[opinie] Vel.pl

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[opinie] Vel.pl

Post autor: Bartosz Olszewski »

To co zobaczyłem mnie zaszokowało. Mianowicie oferta jest o wiele lepsza niż nawet oferta home.pl, tylko kwestia pozostałych parametrów kont, obsługi php, mysql oraz stabilności serwerów i szybkości.. Mówię o ofercie firmy Vel.pl, proszę o zwrócenie uwagi:

16GB miejsca na www oraz pliki
68GB transferu
* 2 x 100 MB skrzynka pocztowa
* 1 x 10 MB baza danych MySQL
* Nielimitowana liczba domen
* Nielimitowana liczba aliasów
* Nieograniczony dostęp przez FTP
* Możliwość korzystania ze skryptów CGI i PHP
* Ilość autoresponderów nieograniczona
* Możliwość konfiguracji przez WWW

Cena: 500 zł 20gr

Pierwszym niedociągnieciem ze strony firmy Vel.pl jest niepodanie skali transferu miesiączny czy roczny!? Ale o tym to już chyba było głośno ale widzę że nikt tego nie zmienił.

Nie ma co się oszukiwać ale porównywać oferte Home.pl gdzie za 5GB miejsca płacimy 500zł + VAT a w ofercie Vel.pl mamy po złożeniu takiego konta z dodatków 16GB to zdecydowanie wybrałbym Vel.pl tylko nie wiem jak u nich ze stabilnością :( Wiem, że kiedyś na serwerach Vel.pl było umieszczone Webinside.pl więc może słówko od Administratorów?:)

Czy ktoś mi może powiedzieć czy transfer jest miesięczny czy roczny?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [opinie] Vel.pl

Post autor: Dawid Kulbaka »

Bartosz Olszewski pisze: 68GB transferu
~5,6 gb miesiecznie to jest
Bartosz Olszewski pisze:Nie ma co się oszukiwać ale porównywać oferte Home.pl gdzie za 5GB miejsca płacimy 500zł + VAT a w ofercie Vel.pl mamy po złożeniu takiego konta z dodatków 16GB to zdecydowanie wybrałbym Vel.pl
tylko jest takie banalne pytanie, po co Ci tyle GB? całe webinside zajmuje kolo 200MB a jest przeciez dosc rozbudowanym serwisem i naprawde mi np. nie robi roznicy czy konto ma 500MB czy 10000 GB -to tylko chwyt marketingowy. A i tak najwaznijeszy jest transfer danych i tu lezy problem. Po drugie chyba trzeba jasno powiedziec, ze home.pl nie ma soboe rownych providerow w Polsce, jest najlepsze po prostu.
Bartosz Olszewski pisze:tylko nie wiem jak u nich ze stabilnością :( Wiem, że kiedyś na serwerach Vel.pl było umieszczone Webinside.pl więc może słówko od Administratorów?:)
Nie bylo wiekszych problemow ze stabilnością.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Zgadza się w sprawie transferu już dostałem odpowiedź o Vel.pl :)

Dawid masz racje że 16GB to jest za dużo jak na serwis, ale dałem tylko porównanie. Jezeli ktoś chce otworzyć serwis tematyczny gdzie np. dla redaktorów są e-maile nieograniczone i np. konta dla każdego z nich na własną małą stronę po 35-50MB to jednak te 16GB nie wydaje się wcale tak dużo :)

Fakt, że wykupując dodatki lepiej jest zainwestować w transfer skoro jest on w skali abonamentowej :) (czyli rok).

Dziwi mnie jedynie że skoro stabilność jest OK i wogóle wszystko jest super w Vel.pl to czemu Home.pl jest lepsze :) No w sumie rozumiem że najchętniej wybierany provider i stara się być profesionalny (szybka obsługa, niskie ceny) ale wychodzi na to, że Vel nie jest wcale gorsze :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Bartosz Olszewski pisze: Dawid masz racje że 16GB to jest za dużo jak na serwis, ale dałem tylko porównanie. Jezeli ktoś chce otworzyć serwis tematyczny gdzie np. dla redaktorów są e-maile nieograniczone i np. konta dla każdego z nich na własną małą stronę po 35-50MB to jednak te 16GB nie wydaje się wcale tak
pomyśl. takie bajery powodują transfer, i 5 gb transferu na mieisac przy wykorzystaniu 16 gb miejsca/poczty/stron (jak piszesz) nie pasuje troche, nie da rady, zrozum ze transfer jest wazniejszy nic pojemnosc kont.
Bartosz Olszewski pisze:Dziwi mnie jedynie że skoro stabilność jest OK i wogóle wszystko jest super w Vel.pl to czemu Home.pl jest lepsze :)
"Nie bylo wiekszych problemow ze stabilnością" =! wszytko jest super. Porownaj sobie HBO i TVP pod względem filmów - są? no są i tu i tu :wink:
Bartosz Olszewski pisze: No w sumie rozumiem że najchętniej wybierany provider i stara się być profesionalny (szybka obsługa, niskie ceny) ale wychodzi na to, że Vel nie jest wcale gorsze :)
to jest twoja subiektywna opinia.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Dawid przemyślałem i przekalkulawałem tą sprawę:) Rzeczywiście lepiej jest zainwestować w transfer strony niż w miejsce, 10GB na to co mówiłem spokojnie starczy. Ja ciągle brałem pod uwage, że jest to transfer miesięczny :P Ale czy przy 25GB transferu na miesiąc można bawić się w konta dla redaktorów, e-maile itd.? Wprost mnie ta oferta aż zaciekawiła :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

jak ktos bedzie trzymal onet.pl to nie, a jak strona waldka tomczaka o pająkach to warto - czlowieku, wszytko zalezy od tego, co tam bedzie, skad ja mam wiedziec jakich masz/bedziesz mial redaktorow :twisted:
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Hm, rzeczywiście masz racje :) To zalezy od tego jakie strony będą trzymane :) Oki dzięki mniej więcej już wiem co wybrać i jak policz aby dobrze zakupić hosting :) I się tak nie denerwuj bo złość urodzie szkodzi :) - proszę bez zbędnych cytatów:) Wiecie już jakich :)
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

:-D
ODPOWIEDZ