jestem prawie kompletnie tepy jezeli chodzi o strony www. troche obczailem html i programowanie w c. z tego co slyszalem to cale strony da sie tworzyc w php, ktore staje sie coraz czesciej uzywane.
jezeli wiec chce nauczyc sie tworzyc stronki internetowe to od czego powinienem zaczac? czego sie uczyc?
php czy html czy jeszcze jak? chodzi mi o to co jest najlepsze, najczesciej uzywane i najpopularniejsze i dlaczego powinienem tak zaczac.[/b][/u]
[Pytanie] Jak zaczac tworzys stronny www? PHP czy HTML?
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Re: [Pytanie] Jak zaczac tworzys stronny www? PHP czy HTML?
Php jest jezykiem programowania ktory moze "obliczyc pare rzeczy", jendak bez html'a nic nie zdzialasz poniewaz html jest odpowiedzialny za strukture strony ...
Tak jak wspominał matii, PHP jest językiem programowania odpowiedzialnym za aplikacje i skrypty internetowe (od prostego licznika po rozbudowane CMS'y i sklepy internetowe). HTML to język znaczników odpowiedzialny za strukturę strony internetowej. Innymi słowy, strony w PHP, bez znajomości HTML, nie zrobisz!
Osobiście polecam Ci poznać podstawy HTML, a później XML (w tym głównie XHTML) i CSS. Dodatkowo warto nauczyć się choćby podstaw JavaScript. Następnie możesz wziąć się za naukę PHP i SQL.
Osobiście polecam Ci poznać podstawy HTML, a później XML (w tym głównie XHTML) i CSS. Dodatkowo warto nauczyć się choćby podstaw JavaScript. Następnie możesz wziąć się za naukę PHP i SQL.
dobra. czylli bez html ani rusz. to jezeli znam takie polecenia htmla jak operacje na tekstach, wykazy, wstawianie grafiki, odsylacze, ramki to mam sie jeszcze dalej zaglebiac czy uczyc sie czegos nowego. css czy od razu php?
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Jak wspolmnialem html buduje strukture strony, a css jego estetyke wiec racze bez css tez daleko nie zajedziesz... Ja zaczynalem od html potem dowiedzialme sie ze na rynek weszla "nowa wersja" html'a - xhtml wraz ze stylami (css)
Radze Ci dowiedziec sie troche o xhtml zeby potem nie musiec sie "przestrajac" z html
Radze Ci dowiedziec sie troche o xhtml zeby potem nie musiec sie "przestrajac" z html