawsze po środku.
Jestem w trakcie pisania planu strony o tematyce e-biznes, e-marketing. Jeżeli jesteście zainsteresowani współpracą możemy pogadać - napiszcie na priva.
Pozdrawiam.
"mamy zamiar" wypozycjonowac serwis.,..
i co, myslicie, ze tak po prostu wpiszesz 2 razy w keywordzie "webmaster" i juz bedziesz w pierwszej 10?
ile wiecie nt. pozycjonowania? bo jesli mało, to lepiej pomincie ten dzial...
dobra rada;)
nie zaniedbujcie polskich wyszukiwarek - owszem, google jest NAJWAZNIEJSZE, ale drugie tyle mozecie zyskac z wp i onetu, katalogów, linkow...
i co, myslicie, ze tak po prostu wpiszesz 2 razy w keywordzie "webmaster" i juz bedziesz w pierwszej 10?
ile wiecie nt. pozycjonowania? bo jesli mało, to lepiej pomincie ten dzial...
dobra rada;)
nie zaniedbujcie polskich wyszukiwarek - owszem, google jest NAJWAZNIEJSZE, ale drugie tyle mozecie zyskac z wp i onetu, katalogów, linkow...
Pozwolę sobie tylko dodać mały komentarz odnośnie "zaniedbywania" innych wyszukiwarek oprócz google.
Wiele zależy od tematyki i tego co masz zaoferować odwiedzającym.
Jeżeli zależy Ci na odwiedzających z pewnej grupy (nazwijmy ich biznesowo-konkretnych), poszukujących ściśle sprecyzowanych informacji / usług to myślę, że google jest nie do pobicia.
Zaśmiecenie wyników w onecie i wp jest tak duże, że korzystanie z tych wyszukiwarek jest bez sensu. Dlatego ich pozycja na rynku będzie spadać.
Warto zadać sobie pytanie jak wejścia z konkretnych wyszukiwarek przełożą się na zapytania ofertowe, czy zakup. Słyszałem, że podobno userzy z wp są bardziej wartościowi i skłonni do zakupów, niż ci z onetu. Oczywiście wszystko zależy od oferty.
Przy sugerowanym profilu strony zdecydowanie skoncentrowałbym się na google.
Na wp i onet polecam boksy sponsorowane, bo tam przebijesz się tylko spamem, a ryzykować bana w google nie warto.
Wiele zależy od tematyki i tego co masz zaoferować odwiedzającym.
Jeżeli zależy Ci na odwiedzających z pewnej grupy (nazwijmy ich biznesowo-konkretnych), poszukujących ściśle sprecyzowanych informacji / usług to myślę, że google jest nie do pobicia.
Zaśmiecenie wyników w onecie i wp jest tak duże, że korzystanie z tych wyszukiwarek jest bez sensu. Dlatego ich pozycja na rynku będzie spadać.
Warto zadać sobie pytanie jak wejścia z konkretnych wyszukiwarek przełożą się na zapytania ofertowe, czy zakup. Słyszałem, że podobno userzy z wp są bardziej wartościowi i skłonni do zakupów, niż ci z onetu. Oczywiście wszystko zależy od oferty.
Przy sugerowanym profilu strony zdecydowanie skoncentrowałbym się na google.
Na wp i onet polecam boksy sponsorowane, bo tam przebijesz się tylko spamem, a ryzykować bana w google nie warto.
-
gamershell
- Nowy

- Kontakt:
???
Myślę że jeżeli chcesz założyc działalnośc pozycjonowania i WebDesingu to troche
niepoprawne pytanie. Ale zawsze mówię pytaj, i daj odpowiedź innym, więc jeżeli chesz zaoszczędzic to najpierw dodaj swoją stronę do katalogów(gdzies na forum jest lista), darmowych ,miejsc z reklamą, zapisz się do systemów wymiany bannerów, znajdź jakiś podobny(rozwinięty) serwis o podobnej tematyce i zaproponuj współpracę, wymieńcie się bannerami i już, masz kampanie prawie za darmo!
niepoprawne pytanie. Ale zawsze mówię pytaj, i daj odpowiedź innym, więc jeżeli chesz zaoszczędzic to najpierw dodaj swoją stronę do katalogów(gdzies na forum jest lista), darmowych ,miejsc z reklamą, zapisz się do systemów wymiany bannerów, znajdź jakiś podobny(rozwinięty) serwis o podobnej tematyce i zaproponuj współpracę, wymieńcie się bannerami i już, masz kampanie prawie za darmo!
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Dodaj strone do katalogów to tez wiele pomaga bo ludzie zamiast przeglądać tysiące stron o hostingu, szukaja katalogu i wybieraja te firme ktore sa w nim najwyzej.
Sam sporzadziłem na tym forum liste katalogów, jest ona dostępna pod tym adresem:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=6388
Sam sporzadziłem na tym forum liste katalogów, jest ona dostępna pod tym adresem:
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php?t=6388